avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Subiect: Partaj apartament cumparat cu credit ipotecar
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Subiect: Partaj apartament cumparat cu credit ipotecar

Creditul ipotecar a fost achizitionat doar pe baza veniturilor fostului sot ,el fiind titularul creditului . Ce obligatii are fosta sotie la executarea apartamentului? Diferenta ramasa de bani si cheltuielile de judecata cu banca se vor indrepta si asupra ei sau doar asupra fostului sot, titularul creditului ?
Daca apartamentul va fi executat ,fosta sotie are vreo sansa sa-si recupereze banii platiti la rate pe cnp-ul fostului sot ?
Fostul sot doreste executarea apartamentului ,considerand ca daca se executa apartamentul nu mai are ce imparti cu fosta sotie ,scapa de apartament si de ratele platite de ea in contul lui .
Cel mai recent răspuns: d-r , utilizator 12:49, 3 Iunie 2013
Apartamentul e bun comun daca a fost cumparat in timpul casatoriei, la fel si creditul e comun.. nu-si platesc ratele, ap va fi executat silit si raman in continuare datori.

Ce diferenta este intre garantul ipotecar ,garantul coplatitor ,codebitor ???
Din acest punct de vedere am niste nelamuriri . Prin garant ipotecar la un credit ipotecar inteleg ,garantarea cu bunul ipotecat ,in cazul meu apartamentul ,deoarece n-am participat cu venituri la achizitionarea creditului ,creditul este doar pe numele fostului sot ,IMPRUMUTANTUL este doar el . Banca nu doreste sa-mi elibereze o copie de pe Contractul de credit ,deoarece nu sunt titulara creditului .
Ce pot face in aceste conditii ,cum pot intra in posesia unei copii de pe Contractul de credit cu toate anexele acestuia cu completarile si modificarile ulterioare .
N-am inteles pozitia bancii in acest sens ?
Din punctul meu de vedere ar trebui sa am acces la aceste informatii .
Nu stiu ce sa fac in aceasta situatie ,cui sa ma adresez ptr obtinerea unei copii de pe contractul de credit ?
Garantul ipotecar raspunde numai in limita garantiei.
Daca nu sunteti parte in contractul de credit, nu-l obtineti, nu vi-l da banca si nici fostul sot cred.
Contractul constituie titlu executoriu, il veti vedea daca se va porni executarea silita impotriva dvs.
Inteleg ca nu sunteti parte in contract, ci doar garant ipotecar.
Apartamentul achizitionat e bun comun ? Atunci si datoria pt achizitionarea ap e o datorie comuna. Dupa ce va vinde ap la licitatie, daca va ramane o datorie de plata, banca se va putea indrepta si impotriva dvs. Poate nu va reusi imediat pt ca in actul de credit nu sunteti debitor.
Daca ap ar fi fost propriu al sotului, sa zicem ca ati fi avut un drept de creanta pt ratele platite in comun, e discutabil pt ca si dvs ati locuit acolo, casa n-ar mai fi in proprietatea sotului si in continuare omul ar fi dator, nu cred ca in acest caz , instanta ar admite ca aveti un drept.
Pt ca bunul e comun ( inca n-ati zis daca l-ati cumparat impreuna) rate ati platit si pt dvs. In orice caz ar fi, nu cred sa recuperati din ce ati platit bancii.
Apartamentul este cumparat in timpul casatoriei prin credit ipotecar ,creditul a fost achizitionat de fostul sot ,el avand calitatea de imprumutant si garant ipotecar ,eu avand calitatea de garant ipotecar si pe actul de vanzare -cumparare proprietar impreuna cu fostul sot .
.Nu mi se pare normal sa nu mi se puna la dispozitie un document contractul de credit ,aici ma refer la banca ,iar in cazul sotului este rea vointa ,nu doreste sa-mi dea nici macar o copie de pe contrac, atata timp cat la un moment dat se va porni executarea silita si impotriva mea . Aceste aspecte nu le cunosteam ,nu mi le-a explicat nimeni la achizitionarea creditului ,m-au trecut garant ipotecar deoarece eram casatoriti si mi s-a spus verbal ca eu garantez doar cu ipotecara imobilului ,nu si cu diferenta de bani ramasa care se va indrepta asupra mea prin executare .


.
Avansul a fost platit jumatate din banii lui si cu jumatate am participat eu si cu ratele la fel ,unele rate le-am platit eu integral ,deoarece el a ramas fara serviciu ( rata platita de el cu banii mei in contul lui ) de vreo 3 luni platesc tot eu ratele ,pentru a ajunge la o intelegere pe cale amiabila ,dar el doreste executarea apartamentului .Nu mi se pare normal sa platesc intr-un cont care nu-mi apartine si la un moment dat peste ani sa doreasca jumatate din valoarea apartamentului ,eu platind ratele integral .
La mediere nu s-a prezentat .
Am ramas fara solutii si nu stiu ce sa fac intr-o astfel de situatie ? Ce se poate face ?

Alte discuții în legătură

Executare silita roxxanna roxxanna Stimati domni, Am cateva intrebari legate de urmatoarea situatie: Eu si fostul sot am avut un litigiu pe un imobil (luat prin credit ipotecar si inca ... (vezi toată discuția)
Partaj in caz de ipoteca anca&lary anca&lary Buna seara tuturor si va felicit pentru activitatile pe care le desfasurati pe acest site. As dori sa va adresez cateva intrebari, caci sunt intr-o situatie ... (vezi toată discuția)
Partaj - credit bancar holiday holiday Cu ocazia partajarii bunurilor comune, dupa desfacerea casatoriei, prin hotarare judecatoreasca s-a consfiintit intelegerea partilor cu privire la atribuirea ... (vezi toată discuția)