avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa de poluare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa de poluare

In baza legii contenciosului administrativ este necesar sa se formuleze o cerere prealabila adresata administratiei finantelor publice, prin care sa se solicite restituirea taxei de prima inmatriculare.
Daca a expirat termenul de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de stabilire a taxei de poluare pentru inmatricularea autovehiculelor, mai pot formula cerere de chemare in judecata? Sau mi se va respinge cererea?
Opinii?
Cel mai recent răspuns: seuleanraul , utilizator 19:46, 12 Mai 2011
buna che_gargara....
in primul rand, as vrea sa-ti spun ca in momentul in care introduci o asemenea actiune pe rolul instantei, ar trebui sa te interesezi despre ce documente solicita instanta, sa fii pregatit/a ca, in acel moment, sa fie tot dosarul complet...astfel, instanta nu mai putea acorda alte termene lungi....de ex. eu cand mi-am facut actiunea, m-am interesat de toate documentele pe care trebuia sa le depun, le-am anexat dosarului iar instanta nu a acordat decat un termen, la care m-am asteptat, deoarece stiam si de faptul ca adm fondului de mediu va fi chemata in garantie, deoarece acea suma era transferata in conturile acesteia...
nu este vina instantei ca tu nu ai stiut de toate aceste lucruri, si bineinteles, a acordat termene pana cand aceasta era sigura de hotararea pe care ulterior a pronuntat-o....NU UITA UN LUCRU, NU POTI CONDAMNA INSTANTA DE JUDECATA PTR ACEST LUCRU, DEOARECE ESTE INDREPTATITA SA CEARA ORICE FEL DE DOCUMENTE DE PROVENIENTA ALE MASINII...
asadar, daca se depun la actiunea initiala toate documentele, in mod normal instanta nu poate acorda mai mult de 1 termen (conteaza foarte mult si daca finantele depun intampinarea pana la primul termen de judecata)...
[sfatul meu este urmatorul: Pui manuta pe o carte de drept, te informezi (observ ca ai si INTERNET, deci toate sursele sunt la indemana) si dupa, postezi un comment, intemeiat, care sa ajute orice persoana, nu sa o descurajeze...
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
bogdan31, utilizator
@Larisa DUDCIUC
Pace !

@bogdan
Am adresa de e-mail, scrie-mi acolo ! Pana atunci ti-am trimis un mesaj privatB-).
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
ContSters196414, utilizator
mai gargara...comenteaza aici ceea ce vrei sa transmiti celor care nu stapanesc astfel de notiuni si pentru a ajuta cu un sfat bun...
hai..sa te vedem...cum ai procedat tu ptr a obtine o hotarare IREVOCABILA?
asa se procedeaza...nu cu chestii de 2 bani cum ca ,,procesul dureaza 3 ani,,...
macar poti comenta cam cum ai interpretat cele doua exceptii invocate de finante sau fondul de mediu? chiar as fi curios sa citesc interpretarea ta, adica a unei persoane care nu are NOTIUNI JURIDICE)....
in asteptarea ca vei raspunde la ce am specificat mai sus, toti care doresc un ajutor din partea ta ITI MULTUMESC ANTICIPAT...
si inca ceva...INCEARCA SA DAI DOVADA DE FAIR PLAY, si cel mai important, exprima-ti ideile pe un ton civilizat...nu incepe cu amenintari de cele transmise in mesajul privat....spune aici ceea ce ai de spus, LEGAT DE ASTFEL DE SPETE...!
Eu am formulat plangerea prealabila, dupa expirarea celor 30 de zile. Din fericire am solicitat restituirea sumei achitate cu titlu de taxa de poluare.
Competenta va apartine Tribunalului Bucuresti. Avand in vedere ca practica nu este unitara, aveti idee despre practica acestei instante in domeniu?
In plus, am vazut zilele trecute la TV o declaratie a ministrului mediului unde mentiona ca acesta a solicitat punctul de vedere al UE si ca s-ar fi raspuns ca taxa pe poluare nu incalca Trataul UE, cel invocat ca temei pt admiterea actiunii in contencios.
buna ziua. eu am introdus actiunea la Tribunalul Mures, deci din cate am auzit si gasit pe net, instantele din jud Mures sunt destul de receptive la problematica taxei pe poluare.Problema la mine, este ca au trecut cele 30 de zile prevazute de legea contenciosului si in care trebuia sa fac cererea prealabila la AFP. De aceea am emotii daca imi va fi sau nu admisa actiunea. In plus nici nu stiu daca am facut sau nu bine petitele sau capetele de cerere (cum se mai numesc:P). La petitul 1 am cerut anularea Deciziei de calcul al taxei pentru ca in baza ei mi s-a prelevat taxa. La petitul 2 am cerut restituirea integrala a taxei nelegal percepute. La petitul 3 am cerut dobanzile aferente. Alti utiliyatori ai acestui forum ziceau ca ei nu au cerut "anularea deciziei de calcul" ci doar "restituirea" si ca mergand pe acest principiu nu mai este necesara respectarea acelui termen de 30 de zile. Daca este asa, zic eu, atunci de ce ar mai fi necesara cererea prealabila inaintata la AFP? Daca este asa, in sensul ca nu cer anularea unui act administrativ care imi vatama un drept (referitor la primul petit) atunci ar rezulta ca nu mai e nevoie de cererea prealabila. Or, in toate dosarele care le-am vazut era formulata o astfel ce cerere prealabila.
Dvs ce ati solicitat prin petitele actiunii??

referitor la declaratia ministrului mediului, adevarul este undeva la mijloc, in sensul ca al nostru ministru a intrebat, in mod generic, un oficial al UE daca taxa pe poluare este legala dar nu a intrebat daca taxa pe poluare prevazuta de legislatia nationala astfel cum este reglementata in romania este legala (in sensul ca este discriminatorie). Respectivul oficial a raspuns, bineinteles, ca taxa este legala deoarece in majoritatea statelor UE este legala, pentru ca este corect reglementata si nediscriminatorie. In acelasi timp, respectivul oficial nu stia cum este reglementata taxa la noi in tara iar in al doilea rand nu putea declara asa ceva din moment ce este clar vizibil ca se incalca TUE.
(repet, cela mai sus mentionate sunt parerea mea personala)

Alte discuții în legătură

Taxa auto titi marina titi marina Va salut, cu stima. Gata. M-am hotarat sa cer inapoi banii dati pentru taxa auto. Am platit la AFP suma de 4246 lei in data de 04 dec 2008, pentru inscrierea ... (vezi toată discuția)
actiune pentru restituire taxa poluare abby abby Am solicitat AFP restituirea taxei auto platita in decembrie 2010. Raspuns negativ . Am o nelamurire .Acum la instanta ce trebuie sa cer ?Cate capete de ... (vezi toată discuția)
Taxa auto dupa 3 ani nanet nanet Buna ziua Am platit taxa de poluare acum 2 ani si 10 luni, Mai pot face ceva in instanta pentru recuperarea sumei, tinand cont ca nu am contestat in 30 de ... (vezi toată discuția)