avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... asigurarea pe ap ipotecat nu e datorie comuna?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

asigurarea pe ap ipotecat nu e datorie comuna?

Sunt in proces de partaj cu sotul. Avem de partajat un credit comun, care insa este garantat numai de mine prin ipoteca asupra apartamentului pe care l-am dobandit inaintea casatoriei. Cand am pus ipoteca pentru garantarea acestui credit, banca ne-a obligat sa facem si asigurarea apartamentului, asigurare care se ridica anual la o suma nu tocmai mica. Pe asigurare scrie ca ea este cesionata bancii care a acordat creditul. Acum fostul sot refuza sa contribuie pe motiv ca este apartamentul meu si ca doar eu ma folosesc de el. Dar in conditii normale eu nu as fi facut acesta asigurare, este clar in ce moment si in ce scop s-a facut ea. Intrebarea mea este: pot sa cer in procesul de partaj ca si fostul sot sa contribuie la plata aceastei asigurari? Mentionez ca am in ingrijire un copil si ca ma aflu inca in concediu de ingrijire a lui. Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2008
micheller, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:18, 4 Iunie 2008
De acord cu tine, dar crezi ca, in cazul in care instanta de la partaj stabileste ca ratele se vor plati in continuare in proportie de x si y% de fostii soti, banca va putea fi obligata sa ridice ipoteca?
Adica, atunci cand s-a constituit ipoteca, doamna stia sau putea sti ca, in eventualitatea unui partaj, terenul ar putea sa nu-i revina. Si totusi a garantat cu un bun propriu.
Ma indoiesc de faptul ca acum poate sa-si ia jucariile si sa plece, asa cum ar vrea. Si sincer, inteleg si de ce.
Dar consider ca, in cazul in care el nu va fi obligat de instanta sa-i dea o sulta care sa acopere partea lui sau sa vanda terenul etc. etc., doamna ar putea ramane cu ipoteca pana la finalul platii creditului.

E ca si cum mama, din exemplul anterior, s-ar supara pe mine; ea nu ar putea obliga banca sa-i ridice ipoteca, pentru ca a semnat in deplina cunostinta de cauza.
Sau, daca nu stia, trebuia sa stie.
De aceea cred ca trebuie avuta mare grija la partajul bunurilor, astfel incat solutia data de instanta sa duca, ulterior, la posibilitatea ridicarii ipotecii. De exemplu, prin constituirea altor credite, personale, pe numele fiecaruia, asa incat creditul initial sa fie lichidat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort, cer ajutor ! ionutzz ionutzz buna ziua, sunt impreuna cu sotul meu de 17 ani si am luat acum 2 ani aproape niste bani din banca (de la 2 banci) si pe una am pus ipoteca pe casa.Acum sunt ... (vezi toată discuția)
Subiect: partaj apartament cumparat cu credit ipotecar d-r d-r Creditul ipotecar a fost achizitionat doar pe baza veniturilor fostului sot ,el fiind titularul creditului . Ce obligatii are fosta sotie la executarea ... (vezi toată discuția)
Partaj - datorii comune diana_sal diana_sal buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o informatie. in urma unei casatorii de 7 ani, am divortat de sotul meu la notar. La desfacerea casatoriei nu am facut si ... (vezi toată discuția)