avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită BO avalizat
Discuție deschisă în Executare silită

BO avalizat

Buna ziua.
Fiind asociat intr-o societate comerciala am avalizat un bilet la ordin ca garantie pentru un credit luat de societate. Am cesionat partile sociale intre timp si am aflat zilele trecute ca societatea nu a mai achitat nimic din creditul respectiv iar institutia de credit vrea sa treaca la executare impotriva mea ca avalist persoana fizica. Pot face ceva sa ma apar?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: alexgrigoriu , utilizator 17:27, 10 August 2009
Cum ati avalizat B.O in numele firmei? Sunteti direct raspunzator pentru fapta dvs., daca firma si-a dat acordul ca dvs. sa faceti aceasta operatiune in numele societatii si ea poate fi trasa la raspundere.
Avalistul raspunde solidar cu debitorul (emitentul BO). Prin urmare creditorul paote sa puna in executare BO si sa va execute silit. La data cesionarii firmei trebuia sa solicitati restituirea BO emise si avalizate in nume personal si inlocuirea acetora cu BO emise de noul administrator si avalizate de acesta in nume personal.
Raspunderea avalistului conform art. 35 din Legea 58/1934:
"Avalistul este tinut in acelasi mod ca acela pentru care a garantat.
Obligatiunea sa este valabila chiar daca obligatiunea pe care a garantat-o ar fi nula din orice alta cauza decit un viciu de forma.
Cind avalistul plateste cambia, el dobindeste drepturile izvorind din ea impotriva celui garantat, cum si impotriva acelora care sint tinuti catre aceasta din urma, in temeiul cambiei." (NB regulile de la cambie se aplica si la BO).
daca creditorul va executa pe dvs sau platiti de buna voie, aveti un drept de regres impotriva debitorului (societatii comerciale).
In cazul in care se incepe executarea silita impotriva dvs, ca avalist, va sugerez sa apelati de urgenta la un avocat intrucat termenul de contestatie la executare (de fapt opozitie la executare) este de doar 5 zile. Mai bine ati contacta un avocat de pe acum, ca sa aiba timp sa studieze problema si sa formuleze opozitia in termen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie executare MariS19 MariS19 buna, ma poate ajuta cineva cu un sfat referitor la o contestatie la executare. Sunt garant avalist, s-a incuviintat inceperea executarii impotriva mea in ... (vezi toată discuția)
De ce cere banca unei p.f.sa avalizeze un bo emis de o p.j.? gori macovei gori macovei Am luat mereu credite pe firma. Mereu bancile si-au luat masuri impotriva excrocilor. Nesimtindu-ma, nu m-a deranjat nici ca voiau BO in alb - si chiar ... (vezi toată discuția)
Dubla executare? axellcom axellcom Buna ziua. In calitate de admin al unui sc. am contractat o linie de credit de la o banca. am platit ratele timp de un an si jumatare dupa care datorita unor ... (vezi toată discuția)