avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... demilitarea proprietãþii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

demilitarea proprietãþii

Un cetăţean cumpără în urmă cu 38 de ani un teren cu o veche casă pe care o demolează şi construieşte o casă nouă
În aceeaşi perioadă construieşte o magazie şi un grajd la un metru de casa vecinului, pe limita de proprietate, limită stabilită după anul 1990.
În urmă cu 5 ani vecinul construieşte, în prelungirea casei, o magazie de lemne, magazie lipită de grajdul existent al cetăţeanului.
Întrebare - vecinul avea dreptul să construiască acea magazie? - vecinul are dreptul să aibă ferestre în spatele casei spre curtea cetăţeanului? - vecinul are dreptul să-şi construiască un zid de cărămidă între casa lui şi curtea cetăţeanului? (dacă răspunsul este ,,da,,, atunci cât de înalt şi de gros trebuie să fie zidul şi dacă cetăţeanul are o vreo îndatorire faţă de zidul respectiv).
Art.612 C.civ : "Nimeni nu poate avea vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietati ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina."

Art.613 C.civ :" Nimeni nu poate avea vederi piezise pe proprietatea vecinului de nu va fi o distanta de 6 decimetri."

Art.614:" Distanta de care este vorba in cele doua articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafara pana la linia de despartire a celor doua proprietati."
In legatura cu executarea respectivelor constructii a se vedea si Lg 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.
Vecinul nu avea voie sa construiasca la limita proprietatii,avea nevoie de autorizatie de constructie pentru alipire la calcan .Puteti solicita obligarea paratului sa demoleze constructia ridicata fara autorizatie si care nu respecta distanta fata de limita de proprietate si desfiintarea ferestrelor care au vedere spre proprietatea dvs. gardul comun din caramida are nevoie de aut.de constructie pt. a fi ridicat .Poate avea o inaltime de 2 m . Grosimea gardului sa fie pe proprietatea lui.
Temei legal:art.600 si urmat. cod civil,611 cod civil 612 si urm .c.civ

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Geamuri mate sotir sotir distanta dintre gardul vecinilor si casa mea este de 30 de cm vor avea castig de cauza an instanta dak eu am geamuri mate catre ei???? (vezi toată discuția)
Limita legala a unei ferestre catre proprietatea invecinata moni_p6 moni_p6 Va rog, as dori sa stiu, care este limita legala a unei case cu fereastra catre spatiul invecinat? Vecinul meu si a construit o casa f aproape de limita ... (vezi toată discuția)
Distanta legala fata de gard catalucan catalucan Buna ziua, am construit anul acesta o casa. In proiect distanta fata de gardul vecinului era de 60cm conform Codului Civil. Vecinul m-a amenintat ca o sa am ... (vezi toată discuția)