avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Greva nelegala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Greva nelegala

Buna ziua

Cativa salariati au declansat in unitate o greva nelegala (spontana, fara sa anunte). Din cate inteleg, greva nu poate fi declarata nelegala de catre angajator, ci numai de catre instanta!!! daca dupa 7 ore reiau lucrul, mai trebuie sa te adresezi instantei? sau daca continua greva si a doua zi?

Salariatii implicati vor fi Nemotivati in ziua respectiva, dar pot fi sanctionati pana la decizia instantei?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:08, 17 Februarie 2014
Daca angajatorul apreciaza ca greva a fost declarata sau se deruleaza cu nerespectarea legii, acesta se va putea adresa tribunalului in a carui circumscriptie se afla unitatea in care s-a declarat greva cu o cerere prin care se solicita instantei incetarea grevei.

Multumesc pentru raspuns. Inteleg ca pana la pronuntarea instantei, nu pot fi sanctionati salariatii?
Macar pot fi trecuti in pontaj nemotivat?

Multumesc
Art. 195. - Legea 62/2011
(1) Pe toata durata participarii la greva contractul individual de munca sau raportul de serviciu, dupa caz, al angajatului se suspenda de drept. Pe perioada suspendarii se mentin doar drepturile de asigurari de sanatate.
..

art.49 C.mun.
..
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
,,,,
In acest caz, inseamna ca nu pot fi aplicate nici sanctiuni, daca raportul de munca este suspendat, nu?
Intr-adevar, nu se pot aplica sanctiuni daca raportul de munca este suspendat, Insa dupa incetarea grevei, atunci se poate efectua cercetarea disciplinara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salarii si greva Alexander24 Alexander24 Buna seara, suntem aproximativ 150 de angajati. Nu ne-am primit salariile pe luna trecuta, avand o intarziere de 4 zile. Am decis sa ne prezentam la lucru, dar ... (vezi toată discuția)
Grevă de scurtă durată, fără violență sau amenințări / legea dialogului social. există bază legală pentru sancționarea salariatului care a instigat? babysee babysee Buna. Am un angajat care nu detine calitatea, in sensul legii dialogului social, de reprezentant al salariatilor. Si acesta, strict din motive personale, si ... (vezi toată discuția)
Greva ilegala juhasz janos juhasz janos buna.am facut un protest la serviciu de doua zile,domeniul transport public.Am fost acuzati cu greva ilegala si pontati cu cu duoa zile NEMOTIVAT.Este vreun ... (vezi toată discuția)