avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada de proba

ART 31 Codul muncii
1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere....
Intrebare: pentru o functie de conducere perioada de proba se poate stabili ca fiind de 30 zile? dar de 15 zile? Se poate pune orice perioada respectand limita maxima?
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2011
blueblue, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters193035 , utilizator 11:54, 10 Martie 2011
Pentru ca legiuitorul a stabilit numai o limita maxima a perioadei de proba, lasa la nivel de negociere intre parti limita minima, care poate fi oricat s-au inteles angajatul cu angajatorul.
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
Din moment de Codul precizeaza "cel mult" ...sigur ca se poate. Totul este ca societatea sa-si dea seama de aptitudinile salariatului in perioada de timp pe care o stabileste, iar perioada sa fie corect stabilita prin comparatie cu aceea stabilita pentru un post de cealalta natura.
Ex.: daca stabilesc 15 zile pentru un post de conducere, atunci stabilesc 10 zile pentru un post de executie, stiut fiind ca art. 31 alin.3 stabileste ca pentru muncitori necalificati perioada de proba nu poate depasi 5 zile lucratoare.
Totusi este mult prea scurta o perioada de 15 zile pentru un post de conducere. S-ar justifica minim 30 zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de proba rraicu rraicu Buna! Am si eu o intrebare legata de perioada de proba ; pentru functiile de executie aceasta este, cf. legii, de 30 zile iar pentru functiile de conducere ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba enache dorina enache dorina as dori sa stiu cate zile are perioada de proba legal (vezi toată discuția)
Perioada de proba Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Care este perioada de proba maxima la un contract de munca pe perioada nedeterminata? (vezi toată discuția)