avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Varsta de pensionare a balerinilor conform noii legi a ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Varsta de pensionare a balerinilor conform noii legi a pensiilor

Buna seara,ma numesc Matei Livia si sunt balerin dansator la ansamblul Banatul din Timisoara,am o vechime de 20 de ani in domeniu si tot atatia de grupa 1.Dupa vechea lege a pensiilor stiam ca ne putem pensiona daca avem 25 de ani cotizati in domeniu si scazand 15 ani din varsta standard care era 58 de ani parca.Am uitat sa mentionez ca sunt nascuta in 1968 deci am implinit 43 de ani.Tot dupa legea veche varsta nu trebui sa fie mai mica de 50 de ani.Cand spun legea veche ma refer la legea 19/2000 deoarece exista o lege si mai veche in urma careia fostii mei colegi s-au pensionat la 40 de ani femeile si 45 barbatii si 20 de ani cotizati in domeniu.Acum intrebarea mea ar fi urmatoarea,care este varsta legala de pensionare a balerinilor,tinanad cont de faptul ca in noua lege se specifica clar ca artistii care sunt mentionati la art.30 litera h se pot pensiona dupa 20 de ani cotizati,la o varsta nu mai mica de 50 de ani,tot cu o reducere de 15 ani din varsta standard dar la art.56 dupa ce se precizeaza toate astea se mai mentioneaza si faptul ca EXCEPTIE FAC BALERINII SI ACROBATII LA CARE VARSTA NU POATE FI MAI MICA DE 40 DE ANI LA FEMEI SI 45 LA BARBATI SI CU UN STAGIU DE COTIZARE DE 20 DE ANI!Noi suntem 5 persoane care in urma acestei exceptii am indeplini conditiile dar totusi de la casa de pensii ni s-a spus ca nu ne putem pensiona decat in conditiile de mai sus iar acea "cu exceptia"a fost probabil o greseala de interpretare.In speranta ca ne veti putea lamuri va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:19, 17 Martie 2011
Reducere este de 15 ani. Varsta femei, 40 ani. Varsta barbati, 45 ani. Stagiul minim de cotizare, 20 de ani. Stagiul complet, 30 de ani.
Art. 56. — (1) Fac excepție de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b) persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. a) și f).
(2) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), reducerea vârstei standard de pensionare este de:
a) 20 de ani, pentru cele prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. a);
b) 15 ani, pentru cele prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. f).
(3) Vârsta standard de pensionare redusă potrivit prevederilor alin. (2) lit. a) nu poate fi mai mică de 45 de ani.
(4) Vârsta standard de pensionare redusă potrivit alin. (2) lit. b) nu poate fi mai mică de 50 de ani, cu excepția balerinilor și acrobaților pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați.
(5) Stagiul complet de cotizare pentru persoanele prevăzute la alin. (1) este de 30 de ani.
IN CONDITIILE ASTEA DACA AM 43 DE ANI SI 20 COTIZATI IN DOMENIU POT SA MA PENSIONEZ SAU NU?
Eu zic ca da, casa de pensii nu este imputernicita sa cenzureze legea si sa afirme ca "exceptia" este o greseala de interpretare. V-am redat mai sus ce scrie in lege:
"cu excepția balerinilor și acrobaților pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați".

Depuneti dosarul si sa vedem ce raspuns primiti.
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
ContSters42179, utilizator
VA MULTUMESC !
Buna ziua!Am revenit cu subiectul controversat,am fost la casa de pensii sa incercam sa depunem dosarele dar cu toate ca in urma cu 4-5 saptamani ni s-a spus sa le intocmim deoarece dupa noua lege putem sa ne pensionam acum pur si simplu ni s-a spus ca nu indeplinim conditiile deoarece scazand cei 15 ani din varsta standard nu ne incadram ca varsta,cat despre exceptia in cazul balerinilor nimeni nu stie cum sa o interpreteze.Ce am putea face,sa incercam totusi sa depunem dosarele chiar daca ni s-a spus ca nu are rost si sa astepam un raspuns in scris si apoi sa incercam pe alte cai sau sa incercam direct in instanta?Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Cand pot sa ies la pensie? ContSters276554 ContSters276554 Buna ziua, Sunt nascuta pe 07.01.1975 si lucrez ca balerina la Teatrul \\"Toma Caragiu\\" Ploiesti din 1.03.1994. Vreau sa stiu daca la implinirea varstei de ... (vezi toată discuția)
Conditii de pensionare balerina 1adriano 1adriano As dorii sa să știu care sunt condițiile actuale sau cele din legea pensiilor ce se afla iar în parlament. Ce vârstă și câtă vechime trebuie să aibă ... (vezi toată discuția)
Stagiul complet de cotizare mateiiancu mateiiancu am lucrat 29 de ani in conditii speciale , art .30 al .1 activitati in anexele 2si 3 ,care este stagiul complet de cotizare ,mai precis la cat se imparte ... (vezi toată discuția)