avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bataie de joc la Casa de Pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bataie de joc la Casa de Pensii

Buna ziua! Sper ca ma puteti ajuta in urmatoarea chestiune:

Tatal meu a fost in somaj incepand cu luna septembrie a anului trecut. Intrucat in luna iulie a aceluiasi an suferise o operatie de extirpare a unei tumori pe creier, a avut dreptul la concediu medical. Acest concediu se putea intinde pe perioada de 6 luni, urmand ca ulterior sa ramana doar cu somajul.
Cum incepand din noiembrie anul acesta, ar fi avut dreptul la pensie de drept (scazand din varsta de 65 de ani o perioada lucrata in conditii de grupa), la inceputul lunii decembrie anul trecut, tatal meu si-a inchis cartea de munca si si-a depus dosarul pentru pensionare anticipata, in conditiile legii nr.19/2000, care era in vigoare la acel moment. Desi in lege este prevazut ca in termen de maxim 45 de zile trebuia sa primeasca acasa decizia de pensionare, nici pana in prezent n-a primit-o, intre timp implinindu-se 90 de zile de la depunerea dosarului, deci dublul perioadei maxime admise.
A primit in schimb un telefon prin care era informat ca are de ridicat de la Casa de Pensii o carte postala. Cand s-a prezentat acolo, i s-a spus ca dosarul va fi procesat conform legii noi, incepand cu 1 ianuarie. In acest caz, in noiembrie anul acesta nu i se va mai recalcula pensia si va trebui sa mearga timp de 4 ani si jumatate cu pensia partiala. Asta inseamna o pierdere de aproximativ 800 de lei pe luna. In plus, pe luna decembrie 2010 nu va fi remunerat de nicaieri.
Mai mult decat atat, in prezent situatia e incerta nefiind nici somer, nici pensionar. Ori in luna mai va trebui sa mai efectueze niste analize si o posibila noua operatie. Dar in acest moment nici nu mai stim daca are calitatea de asigurat. Iar la internare in orice spital trebuie prezentata o dovada a calitatii de asigurat, fie de la somaj, fie un cupon de pensie, dovada pe care nu avem de unde sa o luam.

Este posibil asa ceva??? Chiar nu se mai gandeste nimeni in tara asta la cetateanul de rand? Cum e posibil ca dupa 35 de ani de munca sa ramai fara niciun venit pentru mai bine de 3 luni? Pe decembrie din ce bani ar fi trebuit sa traiasca?
De ce l-au pus cei de la Casa de Pensii sa-si inchida cartea de munca si sa-si depuna dosarul in decembrie daca intra in calcul conform noii legi?
Imi cer scuze pentru avalansa de intrebari dar sunt de-a dreptul revoltat de batjocura asta, cu atat mai mult cu cat tata are si probleme de sanatate iar medicii i-au recomandat sa nu se enerveze si sa evite stresul.

As vrea sa stiu: putem sa-i dam in judecata pe cei de la Casa de Pensii? Avem sanse de reusita? Cunoaste cineva un avocat specializat pe acest tip de spete in municipiile Onesti sau Bacau?

Va multumesc pentru timpul acordat lecturarii acestui mesaj.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:02, 20 Martie 2011
Cei de la casa de pensii n-au nicio vina de data aceasta. Tatal dvs. a depus dosarul de pensie la inceputul lunii decembrie 2010, iar in 20 decembrie 2010 a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 263/2010, act normativ care la art. 178 prevede urmatoarele: Cererile inregistrate si nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se vor solutiona conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii.

Eu nu inteleg urmatorul paragraf din mesajul dvs:
Cum incepand din noiembrie anul acesta, ar fi avut dreptul la pensie de drept (scazand din varsta de 65 de ani o perioada lucrata in conditii de grupa), la inceputul lunii decembrie anul trecut, tatal meu si-a inchis cartea de munca si si-a depus dosarul pentru pensionare anticipata, in conditiile legii nr.19/2000, care era in vigoare la acel moment.

Nu se intelege daca este vorba despre pensie anticipata partiala ori despre pensie pentru limita de varsta. Daca tatal dvs. indeplinea conditiile in noiembrie, de ce a depus dosarul in decembrie? Daca l-ar fi depus cu 30 de zile inainte de a indeplini conditiile de pensionare, acum ar fi beneficiat de pensie.

Toate persoanele care au depus dosarele in decembrie 2010 si carora nu li s-au deschis drepturile de pensie pana in 1 ianuarie 2011 vor iesi la pensie conform Legii nr. 263/2010. Asta prevede art. 178 din Legea nr. 263/2010.
Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea nr. 19/2000 sau legea nr. 263/2010? ildike79 ildike79 Buna ziua! Prin legea 19/2000 trebiua sa ies la pensia limita de varsta in luna ianuarie 2011. A depus dosarul pentru pensie in luna decembrie 2010 (au ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare grupa 1 de munca catalinaursu catalinaursu Buna seara, Tatal meu a lucrat 21 de ani in grupa 1(pana la 1 aprilie 2001) si alti 10 ani in grupa a2a. Este nascut in 1958, Imi puteti spune, va rog, ... (vezi toată discuția)
Probleme legate de pensionare cristimarian90 cristimarian90 Buna ziua! Sunt salariata la o societate comerciala din Ploiesti din 01.08.1978, avand o vechime de 33 de ani ca sudor electric. In prezent am varsta de 50 de ... (vezi toată discuția)