avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii perioada de proba
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

perioada de proba

Care este perioada de proba maxima la un contract de munca pe perioada nedeterminata?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:17, 4 Noiembrie 2010
functie de conducere sau de executie?

in principiu 30 zile ...
Ultima modificare: Joi, 4 Noiembrie 2010
new_2009, utilizator
Din Codul muncii:

Art. 31 - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) În cazul muncitorilor necalificaţi, perioada de probă are caracter excepţional şi nu poate depăşi 5 zile lucrătoare.
(4) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ se încadrează, la debutul lor în profesie, pe baza unei perioade de probă de cel mult 6 luni.
(4.1) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
(5) Pe durata perioadei de probă salariatul se bucură de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
Art. 32 - (1) Pe durata executării unui contract individual de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă.
(2) Prin excepţie, salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situaţia în care acesta debutează la acelaşi angajator într-o nouă funcţie sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu condiţii grele, vătămătoare sau periculoase.
(3) Neinformarea salariatului anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă cu privire la perioada de probă, în termenul prevăzut la art. 17 alin. (4), duce la decăderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate.
(4) Perioada de probă constituie vechime în muncă.
Art. 33 - Angajarea succesivă a mai mult de trei persoane pe perioade de probă pentru acelaşi post este interzisă.
Ultima modificare: Joi, 4 Noiembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reclamatie firma angajatoare Lumiere Lumiere Cine poate face ceva in privinta unei firme care cheama la interviu pentru angajare numai persoane cu experienta si le munceste o zi intreaga pentru a vedea ... (vezi toată discuția)
Angajat nou. anton i anton i Am si eu o intrebare: m-am angajat de 6 zile la un hotel si nu mi s-a cerut nici un act de angajare pana acum!!!Am intrebat de ce si mi s-a raspuns ca sunt o ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba rraicu rraicu Buna! Am si eu o intrebare legata de perioada de proba ; pentru functiile de executie aceasta este, cf. legii, de 30 zile iar pentru functiile de conducere ... (vezi toată discuția)