avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... suspendare contract individual
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

suspendare contract individual

Prin suspendarea contractului individual de munca se considera ca au incetat raporturile de munca cu persoana respectiva? Esti obligat sa declari locul de munca vacant?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:31, 16 Martie 2011
Suspendarea c.i.m. are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.
Asadar, suspendarea unui c.i.m. nu are ca efect incetarea raportului de munca.
1. Din Codul muncii:
Art. 49 - (1) Suspendarea contractului individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părţilor sau prin actul unilateral al uneia dintre părţi.
(2) Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.
(3) Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât cele prevăzute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.
(4) În cazul suspendării contractului individual de muncă din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendării acesta nu va beneficia de nici un drept care rezultă din calitatea sa de salariat.

2. Pe perioada suspendarii CIM persoana in cauza este tot salariatul unitatii. CIM nu este incetat ci numai suspendat.
3. Asadar locul de munca nu este vacant dar puteti angaja pe acel post o persoana cu CIM pe perioada determinata pana la revenirea titularului postului.
Asta daca mai revine. Acum pe perioada participarii la greva angajatii trebuie sa se autosuspende. Daca angajatorului nu-i convine ca a fost strans cu usa poate ca nici nu mai te primeste pe tine si angajeaza temporar pe altcineva.
Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa salariatului in cazul participarii la grevă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Greva nelegala Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Cativa salariati au declansat in unitate o greva nelegala (spontana, fara sa anunte). Din cate inteleg, greva nu poate fi declarata nelegala de ... (vezi toată discuția)
Greva functionari publici. patryc74 patryc74 Buna seara,azi am aflat din surse neoficiale ca zilele de greva nu vor fi platite si nici nu vor fi considerate vechime in campul muncii,daca se procedeaza ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! va rog,sa imi spuneti,daca firma la care lucrez, nu ... NIKI 31 NIKI 31 Buna ziua! Va rog,sa imi spuneti,daca firma la care lucrez, nu a mai platit salariile si bonurile de 2 luni,iar noi am oprit munca pentru 1 zi, aceasta(ziua ... (vezi toată discuția)