avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Procedura somatiei de plata(OUG 119/2007) - Comercial
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Procedura somatiei de plata(OUG 119/2007) - Comercial

Creditoarea a deschis in data de 23.09.2010, in baza procedurii somatiei de plata prevazute de OUG 119/2007, o actiune in instanta in vederea recuperarii debitului restant aferent unui contract de imprumut. Debitoarea, prin intampinare, a solicitat instantei respingerea actiunii ca neintemeiata, invocand ca exceptie, inadmisibilitatea promovarii actiunii de restituire a unei sume de bani imprumutate pe calea procedurii speciale prevazute de OUG 119/2007. De asemenea, prin intampinare, debitoarea a contestat semnaturile si stampilele de pe contract solicitand instantei ca in baza art.139 C.p.c. sa oblige creditoarea a prezenta contractul original si in baza art.177,178 C.p.c., sa procedeze la verificarea de scripte. Creditoarea a solicitat termen pentru studierea intampinarii. La urmatorul termen, creditoarea a depus in instanta o "Precizare de actiune" prin care a cerut inlocuirea cererii de emitere a ordonantei de plata in "actiune comerciala de drept comun", fara a prezenta originalul contractului. Precizez de asemenea ca in data de 24.09.2010, se implineau trei ani pentru prescrierea contractului, in aceasta perioada de 3 ani, creditoarea nu a cerut restituirea "sumei", contractul de imprumut ne fiind legal.
Este posibila solicitarea schimbarii actiunii, in cadrul procedurii somatiei de plata, prin intermediul unei precizari de actiune? Poate fi contestata aceasta precizare, solicitand judecatorului sa se pronunte pe actiunea principala?
Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2011
andyanya, utilizator
Cel mai recent răspuns: andyanya , utilizator 12:50, 16 Octombrie 2011
Nu stiu in ce masura va fi admisa exceptia tardivitatii formularii precizarii. Precizarea de actiune se poate face până la prima zi de înfăţişare conform art.132 CPC. Prima zi de înfăţişare nu este întotdeauna şi primul termen de judecată. Înţeleg din ceea ce ne-aţi prezentat că precizarea s-a facut la al 2-lea termen de judecată după ce la primul termen procesul s-a amânat pentru studierea întâmpinării. Din punctul meu de vedere precizarea este făcută în termen pentru că al 2-lea termen de judecată reprezintă prima zi de înfăţişare.
Buna dimineata tuturor!

Multumesc mult pentru raspunsuri!

Da, precizarea la actiune s-a introdus la al doilea termen de judecata, dar, la data introducerii precizarii, cauza era perimata, termenul de prescriptie al contractului fiind 24.09.2010. Are importanta acest lucru? Exceptia de tardivitate poate fi invocata dupa cum mi-ati spus, doar de partea interesata, instanta urmand a tine, sau nu cont de ea. As dori sa mai precizez ca in "contract" se specifica faptul ca, suma va fi restituita la cererea imprumutatorului si in functie de disponibilitatile impumutatului. In perioada 2007-2010, creditorul, nu a solicitat niciodata restituirea imprumutului, prin notificare, somatie de plata sau orice alt mod, emitand doar in august 2010 o notificare in vederea concilierii directe, notificare la care nu s-a dat curs. Pe procedura comuna, nu este obligatoriu a se respecta aceste etape ?
De asemenea, la dosarul instantei, debitoarea nu a depus prin intampinare, nici un document in probatoriu, specificand ca se foloseste de actele depuse de catre creditoare, rezervandu-si dreptul de a depune ulterior, daca este necesar, orice alt document necesar.Tot in intampinare s-a invederat instantei sa observe starea de pasivitatea a creditoarei in conditiile in care nu a avut nici o intentie in solicitarea sumei, timp de tei ani. Aceasta pasivitate si lipsa de interes a creditoarei nu are importanta pentru instanta?
In aceasta speta(dupa depunerea precizarii), pana la ce termen trebuie sa achite debitoarea taxele aferente sumei solicitate?

O zi buna in continuare!
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2011
andyanya, utilizator
alex bogdan a scris:

Nu stiu in ce masura va fi admisa exceptia tardivitatii formularii precizarii. Precizarea de actiune se poate face până la prima zi de înfăţişare conform art.132 CPC. Prima zi de înfăţişare nu este întotdeauna şi primul termen de judecată. Înţeleg din ceea ce ne-aţi prezentat că precizarea s-a facut la al 2-lea termen de judecată după ce la primul termen procesul s-a amânat pentru studierea întâmpinării. Din punctul meu de vedere precizarea este făcută în termen pentru că al 2-lea termen de judecată reprezintă prima zi de înfăţişare.



=D>=D>
Multumesc mult pentru mesaje!
Chiar daca precizarea a fi introdusa in termen, partea a avut posibilitatea sa modifice actiunea pana la primul termen de judecata. Prin precizare, partea doreste modificarea actiunii in baza disp.art 132 alin.4 Cpc, ceea ce nu este real, actiunea deschisa prin chemarea in judecata fiind tot o actiune de realizare a dreptului, nu de constatare.
Eu stiu ca exceptia de tardivitate poate fi invocata de partea interesata, instanta nesesizandu-se din oficiu.
In alta ordine de idei, voi cere din nou instantei sa se pronunte pe exceptia de inadmisibilitate invocata prin intampinare.
Voi ce considerati?
Va multumesc. O zi buna tuturor!
Buna ziua tuturor!
Va multumesc pentru opiniile si ajutorul vostru!
Va prezint pe scurt derularea procesului si concluzionarea lui cu respingerea actiunii introduse :
Prin intampinarea la precizarea de actiune, am invocat respectarea principiului disponibilitatii sub cele doua forme(materiala si procesuala) , prevederile imperative ale art.129 alin 6 C.p.c. iar pe cale de exceptie, tardivitatea si inadmisibilitatea promovarii unei actiuni comerciale rezultate prin inlocuirea unei actiuni deschise in baza OUG 119/2007, nerespectarea procedurii concilierii prevazute de art.720... C.p.c.
Prin intampinarea la precizarea de actiune am solicitat judecatorului :
1. sa constate ca imi mentin pozitia procesuala exprimata prin intampinare si sa respinga actiunea initiala ca inadmisibila.......;
2. - sa respinga precizarea de actiune, prin constatarea decaderii partii din dreptul de a modifica cererea de chemare in judecata (art.132 si art.103 alin.1 C.p.c.)
- sa respinga precizarea de actiune ca inadmisibila si depusa fara respectarea procedurii concilierii directe.

Va multumesc inca o data, tuturor!
Toate cele bune!
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2011
andyanya, utilizator

Alte discuții în legătură

Oug 119/2007 loki loki Buna ziua, Am fost anterior chemat in judecata pe OG 5/2001, instanta respingand actiunea intrucat creanta era contestata, si a indrumat creditorul sa ... (vezi toată discuția)
Excepþii de procedurã delotilia delotilia Bună ziua. Trebuie să formulez excepţiile de procedură într-o întâmpinare intr-un proces în care societatea mea comercială figurează ca pârât ... (vezi toată discuția)
Cerere reconventionala peste termen ContSters14151 ContSters14151 As avea nevoie urgenta de decizii ale ICCJ si decizii CEDO care sa contina admiterea unei cereri reconventionale peste termenul legal, respectiv odata cu ... (vezi toată discuția)