avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... masina la partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

masina la partaj

Fiind Persoana Fizica Autorizata am achizitionat o masina (am facura fiscala pe P.F.) in timpul casatoriei, aceasta intra la partaj? Este bun propriu sau comun cu fosta sotie?
Ultima modificare: Duminică, 1 Iunie 2008
iii02, utilizator
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 08:39, 4 Iunie 2008
Bun propriu, fiind achizitionata pentru PFA.
De acord cu ideea Corei...
Dar cred ca trebuie subliniat ca, daca a fost doar o conventie intre parti, daca, de exemplu, ati vrut o masina in familie amandoi si dv. ati spus: hai s-o trecem pe firma, mai scad din impozit!, atunci e bun comun in masura in care sotia poate dovedi aceste lucruri.
Asa incat, sunt de acord cu Cora, dar trebuie sa intelegeti ce inseamna bun propriu in acest caz si ce conditii trebuie sa indeplineasca el.
Si, oricum, nu inseamna ca nu intra creanta pentru acea masina la partaj... Decat inb masura in care dovediti asta cu actele firmei, ca ati luat-o din banii din PFA etc. Sunt dovezi de facut pentru ca masina sa nu intre, ca si creanta, in masa partajabila, asa cum spunea cineva mai sus.
cora2006 a scris:

Bunul achiziţionat pe P.F.A. în timpul căsătoriei de către unul dintre soţi are caracterul unui bun propriu dacă a fost dobândit de acel soţ şi este destinat exercitării profesiei de către soţul dobânditor al bunului. Bunul este propriu numai dacă este afectat exercitării unei activităţi cu titlu profesional, cu caracter permanent nu tremporar, întâmplător.

Daca profesia implica deplasari zilnice la clienti, autoturismul poate fi considerat ca fiind destinat exercitarii profesiei?
Bineînţeles. Doar maşina are rolul de transport: marfă sau persoane. Deplasările la clienţi sunt efectuate tot în interesul afacerii astfel încât cheltuielile aferente sunt deductibile pe firmă, iar autoturismul este considerat bun propriu.;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj iii02 iii02 In cazul in care unul dintre sotii implicati in divort si-a inceput o activitate de Persoana Fizica Autorizata in timpul casatoriei si si-a achizitionat ... (vezi toată discuția)
Partaj ContSters209571 ContSters209571 Buna ziua! Meseria mea este de instructor auto independent. As dori sa stiu daca masina pe care eu imi desfasor orele de conducere auto face obiectul ... (vezi toată discuția)
Partajare societate comerciala intre soti acsinte007 acsinte007 unul dintre soti a preluat o societate anterior incheierii casatoriei . sotia nu a avut niciodata vreo contributie in societatea al carui asociat era sotul . ... (vezi toată discuția)