Lucrez la o cunoscuta firma de paza si protectie. La angajare, angajatorul mi-a scanat amprenta de la degetul mare al mainii drepte ptentru a o putea include in baza de amprente a unui dispozitiv electronic - digital care face pontajul la program al angajatilor.
Practic, de cate ori ma prezint la program ma pontez ca prezent introducand degetul mare in dispozitiv pentru ai fi recunoscuta amprenta, acelasi lucru fiind facut si la sfarsitul programului, pentru a "dovedi" chipurile faptul ca am fost prezent in firma numarul de ore stabilit pentru o tura...
Este legal asa ceva? Eu stiam ca numai Politia are voie sa-ti ia amprente si doar in anumite circumstante... Nici la Pasapoarte nu te obliga sa-ti faci pasaport de tip nou daca nu vrei sa-ti lasi amprentele...
Eu cred ca acest lucru este o violare a intimitatii personale si a datelor cu caracter personal.
Dvs, ce credeti?
sunteti intr-o grava eroare;ar trebui sa cititi mai cu atentie prevederile contractului de munca si a anexelor incheiate; o sa remarcati ca dvs v-ati dat acceptul sa vi se prevaleze respectiva amprenta.
cred ca de fapt vi s-a adus la cunostinta acest aspect chiar inainte de semnarea lui;altfel imi vine greu sa cred ca cineva v-a luat cu forta respectiva amprenta.
.
dvs de ce considerati ca este un atentat la viata intima?faptul ca daca veti comite o infractiune se va afla imediat cine este "autorul"?sau ca nu puteti sa lipsiti de la job si astfel NU O SA PRIMITI REMUNERATIE pentru nemunca este problema"intima personala"?
Oarecum caustic este răspunsul dvs, însa nu pot avea pretenţii... Ma gândesc totuşi să întorc şi obrazul celălalt...
revenind la subiect, doresc sa mentionez ca la momentul angajării nu am semnat decât un contract individual de munca completat pe acel formular tipizat care se poate obţine lesne de la orice I.T.M. civilizat. Nici vorba de alte acte adiţionale ori anexe.
Atât la interviu cât şi la semnarea contractului nu mi s-a pus în vedere faptul ca va trebui sa-mi las amprenta. Amprenta mi-a fost solicitata ulterior, nu mi-a fost luată cu forţa, însa am fost lasat să înţeleg că dacă am obiecţii - cele trei exemplate ale contractului de muncă (ce se află "la semnat" la sefu') pot fi rupte şi în consecinţă prezenţa mea să fie neavenită... Pe scurt: "ori cum vrem Noi, ori ne putem lipsi de tine" - o atitudine cam şantajistă, zic eu...
Cat priveste viata omului, eu cred ca nimeni nu poate jura ori garanta despre nimeni că va fi sau nu va fi catalogat de societatea ori clasa conducatoare ca infractor. Istoria este de altfel plină de "infractori" cu ştate vechi precum Jeanne d'Arc, Giordano Bruno, Aleksandr Soljeniţîn ori Salman Rushdie...
Statele democratice lupta pentru libertatea cetaţenilor si prevenirea tuturor abuzurilor posibile şi în acest sens au instituit un mecanisme de protecţie cum ar fi spre exemplu legi pentru protecţia datelor cu caracter personal...
Teoretic exista posibilitatea ca macar odata în viaţă sa fi indeajuns de antipatic unei anumite persoane aflate intr-o poziţie privilegiată de unde se poate folosi de datele tale pentru a ţi cauza necazuri...
Cat despre pontaj, exista cred şi alte variante mai civilizate zic eu - spre exemplu cartela magnetica ori de ce nu: stravechea condică de prezenţa care era disponibilă doar maxim 10 minute dupa inceperea programului si niciodata scoasa mai devreme de ora sfarsitului de program... (ambele metode folosite inca in principalele companii si institutii publice). Credeti ca este mai bine oare sa ne tatuam un cod de bare undeva? Doctorul Josef Mengele cred ca ar fi mandru...
Cred că e important ca intr-un raport de muncă ambele parţi să fie în primul rand de bună credinţă. ªi în adevaratul sens al cuvântului. Măcar la începutul relaţiei. Doar în acest mod pot exista premisele unui progres.
Nu e vorba numai de prezenţă. Poţi ca in intreaga zi sa fi de folos un singur minut firmei la care lucrezi iar datorita loialitaţii tale să caştige milioane - şi foarte bine poţi să te afli 12 ore in incinta angajatorului tău, dar de fapt sa nu faci mai nimic, sa fii un parazit de birou...
Si eu cred ca este un abuz din partea firmei, nu vad rostul pontajului cu amprenta.
Privind din punctul lor de vedere este o protectie pentru ei, una exagereata ce incalca demnitatea omului. La o firma de paza este necesara amprenta ca pontaj din doua puncte de vedere: (1) in cazul unui eveniment in care sunt prelevate amprente, dumneavoastra sunteti deja in baza de date si (2) nu se mai poate prezenta altul in locul dumneavoastra, nici chiar alt coleg fara a instiinta conducerea (aici este cred punctul lor forte-sunteti controlati la sange)
Totusi eu cred ca era destul sa va ceara consimtamantul pentru a introduce in baza de date amprenta dumneavoastra (explicand motivele) si apoi sa faceti prezenta cu cardul.