avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintare minor prin declaratie la notar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintare minor prin declaratie la notar

buna seara!
as vrea sa stiu daca actiunea in instanta este singurul mod in care se poate reglementa incredintarea minorului, stabilirea programului de vizite, pensia alimentara.
parintii minorului n-au fost casatoriti dar tatal a recunoscut copilul (este inscris in certificatul de nastere) si au ramas in realtii amiabile. tatal trimite lunar bani iar mama permite vizitele oricand tatal isi manifesta dorinta de vizita copilul.
la nastere/inregistrarea certificatului, s-a inregistrat adresa copilului ca fiind la domiciliul mamei si drepturile banesti (alocatie, trusoul-cadou, etc) sunt platite la domiciliul mamei.
tatal vrea sa-si consolideze dreptul de vizita (mai ales durata si frecventa vacantelor, mai ales in perspectiva, deocamdata copilul e foarte mic) iar mama doreste sa se stabileasca in strainatate cu copilul si doreste sa poate proba incredintarea legala a minorului (exista un livret de famile care mentioneaza doar mama si copilul) si dreptul de a-i schimba domiciliul.

este o declaratie comuna in fata notarului suficienta? parintii sunt reticenti la ideea tribunalului, mai ales ca locuiesc foarte departe unul de altul,. sunt foarte ocupati, situatia nu e conflictuala, detaliile sunt stabilite.

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Bauu , utilizator 23:45, 30 Septembrie 2019
gabriel-o a scris:

s-au intamplat cazuri cand [instanta] a ingnorat intelegerea parintilor


Orice intelegere care contravine interesului superior al copilului o sa aiba aceeasi soarta, chiar daca e scrisa pe o foaie A4 botezata "acord de mediere".
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2011
romascanu, moderator
Dar cine a afirmat ca rolul mediatorului este doar de a redacta acordul de mediere?

Insa nu este mereu locul si rostul sa explicam in ce consta medierea, cum se desfasoara ea si care e rolul mediatorului.

Pe de alta parte, daca unele instante ignora intelegerea partilor, este doar problema lor. Legea exista si trebuie respectata cu sau fara voia onoratelor instante.

Refuz sa cred ca un mediator va redacta un Acord de mediere in care sa existe prevederi care sa contravina interesului major al copilului.

Mediatorul se pregateste temeinic inainte de sedinta de mediere si, chiar daca nu este un domeniu pe care sa il stapaneasca bine, studiaza, se pune la punct cu legislatia in vigoare, asa ca nu pot accepta afirmatia dvs. cum ca Acordul de mediere ar fi acea" foaie A4 botezata -acord de mediere.

Cunosc prea bine pozitia avocatilor care nu sunt si mediatori, de a denigra si minimiza tot ce inseamna mediere si mediator.

Evolutia evenimentelor va demostra ce este de demonstrat, din fericire pentru noi.
gabriel-o a scris:

multumesc pentru raspunsuri.

vom face totusi acea declaratie la notar desi intelegem ca nu are titlu executoriu, ca semn de bunacredinta si recunoastere a situatiei de fapt din partea amandurora.

cand vom avea timp si vom mai fi amandoi deodata in tara vom face un acord la mediator si vom incerca sa scapam foarte repede de instanta, fara anchete sociale, martori si surprize, daca se poate. inteleg ca instanta de obicei cere macar anchete sociale la domiciliul parintilor si s-au intamplat cazuri cand a ingnorat intelegerea parintilor si a dat copilul "cu forta" celuilalt parinte (e drept ca in speta respectiva era mama care s-a trezit pe neasteptate cu increedintarea). inteleleg si care e rolul medierii si cat de aiurea e sa il transformam in scrib, dar pare ca asa scapam mai usor.

inca o data, multumesc!


Daca doriti neaparat sa faceti o intelegere la notar va poate ajuta numai pt a se dovedi la instanta ulterior ca relatiile dintre parti au fost bune si a existat o anumita intelegere.
In caz de neintelegeri va constitui o dovada mai clara decat proba testimoniala...dar mai mult de atat nu va ajuta.
Cu toate acestea, in caz de neintelegeri instanta va analiza situatia si dupa incheierea actului...
Pe cale de consecinta, instanele de judecata sunt indrituite prin lege sa stabileasca ce si cum cu privire la interesul superior al copilului.
Exact.
Practic il poate ajuta sa dovedeasca ca a fost de treaba si s-au inteles.
In caz de proces mama minorului este posibil sa sustina tot felul de lucruri si instanta sa creada, lucru care il poate afecta pe tatal minorului in ceea ce priveste stabilirea programului de vizitare.Tatal avand aceasta intelegere ar putea sa contrazica prin insasi existenta inscrisului sustinerile nefondate ale mamei minorului.
Eu nu inteleg de ce se feresc atata de instanta deoarece pana la urma tot acolo vor ajunge...daca nu se vor intelege...

Alte discuții în legătură

Stabilirea minorului in strainatate - fara hotarare judecatoreasca de incredintare gabriel-o gabriel-o se poate? parintii n-au fost casatoriti (oficial nici nu au avut acelasi domiciliu desi in fapt au locut impreuna doi ani), tatal a recunoscut copilul si a ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor unei alte persoane decât parintii Ryel Ryel Buna, Pe scurt datele sunt: - locuiesc in strainatate si am in grija un copil minor de 12 ani care e nepotul meu; - ma ocup de educatia lui, ii platesc ... (vezi toată discuția)
Stabilire drept de vizita cool123 cool123 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o chestiune si anume: cuplu care a trait in concubinaj cu un copil s-au despartit, mama a plecat de la domiciliul conjugal ... (vezi toată discuția)