avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt din patrimoniu sau insusirea bunului gasit
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt din patrimoniu sau insusirea bunului gasit

Daca gasesti pe un teren (nu este sit arheologic si nici zonă cu patrimoniu arheologic reperat) cu detectorul de metale (cu toate autorizatiile necesare) un obiect metalic ce pare a fi din aur si vechi si nu il anunti in 48 de ore si nici nu il predai in 10 zile, de ce poti sa fii acuzat? De furt (art.208,209 alin2 lit a C.p.) sau de insusirea bunului gasit (Art.216 C.p.) eventual si nerespectarea regimului unor bunuri(Art.2801 C.p.)?
Cel mai recent răspuns: Spirios , utilizator 09:40, 1 Aprilie 2011
Nu este furt pentru ca nu exista posesie anterioara asupra bunului. Nu este insusirea bunului gasit pentru ca nu a fost pierdut. Nu este nici nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri (280^1 CP) din moment ce nu se pierde ceva din patrimoniul cultural national (bunul nu fusese in circulatie culturala).

Fapta pare a fi contraventie pedepsita cu amenda de la 4.000 la 20.000 lei (daca n-a fost majorata), prevazuta intr-adevar de Legea 182/2000 republicata.

Art. 78
(1) Constituie contraventii, daca nu sunt savarsite astfel incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni, urmatoarele fapte:
..
e) nerespectarea de catre persoanele fizice a obligatiei de predare a unui bun cultural mobil descoperit intamplator, in termenul prevazut la art. 49 alin. (1);

La art. 49 se precizeaza

Art. 49
(1) Persoanele fizice care au descoperit in mod intamplator bunuri din categoria celor prevazute la art. 46 alin. (1) sunt obligate sa le predea, in termen de 72 de ore de la descoperire, primarului unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza a fost facuta descoperirea.

Iar la art. 46 :)
Art. 46
(1) Bunurile arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geolitice, descoperite in cadrul unor cercetari sistematice cu scop arheologic ori geologic sau in cadrul unor cercetari arheologice de salvare ori avand caracter preventiv, precum si cele descoperite intamplator prin lucrari de orice natura, efectuate in locuri care fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, conform art. 136 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, intra in proprietate publica, potrivit dispozitiilor legale.

Art. 136 alin 3 din Constitutie include subsolul printre obiectele exclusive ale proprietatii publice, deci eu zic ca aceasta este fapta. Oricum, daca vreti sa-l comercializati, cred ca va trebuie acte de provenienta.
Speta este ipotetica, am citit intr-un ziar o chestie de genul acesta si mi s-au parut dubiose incadrarile acestea pentru un bun care dupa parerea mea este mai degraba un lucru extrapatrimonial si nu poate forma obiectul material al infractiunii de furt (res nullius sau res delictae). Asta e si parerea mea ca nu pot fi decat contraventiile prevazute in 182/2000. Dar traim in Romania si legea e interpretabila...
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2011
pannant, utilizator
pannant a scris:

Speta este ipotetica, am citit intr-un ziar o chestie de genul acesta si mi s-au parut dubiose incadrarile acestea pentru un bun care dupa parerea mea este mai degraba un lucru extrapatrimonial si nu poate forma obiectul material al infractiunii de furt (res nullius sau res delictae). Asta e si parerea mea ca nu pot fi decat contraventiile prevazute in 182/2000. Dar traim in Romania si legea e interpretabila...

Am atasat o speta, sper eu elocventa, ca sa va lamuriti:
[ link extern ]
Cum vad ca nu merge asa, va scriu pasii de urmat. Adresa o introduceti in www.google.ro si astfel o sa reusiti sa deschideti pagina respectiva.
Ultima modificare: Luni, 14 Martie 2011
Spirios, utilizator
In speta din link bunurile proveneau dintr-un sit monument istoric sau dintr-o proprietate privata "cuprinsă în zona de protecţie a siturilor arheologice", pentru care s-a incadrat fapta la art. 280^1 CP. Cazul ipotetic prezentat privea bunurile gasite in gradina proprie, ceea ce in opinia mea face toata diferenta.
eumarian a scris:

In speta din link bunurile proveneau dintr-un sit monument istoric sau dintr-o proprietate privata "cuprinsă în zona de protecţie a siturilor arheologice", pentru care s-a incadrat fapta la art. 280^1 CP. Cazul ipotetic prezentat privea bunurile gasite in gradina proprie, ceea ce in opinia mea face toata diferenta.

Cred ca nu ati citit cu atentie nici toata argumentarea, foarte pertinenta a domnului procuror, dar nici subiectul topicului: "furt din patrimoniu sau insusirea bunului gasit"!
Nu vad cum poate fura ceva din propriul patrimoniu (singura exceptie este coproprietatea -cu referire la subiectul topicului- deoarece alte situatii mai exista in practica judiciara) sau cum poate fi subiect activ al infractiunii de insusire a unui bun gasit asupra propriului sau bun!
Domnul care a deschis topicul se refera la un bun gasit intamplator pe o proprietate publica sau privata ori "cautat" (vedeti si explicatiile din speta-link), deci care nu este pe proprietatea sa!
Dar si pentru bunurile gasite in gradina proprie exista o protectie, daca o sa cititi cu atentie legea si speta o sa va convingeti singur de afirmatiile mele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detinerea detectorului de metale luciani_2006 luciani_2006 Cine are dreptul sa detina si sa utilizeze detectoare de metale? Am citit in presa despre nenumarate confiscari si amenzi acordate persoanelor fizice care au ... (vezi toată discuția)
Utilizarea detectorului de metale werepairit werepairit Buna ziua, Care sunt demersurile necesare pentru a utiliza in totala legalitate detectorul de metale la iesirea din cladirea detinuta de societate? Ma ... (vezi toată discuția)
Bogat sau sarac ? Russ Russ Buna ziua, In cazul gasiri unor obiecte de valoare ex: lingouri,tablouri,manuscrise etc, gasitorul ce obligatii are, daca are?V\'a putea el sa vanda fara ... (vezi toată discuția)