avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Se prescrie un debit cu o vechime de 10 ani ???
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Se prescrie un debit cu o vechime de 10 ani ???

Buna ziua!
Am si eu o nelamurire si va rog sa ma ajutati. Acum vreo 10 ani am avut un abonament de telefonie cu [FURNIZOR]. Mi-am platit toate facturile la timp,indiferent de suma...in momentul in care perioada contractuala era spre sfarsit(2 ani) am sunat la Serv. Clienti si am optat pentru o alta optiune tarifara mai mica(5 $), fapt ce s-a si realizat fara sa mai semnez un alt contract,etc...La putin timp dupa acest lucru mi-a disparut telefonul,implicit cartela si abonamentul...am anuntat acest lucru catre [FURNIZOR] si mi-au zis ca abonamentul este blocat din momentul acela. Dupa o vreme, ma trezesc acasa cu o somatie de plata din partea [FURNIZOR] cu o suma de 300 lei(la vremea aceea). Iarasi am sunat si le-am explicat ca eu nu am de plata acea suma, abonamentul meu fiind blocat, eu renuntand la serviciile [FURNIZOR] odata cu blocarea abonamentului. Acest lucru se intampla prin 2001.
Incepand de prin 2007-2008 m-am trezit cu tot felul de somatii scrise sau apeluri telefonice de la o firma de recuperare creante, carora le-am spus din capul locului ca nu am nicio datorie fata de nimeni si i-am rugat sa inceteze...intr-un final i-am rugat sa ma actioneze in instanta si sa ma lase in pace. Acum 2 zile ma trezesc cu o adresa de la aceeasi societate de recuperare,precum ca mi s-a intocmit un dosar de executare,etc,etc.
Vreau sa stiu daca patesc ceva,tinand cont de perioada mare, de 10 ani, de cand spun ei ca exista acel debit si mai ales ca eu nu mai sunt in posesia chitantelor care sa ateste ca am dreptate(ca doar nu imi transformam casa in arhiva cu tot felul de chitante)?

Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 14 Martie 2011
ContSters20980, utilizator
dreptul la actiune pt respectivul debit s-a prescris de mult timp.
atentie:daca veti face o plata, fie ea si partiala, se va reactiva termenul de prescriptie.
Chiar daca ati fi avut vreo datorie aceasta s-a prescris in termen de 3 ani de la data exigibilitatii. Nu recunoasteti creanta (nici in scris nici telefonic, nici in fata instantei) si invocati exceptia prescriptiei in cazul in care sunteti actionati in instanta. In cazul in care va mai contacteaza inchideti-le telefonul fara nicio alta explicatie. Nu recunoasteti creanta intrucat de la acea data va curge un nou termen de prescriptie... si sunt sigur ca nu doriti acest lucru.
Prescriptia debitului a intervenit dupa 3 ani de la nasterea debitoului-din felul in care prezentati situatia s-ar parea ca a intervenit deja prescriptia - adica ei nu mai au la dispozitie mijloace legale sa va forteze sa platiti. Consultantii de la firma respectiva, cu care am am avut de-a face si eu, ori nu stiu ce este prescriptia ori spera ca dvs nu stiti ce este prescriptia ori spera ca va vor stresa in asa hal incat veti plati doar ca sa scapati de ei.
Expresia folosita de ei: vi s-a intocmit dosar de executare nu inseamna decat ca in biroul lor se afla un dosar cu datele dvs de identificare si cu un grafic cu zilele in care sa va sune, cu zilele in care sa va trimita documente intitulate pompos notificare, somatie etc. Ca sa porneasca executarea silita impotriva dvs ar fi trebuit mai intai sa va fi chemat in judecata si sa fi castigat procesul. Stati linistit!
Uhhh :worthy:
Va multumesc!
Reeditare
lori70pop a scris:

Intr-o situatie cat de cat asemenatoare se afla si niste prieteni de-ai mei.
Sa va spun pe scurt cum sta treaba.. Domnul x sa-i zicem are un abonament ................. pe care-l plateste. In contract nu se spune nimic despre o taxa de reziliere contract. Nu stiu exact cum sta treaba, daca domnul la un moment dat n-a mai platit sau a platit dar nu mai are chitantele(totul se intampla in anul 2000, cu aproximatie). Ideea e ca in 2007 sotul primit o hartie prin care era anuntat ca are de platit nu stiu cate luni restanta la telefon (o valoare mica) dar cu o taxa de reziliere a contractului de vreo 20 de ori mai mare decat facturile chipurile restante. Sotia de buna credinta cauta contractul, il citeste si ia legatura telefonic cu firma respectiva spunandu-le ca in contract nu scrie nimic de nici o taxa de reziliere. Acest telefon este inregistrat. Credeti ca prin telefonul pe care l-a dat sotia respectivului poate fi considerat implicit recunoscut faptul ca sotul are o datorie? Si sa nu mai fie vorba despre nici o prescriptie? Ulterior tot sotia a mai avut o discutie telefonica prin care le-a comunicat ca sotul si-a platit toate datoriile dar chitantele pentru respectivele plati sunt distruse. Acum eu as avea mai multe intrebari
1 Este prescrisa datoria?
2 In situatia in care sotia a cerut insistent sa nu mai fie sunata pe numarul ei personal de telefon si nici sa nu mai primeasca mesaje care nu-i sunt destinate, se poate face ceva impotriva celor care o deranjeaza?
In discutia telefonica inregistrata de recuperatori se spune ca discutia este inregistrata iar continuare convorbirii inseamna acceptul ca discutia sa fie inregistrata... Asta nu inseamna ca persoana sunata este de acord sa-i fie prelucrate datele cu caracter personal... Daca solicita, telefonic, tot intr-o discutie cu ei, sa-i fie sterse datele cu caracter personal din evidentele dumnealor, acestia mai au voie s-o sune sau sa-i dea mesaje? Ce se poate face in acest caz?
Oricum am inteles de la prietenii mei ca e vorba de o suma de aproximativ 100 de lei care chipurile trebuia platita dar ei nu vor sa plateasca o datorie care nu le apartine. La cate telefoane si mesaje au dat recuperatorii s-au cheltuit peste 100 de lei...Nu vad rostul demersului... Sa fie vorba despre ceva depagubiri pentru intarzierea efectuarii platii?
Va multumesc pentru rabdarea de a citi cele povestite de mine...


@Franken si @lori70pop,va rog frumos, in viitor, evitati scrierea denumirii societatii implicate in discutie.In forum se discuta ideea si nu persoana fizica/juridica.Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura telefonie mobila anelush anelush Am si eu o problema si as dori sa cer sfaturile voastre. azi am primit un telefon de la o firma de recuperare debite cum ca as avea de platit la ei suma de ... (vezi toată discuția)
Decizie de continuare a procedurii pe cale judecatoreasca bondarrr bondarrr si eu am un contract incheiat in anul 2001 cu firma de telefonie mobila conex pe care din varii motive nu l-am terminat de achitat si tocmai ce am primit da la ... (vezi toată discuția)