Art. 78
(1) Constituie contraventii, daca nu sunt savarsite astfel incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni, urmatoarele fapte:
..
e) nerespectarea de catre persoanele fizice a obligatiei de predare a unui bun cultural mobil descoperit intamplator, in termenul prevazut la art. 49 alin. (1);
Art. 49
(1) Persoanele fizice care au descoperit in mod intamplator bunuri din categoria celor prevazute la art. 46 alin. (1) sunt obligate sa le predea, in termen de 72 de ore de la descoperire, primarului unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza a fost facuta descoperirea.
Art. 46
(1) Bunurile arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geolitice, descoperite in cadrul unor cercetari sistematice cu scop arheologic ori geologic sau in cadrul unor cercetari arheologice de salvare ori avand caracter preventiv, precum si cele descoperite intamplator prin lucrari de orice natura, efectuate in locuri care fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, conform art. 136 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, intra in proprietate publica, potrivit dispozitiilor legale.
Speta este ipotetica, am citit intr-un ziar o chestie de genul acesta si mi s-au parut dubiose incadrarile acestea pentru un bun care dupa parerea mea este mai degraba un lucru extrapatrimonial si nu poate forma obiectul material al infractiunii de furt (res nullius sau res delictae). Asta e si parerea mea ca nu pot fi decat contraventiile prevazute in 182/2000. Dar traim in Romania si legea e interpretabila...
In speta din link bunurile proveneau dintr-un sit monument istoric sau dintr-o proprietate privata "cuprinsă în zona de protecţie a siturilor arheologice", pentru care s-a incadrat fapta la art. 280^1 CP. Cazul ipotetic prezentat privea bunurile gasite in gradina proprie, ceea ce in opinia mea face toata diferenta.
~ final discuție ~