avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Renuntare la drepturi parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Renuntare la drepturi parintesti

Ca sa trec direct la subiect, situatia este urmatoarea: am divortat de fostul meu sot acum 2 ani, iar in urma divortului, copilul nostru (acum in varsta de aproape 4 ani) mi-a fost incredintat mie spre crestere si educare prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Acum tatal lui este de acord sa renunte, de buna voie, la drepturile parintesti (inclusiv cel de vizitare pe care oricum nu si l-a exercitat) asupra copilului.

Intrebarea mea este: Este posibil sa se faca acest lucru printr-o declaratie notariala sau un simplu proces civil? Am fost sfatuita pana acum ca singura modalitate de renuntare este decaderea din drepturi, ceea ce ar implica un proces penal.

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: singlemom , utilizator 21:58, 4 Mai 2011
Multumesc pentru raspunsuri.

Situatia este un pic mai complicata decat am prezentat-o in primul meu mesaj. Tatal nu isi indeplineste nici o responsabilitate pe care o are fata de copil, inclusiv alocatia. Vreau sa evit un proces penal pentru neplata pensiei de intretinere, care s-ar transforma intr-o lupta in instanta de lunga durata.

In acelasi timp, cu toate ca copilul mi-a fost incredintat mie spre crestere si educare, sunt nevoita sa cer acordul lui legalizat in multe privinte, ca de ex. de cate ori calatoresc cu copilul intr-o tara din afara UE, acord pe care ori nu il obtin, ori il obtin dupa multe umilinte din partea mea. Incerc sa evit pe viitor aceste situatii, iar un prieten mi-a sugerat renuntarea la drepturi parintesti (din moment ce nu isi asuma nici o responsabilitate, nu isi viziteaza copilul, nici nu se pune problema de drepturi, nu?). L-am intrebat, si el a fost de acord, intelegand probabil ca asta inseamna ne-obligatia de a mai plati pensia alimentara.

Din cate inteleg din raspunsurile primite, renuntarea de comun acord la drepturile parintesti nu este posibila.

Multumesc inca o data pentru toate raspunsurile.
Ati inteles bine.Renuntarea la drepturile parintesti prin acord este exclusa.

Pentru decaderea din drepturile parintesti va trebuie o hotarare penala de condamnare.
Insa, el va achita in cursul procesului pensia de intretinere.
Daca nu va achita ulterior pensia veti face din nou plangere penala.Daca nu veti proceda asa, situatia dvs va ramane neschimbata.
Nu va bateti dvs personal in instanta.Procurorul de caz va poate sustine in proces.

avocat Claudiu Lascoschi
Decaderea din drepturile parintesti poate fi aplicata si de catre instanta civila, in baza art.109 C.fam. ;) ... nu, numai de catre instanta penala, ca pedeapsa accesorie ori complementara.
Potrivit art. 109 alin 1 C. fam., dacã sãnãtatea sau dezvoltarea fizicã a copilului este primejduitã prin felul de exercitare a drepturilor pãrintesti, prin purtarea abuzivã sau prin neglijenta gravã în îndeplinirea îndatoririlor pãrintesti, ori dacã educarea, învãtãtura sau pregãtirea profesionalã a copilului nu se face în spirit de devotament fatã de România, instanta judecãtoreascã, la cererea autoritãtii tutelare, va pronunta decãderea pãrintelui din drepturile pãrintesti.

Din textul de lege nu vad motive care o instanta de judecata civila sa poate pronunta decaderea din drepturile parintesti in cazul expus de utilizator.:)

Deci, se poate, dar in alte situatii, nu in cazul nostru. Este prea improbabil sa poata fi aplicat de instanta art 109 C. fam.;)
In plus, din redactarea textului precitat, rezulta ca dreptul la actiune este conferit de lege autoritatii tutelare si nu reclamantei.
Ea va fi citata daca autoritatea tutelara va deschide procesul.

De aceea, singura sansa de a obtine decaderea din drepturile parintesti este pe calea unui proces penal.;)

avocat Claudiu Lascoschi


Nu cred ca se poate pronunta decaderea din drepturile parintesti pentru neplata pensiei alimentare :) ..... si apoi in penal, decaderea din drepturile parintesti este o pedeapsa complementara sau accesorie care poate fi aplicata in cazul savarsirii unor infractiuni asupra minorului ;)

Alte discuții în legătură

Cadere din drepturile tatalui gbabriela25 gbabriela25 Buna ziua,am un copli in vrasta de 1 an si nu sunt casatorita cu tatal copilului desi pe certificatul de nastere al copilului este trecut numele lui,recent ... (vezi toată discuția)
Ajutor in privinta custodiei maria.cimpeanu maria.cimpeanu Buna! As avea si eu o intrebare. Care sunt sansele de primire a custodiei unui minor in varsta de 3 ani de catre tata in conditiile in care mama a parasit tara ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi parentale elkahlout_roxana elkahlout_roxana neplata pensiei alimentare e sau nu motiv de decadere din drepturile parintesti ale tatalui??? tot incerc sa aflu si nu reusesc ce anume il decade pe tata din ... (vezi toată discuția)