avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Anulare decizie de detaºare în interesul ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Anulare decizie de detaºare în interesul învãþãmântului

Sunt titular în învăţământ la o şcoala aflata la 20 km de domiciliu, la şcoala din loc. de domiciliu sunt clase simultane, şi pe catedra in specialitatea mea exista un singur profesor titular, la 8 clase a 4 ore -32 de ore. Având în vedere că o catedra este formată din 18 ore pe săptămână, rămân 14 ore la catedra incompletă. La data de 28 mai 2008 au fost afişate pe site edu.ro.titularizare rapoartele corespunzătoare pentru fiecare judet, nu a fost afişat nici o catedra incompleta, nici catedra rezervata la nici o disciplina la unitatea şcolara din localitatea de domociliu. La data de 1 mai titularul pe catedra primeşte decizie pentru funcţia de director, in acest caz avănd degrevare de ore, va avea in anul şcolar următor doar 12 ore, la trei clase din cele 8 existente, rămânând vacante 20 ore.Conform Metodologiei de mişcare a personalului didactic din invăţământul preuniversitar , publicata prin OM 2572-09.11.2007,
art. 9 alin (2)Lista posturilor didactice/catedrele vacante/ rezervate complete şi incomplete se afişează la inspectoratele şcolare conform Calendarului.
alin. (3)Directorul fiecărei unităţi de învăţământ poartă întreaga responsabilitate pentru vacantarea posturilor proprii şi are obligaţia de a afişa la unitatea de învăţământ toate posturile didactice/catedre vacante/rezervate, în termen de cel mult 72 ore, după aprobarea încadrarii de către consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar.
Ultima afişare a posturilor didactice/catedrele vacante/ rezervate complete şi incomplete pe site-ul edu.ro a fost pe data de 9.05.2008, la unitatea şcolara la care voiam să mă detaşez la cerere nu a fost publicat nimic.Pe data de 15 mai 2008 apare afişat la ISJ pe lista detaşărilor în interesul învîţământului un cadru didactic cu vechime şi punctaj conform criteriilor din metodologie mai mic decăt al meu .
Părerea mea e că directorul şcolii, în acord cu inspectorul şcolar general nu au afişat postul pentru a favoriza persoana numita pe catedra vacanta.
Ce ar trebui să fac pentru anularea deciziei de numire pentru detaşarea în interesul înv. invocând neafişarea catedrei vacante şi afişarea în timp util pentru următoarele etepele ale mişcării personalului didactic.
Conform art.18 din Legea nr. 128 din 12 iulie 1997 privind Statutul personalului didactic hotarârile consiliului de administraţie al ISJ pot fi atacate numai prin procedurile contenciosului administrativ.
Sunt profesor, cunosc legea, dar nu cunosc paşii ce trebuie urmaţi pentru a obliga inspectoratul să o respecte.
Menţionez că în anul şcolar curent am fost detaşată la cerere la unitatea şcolară din localitatea de domiciliu, am întocmit toate dosarele posibile conform metodologiei, dar detaşarea nu mi-a fost acordată in şedinţa publica, inspectorul de la personal, actualul inspector general, motivând că nu există ore. La intervenţia preşedintelui sindicatului am primit detaşare pentru anul şcolar 2007-2008, dar când m-am prezentat la şcoala avea detaşare, fără să fi depus dosar în acest sens şi persoana detaşată anul acesta, pentru anul şcolar 2008-2009 în interesul înv.
Catedra pentru care optez nu este singura neafişata, e o practica folosita in fiecare an şcolar pentru încadrarea persoanelor slab pregătite, care nu iau note destul de mari la concursul de titularizare, dar care cotizează regulat la buzunarul celor responsabili cu angajarile.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:54, 27 Mai 2008
Art. 18 din Legea nr.128/1997 prevede ca , contestaţiile privind mobilitatea personalului didactic, cu excepţia prevederilor art. 12, se rezolvă de către consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar, cu respectarea dispoziţiilor art. 11 alin. (6) din lege. Hotărârile acestuia sunt definitive şi pot fi atacate numai prin procedurile contenciosului administrativ.

In acest sens, trebuie sa depuneti mai intai o contestatie la decizia respectiva si apoi, in functie de decizia data asupra contestatiei, va puteti adresa instantei de contencios administrativ pentru anularea acelei decizii. Instanta competenta este Tribunalul in circumscriptia caruia domiciliaza reclamantul sau cel de la domiciliul pârâtului.
Ultima modificare: Marți, 27 Mai 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aviz detasare in interesul invatamantului Takeda Takeda Buna ziua, Va adresez urmatoarea intrebare: Doresc sa ma detasez anul acesta in interesul invatamantului, iar metodologia spune ca pentru acest lucru am ... (vezi toată discuția)
Incalcare legii in etapa pretransfer a cadrelor didactice christina_geanina christina_geanina Buna ziua! Prin prezenta va solicit opinia de specialitate, intrucat ma confrunt cu urmatoarea situatie: sunt angajata unei unitati de invatamant subordonata ... (vezi toată discuția)
Conditii specifice pretransfer - pot fi contestate juridic? ContSters53977 ContSters53977 Conform prevederilor METODOLOGIEI - CADRU PRIVIND MOBILITATEA PERSONALULUI DIDACTIC DIN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR ÎN ANUL ŞCOLAR 2015-2016, art.29, ... (vezi toată discuția)