avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire drept de vizita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire drept de vizita

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o chestiune si anume:
cuplu care a trait in concubinaj cu un copil s-au despartit, mama a plecat de la domiciliul conjugal iar copilul a ramas la tatal lui, dupa un timp tatal a dat mama in judecata cerand-ui pensie alimentara, mama nu s-a prezentat la nicio sedinta si nici nu a imputernicit un avocat sa faca asta.
In prezent plateste pensia alimentara stabilita,precum si altele pentru copil, imbracaminte, rechizite, etc
Insa cand doreste sa mearga sa vada copilul are parte de multe rautati si refuzuri,scandaluri etc.
Ce trebuie sa faca sa obtina legal dreptul la vizita si un program stabilit fara sa mai treaca prin situatii ciudate.
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 4 Mai 2015
cool123, utilizator
Cel mai recent răspuns: cool123 , utilizator 15:49, 6 Mai 2015
Programul de vizitare se poate stabili, daca parintii se inteleg, la notariat - procedura ce dureaza foarte putin. Daca parintii nu se inteleg, mama poate promova o actiune prin care sa solicite instantei stabilirea unui program de vizitare. Mama are dreptul sa viziteze copilul.
Trebuie să formuleze o acțiune prin care să solicite exercitarea autorității părintești în comun și stabilirea unui program de vizitare a copilului.
exista posibilitatea sa ceara plata pensiei alimentare in produse?
multumesc
Buna ziua. Avand in vedere conflictul dintre parinti descris de dvs, recomandarea mea este ca parintii sa apeleze la mediere. Cu ajutorul mediatorului, parintii pot incerca sa-si rezolve problemele care exista intre ei si care au dus la aparitia tensiunii (cuvinte nespuse, frustrari, cereri de explicatii, vorbe grele, ranire si altele). De ce? pentru ca atunci cand parintii se cearta, sufera copilul. Prin acordul de mediere parintii stabilesc programul de relatii personale al mamei, modalitatea in care aceasta contribuie la cheltuielile de ingrijire, crestere si educare ale copilului si orice altceva considera ei necesar.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2015
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator

Programul de vizitare se poate derula la domiciliul tatalui sau la domiciliul minorului.

De asemenea, poate fi petrecut un program de agrement, in localitatea de domiciliu, in tara sau in strainatate.

Programul de vizitare poate fi derulat si in week-end.

Legatura cu minorul va trebui facuta treptat , gradual, pentru a exista o perioada de acomodare a copilului.

Totodata, se vor respecta activitatile zilnice, uzuale ale minorului, asa incat programul prestabilit al acestuia sa nu comporte modificari.

Intervalul de timp , cat si modalitatea de executare a programului de vizitare trebuie precizate foarte clar, pentru a nu exista situatii conflictuale ulterior emiterii hotarii judecatoresti .( in acest sens se poate promova o actiune pentru clarificarea dispozitivului hotararii judecatoresti ).

In caz de neintelegere, se poate proceda la executarea silita a hotararii judecatoresti, cat si la depunerea unei plangeri penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de nerespectarea a masurilor privind incredintarea copilului minor.



Prezenta tatalui in viata copilul este necesara,pentru conturtarea personalitatii si pentru a exista o evolutie corespunzatoare a acestuia.

Absenta figurii paterne poate duce la grave carente de ordin emotional.


In probatiune se va dispune efectuarea unei anchete psihosociale, ancheta ce releva conditiile materiale si morale oferite minorului.

Vor fi , de asemenea, audiati si martori ( in cauzele de dreptul familiei pot fi audiate si rudele apropiate, date fiind relatii intime derulate intr-o casnicie sau intr-o relatie de concubinaj).




Partile pot incheia o tranzactie, prin care sa se consfinteasca intelegerea partilor.

Tranzactia poate fi redactata de catre avocat, instanta de judecata va lua act de intelegerea celor impricinati.


Instanta de judecata va putea incuviinta un program de vizitare, in anumite intervale de timp, avand in vedere situatia copilului, cat si interesul superior al acestuia

Copilul are dreptul de a menţine relaţii personale si contacte directe cu părinţii , relaţiile personale se pot realiza prin găzduirea copilului pe perioada determinata de către părintele la care copilul nu locuieşte in mod obişnuit.



Succes.

Alte discuții în legătură

Dreptul la vizitarea minorului conditionat de plata pensiei alimentare llm llm Buna seara! Daca in sentinta de divort nu este mentionat niciun program de vizita, doar suma ce reprezinta pensia alimentara, iar prietenul meu nu si-a mai ... (vezi toată discuția)
Drepturi parintesti, obtinere flory89 flory89 Buna ziua am o fetita de 6 ani,sunt despartita de tatal ei de 3 ani ,nu am fost casatoriti, iar el are custodia copilului doar pt ca ii poarta numele nu am ... (vezi toată discuția)
Extindere program vizitare stefan_71 stefan_71 Buna ziua! In prezent am un program de vizitare minor stabilit de instanta de judecata si as dori ca in anul ce urmeaza sa-i aduc imbunatatiri in sensul de ... (vezi toată discuția)