avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare malpraxis medic?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare malpraxis medic?

buna ziua, am o intrebare daca stie cineva. daca sunt medic (rezident cu mai putin de 3 ani de experienta, nu am inca nici cod la parafa) se poate sa imi inchei o asigurare de malpraxis in aceste conditii? sau doar medicii specialisti isi pot incheia astfel de asigurare?
Cel mai recent răspuns: ised8u , utilizator 21:52, 17 Martie 2011
Asigurarea de malpraxis -specifica personalului medical- se incheie pentru persoanele autorizate sa practice aceasta profesie, si poate fi incheiata:
- de unitatea angajatoare pentru personalul propriu, fiind valabila numai pentru activitatea practicata in cadrul/incinta unitatii platitoare,
-sau de catre practicianul autorizat, avand acoperire oriunde activeaza(spital+cabinet particular+clinica, etc.)
Aceasta asigurare de raspundere civila profesionala, este destinata medicilor,asistentilor ,farmacistilor si presupune obligatoriu existenta autorizatiei de libera practica medicala/farmaceutica.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2011
nucu$, utilizator
Din cate stiu eu aveti obligatia de a va face asigurarea.
Si daca aveti obligatia...aveti si dreptul...;)
Raspunsul este da, puteti incheia o asigurare de raspundere civila pentru personalul medical, este obligatorie :).

Pentru ea aveti nevoie doar de diploma si de dovada faptului ca practicati meseria respectiva; in plus, poate fi incheiata nu doar de medici, ci si de asistenti medicali si alte cadre medicale (surori medicale, laboranti, tehnicieni medicali). Asa ca nu veti avea nicio problema legata de lipsa experientei sau a specializarii.
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2011
Zurich Broker, Consultant asigurari
Dupa cum spunea mai sus si nucu$ asigurarea de malpraxis este destinata si obligatorie medicilor cu drept de libera practica.
Asta nu inseamna ca nu "se poate" sa iti inchei o asigurare de malpraxis ca doar si asta este un produs ce trebuie vandut. Iar daca omul vrea, de ce sa nu ii dai, ca doar iti cere, nu te intreaba daca are nevoie. Si chiar daca, e treaba lui ca nu stie ce-i trebuie, tu trebuie sa vinzi.(Nu-i asa "agentieasigurari"?)
Stiu ca sunt spitale care ii obliga pe rezidentii care au luat rezidentiat pe post sa incheie asigurari de malpraxis dar este un abuz, pentru ca rezidentii nu pot fi responsabili conform normelor actuale. Dupa cum probabil stii deja, situatia se va schimba, pentru ca se incearca responsabilizarea rezidentilor, dar sunt departe de a gasi o forma legala pentru asta
Poate daca vii cu mai multe detalii te pot sfatui mai bine. Daca totusi te hotarasti sa iti faci o asigurare, studiaza cu atentie conditiile de excludere si ai grija sa nu apara intre ele cheltuielile de judecata si daunele morale (sunt cele mai frecvente abuzuri ale firmelor de asigurari). Dar repet, nu iti va fi de nici un folos. Nu poti fi dat in judecata tu, va fi dat in judecata medicul curant al pacientului caruia tu i-ai produs un prejudiciu.
Bafta!
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2011
ised8u, utilizator
Potrivit legii, orice medic are OBLIGATIA incheierii unei asigurari de raspundere civila profesionala. Aceasta este una dintre conditiile sin qua non pentru exercitarea acestei profesii. Asigurarea se incheie personal. Nu incheiati asigurarea decat dupa ce ati citit conditiile de asigurare! Consultati in prealabil si [ link extern ]
Sunt cateva sfaturi folositoare pentru medici.

Alte discuții în legătură

asigurare de malpraxis ptr medic rezident pe urgente , cu cod de parafa care efectueaza garzi in alta unitate sanitara Popescu_Elena Popescu_Elena Buna ziua. Sunt medic rezident pe urgente in a doua specialitate. Am deja cod de parafa. Am terminat in 2004. Efectuez garzi la alt spital si as vrea sa ... (vezi toată discuția)
concediu de odihna Andreea C. Andreea C. Buna ziua. Sunt medic rezident angajat pe perioada nedeterminata la Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie functionala ORL \"Dr Dan Hociota\",Bucuresti, ... (vezi toată discuția)