avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Aviz detasare in interesul invatamantului
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Aviz detasare in interesul invatamantului

Buna ziua,

Va adresez urmatoarea intrebare: Doresc sa ma detasez anul acesta in interesul invatamantului, iar metodologia spune ca pentru acest lucru am nevoie de avizul unitatii unde sunt titular. Directorul acestei unitati refuza sa-mi acorde avizul. In metodologie scrie foarte clar:Detaşarea personalului didactic titular se realizează cu avizul consiliului/consiliilor de
administraţie al/ale unităţii/unităţilor de învăţământ la care cadrul didactic este titular, ţinând
seama de prevederile art. 247, art. 248, art. 262 şi art. 263 alin. (1)-(10) din Legea nr. 1/2011 cu
modificările şi completările ulterioare, de condiţiile prevăzute în prezenta Metodologie şi de
principiile fundamentale prevăzute la art. 3 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi
completările ulterioare.
La articolul 3 din legea nr 53/2003 spune foarte clar:1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)—
(3) este nul de drept.
Va rog sa-mi spuneti daca in conditiile date este legal refuzul de acordare a avizului?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Takeda , utilizator 23:05, 7 August 2015
Art. 82 din Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2015-2016

(1) Posturile didactice/catedrele rămase vacante/rezervate după concurs se ocupă de cadrele didactice titulare în învăţământul preuniversitar prevăzute la art. 31 alin. (7)-(9) și cadrele didactice prevăzute la art. 31 alin. (10), prin detașare în interesul învățământului.

(2) Detaşarea în interesul învăţământului a personalului didactic titular în învăţământul preuniversitar se realizează în baza cererii scrise formulate de unitatea de învăţământ primitoare, pe postul didactic/catedra solicitat(ă) de unitatea de învăţământ primitoare şi cu acordul scris al persoanelor solicitate, conform anexei nr. 14. Personalul didactic titular în învăţământul preuniversitar solicitat pentru detaşare depune un acord la unitatea de învăţământ primitoare, însoţit de actele certificate pentru conformitate cu originalul, de către directorul unităţii de învăţământ în care cadrul didactic solicitat pentru detaşare şi-a desfăşurat activitatea. Profesorii consilieri în centre și cabinete de asistență psihopedagogică se adresează CMBRAE/CJRAE în cadrul căruia este normat postul didactic respectiv.

(3) Cadrele didactice titulare în învăţământul preuniversitar solicitate pentru detaşare interesul învăţământului pe posturi didactice/catedre vacante/rezervate care necesită atestate/avize suplimentare trebuie să posede atestatele/avizele necesare, la data depunerii acordului pentru detaşare în interesul învăţământului conform Calendarului. Cadrele didactice titulare în învăţământul preuniversitar solicitate pentru detaşare interesul învăţământului pe posturi didactice/catedre vacante/rezervate care necesită probă practică/orală trebuie să promoveze aceste probe conform art. 31 alin. (5)-(6).

(4) Detaşarea în interesul învăţământului pe posturi didactice/catedre vacante/rezervate se dispune prin decizie a inspectorului şcolar general, după aprobarea în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ primitoare/CJRAE/CMBRAE. Detaşarea în interesul învăţământului pe posturi didactice/catedre se poate realiza pentru o perioadă de cel mult 5 (cinci) ani şcolari consecutivi. Persoana îndreptățită are dreptul de a contesta hotărârea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ primitoare, printr-o cerere scrisă, adresată conducerii unității de învăţământ, în termen de 24 de ore de la comunicarea acesteia. Contestația reprezintă plângerea prealabilă reglementată de art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare și se soluționează de către consiliul de administrație al unității. Hotărârea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ/CJRAE/CMBRAE în contestație este definitivă şi poate fi atacată numai prin procedurile contenciosului administrativ.
....
Eu am depus acordul, scoala la care vreau sa ma detasez ma doreste, dar directorul de la scoala unde sunt titular nu vrea sa-mi semneze avizul. Din metodologie reiese clar, ca nu ma poate bloca si ca daca eu imi exprim acordul de a ma detasa nu are ce sa faca. Vreau sa va intreb cum pot actiona in continuare pentru ca directorul acela incalca legea ( nr 53/2003 art 3) privind drepturile omului si libertatea de miscare.
Va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 2 August 2015
Takeda, utilizator
Fie sesizati ISJ , fie promovati o actiune in instanta.
Multumesc pentru raspuns
cand trebuie depusa cererea pt obtinerea avizului de detasare de la unitatea la care esti titular? acum sau trebuia depusa atunci cand s-a obtinut acordul de principiu?

Alte discuții în legătură

Condiþiile specifice-discriminare... Radamante Radamante O R D I N pentru modificarea și completarea Metodologiei - cadru privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar în ... (vezi toată discuția)
Incalcare legii in etapa pretransfer a cadrelor didactice christina_geanina christina_geanina Buna ziua! Prin prezenta va solicit opinia de specialitate, intrucat ma confrunt cu urmatoarea situatie: sunt angajata unei unitati de invatamant subordonata ... (vezi toată discuția)
Anulare decizie de detaºare în interesul învãþãmântului dcaliman dcaliman Sunt titular în învăţământ la o şcoala aflata la 20 km de domiciliu, la şcoala din loc. de domiciliu sunt clase simultane, şi pe catedra in ... (vezi toată discuția)