avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume

Buna ziua,
As dori sa stiu cum se procedeaza in situatia in care sotii asteapta un copil, insa inainte de nasterea acestuia divorteaza. Mama isi schimba numele (ca urmare a propriei decizii), iar tatal nu vrea sa recunoasca copilul. Ce nume va purta micutul?
Cel mai recent răspuns: Ayana1 , utilizator 13:23, 17 Martie 2011
ce nume va declara mama in certificatul de nastere - respectiv numele ei. In cazul acesta va aparea fara tata micutul. (asa numitul "natural") In termen de maxim 1 an de la nastere, puteti intenta proces de recunoastere a paternitatii. Succes doamna.
Ayana1 a scris:
sotii asteapta un copil, insa inainte de nasterea acestuia divorteaza.

Codul familiei prevede: "Copilul născut după desfacerea, declararea nulităţii sau anularea căsătoriei are ca tată pe fostul soţ al mamei, dacă a fost conceput în timpul căsătoriei şi naşterea a avut loc înainte ca mama să fi intrat într-o nouă căsătorie."
Drept urmare, copilul nu trebuie recunoscut ci va avea tata in temeiul legii, daca momentul conceptiei, asa cum e reglementat de lege ("timpul cuprins între a trei sute şi a o sută optzecea zi dinaintea naşterii copilului este timpul legal al concepţiunii") este situat in timpul casatoriei.
Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2011
ContSters20980, utilizator
da, teoretic are tata pe fostul sot, dar cum acesta nu-l recunoaste, aplicarea prevederilor mentionate de Andreea Lisievici se fac printr-un proces de paternitate...
In situatia in care copilul se va naste in timpul casatoriei , acesta se prezuma a fi al sotului dumneavoastra.
Calitatea de sot este pierduta in caz ca exista o hotarare judecatoreasca , definitiva si irevocavibila .

Daca se va naste dupa acest moment , cand exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, si nu a fost incheiata o noua casatorie, copilul se prezuma a fi al sotului dumneavoastra, raportandu-ne la momentul actual.

In caz ca este incheiata o noua casatorie , iar copilul este nascut in timpul derularii acestui mariaj , poate fi promovata actiunea pentru tagada de paternitate.

Judecatoria in a carei raza teritoriala este situat domiciliul paratului este competenta in vederea stabilirii filiatiei copilului, exercitata in termen de 3 ani de la nasterea acesteia.

In vederea sustinerii pretentiile dumneavoastra , puteti uza de martori , inscrisuri , interogatoriu si expertiza medico-legala.

Succes.


Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Apa_dulce a scris:

da, teoretic are tata pe fostul sot, dar cum acesta nu-l recunoaste, aplicarea prevederilor mentionate de Andreea Lisievici se fac printr-un proces de paternitate...

Recunoasterea nu este aplicabila atunci cand se aplica prevederile legale. Fostul sot al mamei nu are de ales in acest caz, nici macar atunci cand nu el este tatal natural.

Ioana, ce ai scris tu e corect, numai ca ai prezentat atatea situatii incat cred ca userul va avea greutati in a intelege care e de fapt raspunsul la intrebarea sa.

Ipoteza este aceea ca sotii au conceput un copil si au divortat (irevocabil) inainte de nastere. Cu alte cuvinte copilul este conceput in timpul casatoriei si nascut dupa desfacerea ei. Cred ca putem presupune ca nu s-a incheiat alta casatorie intre timp. In acest caz copilul va avea filiatia stabilita si fata de mama si fata de tata, dar de fapt nu asta e problema.

Ca urmare a divortului mama si tatal vor avea nume diferite la momentul nasterii copilului, astfel ca acesta va purta numele ales de comun acord de parinti, si care poate fi numele mamei, numele tatalui sau ambele nume unite. Daca parintii nu cad de acord, va decide autoritatea tutelara.
Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2011
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Declarare bebelusi augustina_1984 augustina_1984 daca esti casatorita dar nu mai locuiesti cu sotul,ai intentat actele de divort,si faci un copil cu un alt barbat ,numele tatalui de pe certificatul de nastere ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului din afara casatoriei pp_adela pp_adela Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o chestiune delicata. Cu sotul meu sunt in divort de anul trecut si, intre timp am intalnit o persoana deosebita cu ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara merimeri merimeri Buna! V-as ruga sa ma ajutati intr-o problema. Fratele meu a divortat in luna martie 2010. Divortul s-a pronuntat din vina ambelor parti. Si el si fosta ... (vezi toată discuția)