avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Renuntare la drepturi parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Renuntare la drepturi parintesti

Ca sa trec direct la subiect, situatia este urmatoarea: am divortat de fostul meu sot acum 2 ani, iar in urma divortului, copilul nostru (acum in varsta de aproape 4 ani) mi-a fost incredintat mie spre crestere si educare prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Acum tatal lui este de acord sa renunte, de buna voie, la drepturile parintesti (inclusiv cel de vizitare pe care oricum nu si l-a exercitat) asupra copilului.

Intrebarea mea este: Este posibil sa se faca acest lucru printr-o declaratie notariala sau un simplu proces civil? Am fost sfatuita pana acum ca singura modalitate de renuntare este decaderea din drepturi, ceea ce ar implica un proces penal.

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: singlemom , utilizator 21:58, 4 Mai 2011
De acord, neexercitarea unor obligatii (fie ca se demonstreaza asta intr-un dosar civil ori in unul penal) nu poate atrage decaderea din drepturi.
Oricum, decaderea, desi este initiata in instanta de Autoritate, poate fi ceruta de celalalt parinte printr-un act adresat Autoritatii.
Astfel, Autoritatea e sesizata cu acel caz si investigheaza, apoi propune sau nu decaderea. Asa incat si mama poate initia o astfel de procedura. Autoritatea poate fi sesizata de oricine, si de vecini, daca e cazul... Se poate si autosesiza, dar astea sunt raritati.
In toate cazurile, cum spunea si Elis, nu cred ca este o astfel de situatie in speta de fata. In penal puteti obtine numai pensia restanta. Si, poate, o incercare ca, pe viitor, sa plateasca la timp...
In cadrul unui proces civil si eu am sustinut acelasi lucru Elis.:)

Cat priveste un proces penal situatia poate fi alta.;)
Potrivit art. 65 alin C. pen., pedeapsa complimentara a interzicerii unor drepturi poate fi aplicata, daca pedeapsa principala stabilita este inchisoarea de cel putin 2 ani si instanta constata ca, fata de natura si gravitatea infractiunii, imprejurarile cauzei si persoana infractorului, aceasta pedeapsa este necesara.
Aplicarea pedepsei interzicerii unor drepturi este obligatorie cand legea prevede aceasta pedeapsa.
Conditia aratata in alin. 1 cu privire la cuantumul pedepsei principale trebuie sa fie indeplinita si in cazul in care aplicarea pedepsei prevazute in acel alineat este obligatorie.


Potrivit art. 305 C. pen., savarsirea de catre persoana care are obligatia legala de intretinere, fata de cel indreptatit la intretinere, a uneia dintre urmatoarele fapte:

c) neplata cu rea-credinta, timp de doua luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca,
In cazul prevazut la art 305 alin 1 lit. c) c. pen., infractiunea se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.

In concluzie, nu este exclusa posibilitatea decaderii din drepturile parintesti in cadrul unui proces penal.
Este greu de realizat acest lucru dar nu imposibil.


avocat Claudiu Lascoschi
Pedeapsa maxima e 3 ani, asa incat pedeapsa care va fi stabilita de instanta va fi mai mica si cu suspendare. Asta daca domnul nu va lua avocat care sa obtina o amenda penala.
Asa incat, pedeapsa complementara nu se va putea aplica, pentru ca aceasta se raporteaza la inchisoare, nu la inchisoare suspendata, presupunand o anumita gravitate a faptei...

Aplicarea pedepsei complementare se face in comformitate cu legea speciala de dreptul familiei, care tot asa spune, anume ca se decade cel care a facut ceva rau, nu cel care a uitat sa faca ceva bun...
100% de acord cu Elis. Consider exclusa aceasta posibilitate, avand in vedere si jurisprudenta in domeniu.
De principiu, se poate aplica o pedeapsa cu suspendare.

Doamna insa trebuie sa insiste si dupa pronuntarea hotararii de condamnare si apoi se va judeca din nou.Pedepsa va fi mai mare si efectele se pot produce.Sigur ca si avocatii au un rol vital in proces.
Este de insistat in cazul doamnei si doamna oricum nu este interesata.
Eu aratam ca se poate ajunge pana acolo daca se insista in timp.Oricum, un lucru este cert.Efectele de reeducare ale tatalui se vor produce.;)

avocat Claudiu Lascoschi
Pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie prevazuta de art.305 alin.1 lit.c C.pen. nu cred ca este posibila decaderea parintelui din drepturile parintesti , in comparatie cu infractiunea de rele tratamente aplicate minorului (art.306 C.pen.) unde este posibila.

In acelasi timp, decaderea din drepturile parintesti nu il scuteste pe parinte de iobligatia de a da intretinere copilului.



Alte discuții în legătură

Cadere din drepturile tatalui gbabriela25 gbabriela25 Buna ziua,am un copli in vrasta de 1 an si nu sunt casatorita cu tatal copilului desi pe certificatul de nastere al copilului este trecut numele lui,recent ... (vezi toată discuția)
Ajutor in privinta custodiei maria.cimpeanu maria.cimpeanu Buna! As avea si eu o intrebare. Care sunt sansele de primire a custodiei unui minor in varsta de 3 ani de catre tata in conditiile in care mama a parasit tara ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi parentale elkahlout_roxana elkahlout_roxana neplata pensiei alimentare e sau nu motiv de decadere din drepturile parintesti ale tatalui??? tot incerc sa aflu si nu reusesc ce anume il decade pe tata din ... (vezi toată discuția)