avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cand ramane definitiva o HJ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cand ramane definitiva o HJ?

Cand ramane definitiva o HJ pentru a se putea investi cu formula executorie?
Cel mai recent răspuns: Irina S. , utilizator 07:14, 11 Martie 2011
depinde de mai multe contexte.
astfel, daca litigiul este purtat pe teren comercial, sentinta pronuntata chiar de instanta de fond poate fi pusa imediat in executare,fara a fi nevoie cu investire cu formula executorie.
daca litigiul se poarta pe teren civil,lucrurile se prezinta in felul urmator:
-Hj care se dau fara drept de apel devin definitive;se solicita la instanta de fond printr-o cerere sa se puna parafa "definitiva" dupa care se investeste cu formula executorie.
-cele date cu drept de apel, dupa finalizarea apelului(si mentinere a sentintei de la fond, fie si partial). se procedeaza in acest caz in modul prezentat deja.
- Hj pronuntate de instantele de recurs devin definitive si irevocabile. se va proceda si in acest caz tot in modul mentionat.
O hotarâre judecătorească rămâne definitivă şi irevocabilă dacă nu este atacată, în termenul legal, cu apel sau recurs. Dacă a fost atacată, hotărârea rămâne definitivă dacă instanţa la care se exercită calea de atac respinge apelul/recursul, menţinând hotărârea de fond şi nu mai există altă cale de atac împotriva respectivei hotărâri.
Art.377 al.1 c.proc.civ.
Sunt hotarari definitive:
1. hotararile date in prima instanta, potrivit legii, fara drept de apel,
2. hotararile date in prima instanta, care nu au fost atacate cu apel, sau chiar atacate cu apel, daca judecata acestuia s-a perimat sau cererea de apel a fost respinsa sau anulata,
3. hotararile date in apel,
4.orice alte hotarari care potrivit legii nu mai pot fi atacate cu apel.
Ok, deci o HJ ramasa definitiva la fond (fara apel , doar cu recurs) dar atacata cu recurs poate fi legalizata si investita cu formula executorie atat timp cat a fost promovata calea de atac a recursului?
Dacă a fost promovată calea de atac a recursului, hotărârea nu poate fi legalizată şi investită cu formulă executorie. Trebuie să aşteptaţi să se termine şi recursul.

Alte discuții în legătură

O astfel de sentinta; poate fi investita cu titlul executoriu?? Manole Dumitru Manole Dumitru O sentinta data de prima instanta, cu cale de atac, cu recurs in 15 zile de la comunicare; 1). Poate fi considerata ca fiind o hatarare \"Dfinitiva\" ? ... (vezi toată discuția)
Cand devine definitiva, potrivit art.377 cpc, o hj intr-o actiune in revendicare mobiliara? Irina S. Irina S. Cand devine definitiva, potrivit art.377 cpc, o HJ intr-o actiune in revendicare mobiliara (restituire autoturism) si cand o pot formula cererea de investire ... (vezi toată discuția)
Investirea cu formula executorie a hotararii inainte de a se solutiona recursul Georgiana111 Georgiana111 Se poate obtine hotarare executorie in cazul dreptului de vizita al copiilor in urma unui divort ,inainte sau dupa recurs (vezi toată discuția)