Buna ziua..Sotia mea a plecat de la domiciliul comun in septembrie 2005.in perioada de timp cuprinsa intre sep.2005 si data actuala(2011) nu am locuit impreuna, ea fiind plecata din tara o perioada ,apoi locuind in alt oras la 600 km distanta.In August 2007 a dat nastere unui copil(nastere de care am aflat dupa circa 2 ani,cind a avut nevoie de semnaturi pentru a scoate copilul minor din tara).,care nu este al meu dar in actele caruia figurez eu ca tata.(nu doar cu nume de familie ci ca tata al copilului).In prezent,nu locuim impreuna dar dorim sa divortam.Am inteles ca la Primarie nu este posibil acest lucru,deci urmeaza calea salilor de judecata?
Daca da,atunci...ce pot face pentru a nu fi pus in situatia de a plati pensie alimentara pentru un minor care nu este al meu?Ce trebuie sa fac pentru a fi scos numele meu de la TATA din certificatul de nastere?Daca deschid eu actiune si se pune problema de <<test paternitate>>cine trebuie sa plateasca acel test?
Nu eu sint TATAL,nu am locuit cu ea in ultimii 5 ani,NU AM SEMNAT NICI UN ACT DE NASTERE SAU CEVA DE GENUL..am aflat dupa 2 ani de nasterea acestui copil.:(
Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei potrivit art.53 c.fam.
Astfel, este necesar sa formulati o actiune avand ca obiect tagaduirea paternitatii.
Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in cazul dvs. in termen de 3 ani de la data la care ati luat cunostinta de nasterea minorului.
Actiunea prespune administrarea unor probatorii complexe-inscrisuri, martori, interogatoriul paratei, precum si probele stiintifice care incep cu stabilirea perioadei optime de conceptie si se finalizeaza cu testul ADN.
Daca insa parata recunoaste la interogatoriul administrat ca nu sunteti tatal minorului, atunci situatia se simplifica si actiunea poate solutionata fara a se mai proceda la restul probatoriului, iar dupa obtinerea unei hotarari definitive si irevocabile, minorului ii va fi eliberat un nou certificat de nastere fara tata.
Ulterior, puteti divorta atat pe cale notariala, administrativa sau la instanta, dat fiind faptul ca acest copil, prin hotararea prin care se stabileste ca nu sunteti tatal minorului , va pierde calitatea de copil rezultat din casatorie.
Angajati avocat.
Avocatul este vital in acest caz dar, inainte de asta discutati cu ea si incercati sa vedeti daca puteti ajunge la o cale amiabila fara cheltuieli judiciare si de test ADN.Poate va fi speriata de o actiune in instanta.
Multumesc pentru ajutor..inteleg ca ar fi necesara intii actiunea de tagada a paternitatii..si apoi divortul.
Am discutat cu Ea si sustine ca ar fi de acord sa divortam far complicatii si ca nu ar avea pretentii gen pensie alimentara si restul.
Multumesc inca odata.
Orice v-ar fi spus si ar fi promis in legatura cu un divort pasnic, tot va trebui sa faceti tagada paternitatii.Pe viitor nu se stie poate va veni un moment cand va profita de faptul ca legal in acte sunteti tatal acelui copil si sa va puna la plata cheltuielilor de intretinere.Promisiunea ei verbala nu tine loc de acte si fapte juridice.Si mai este un alt aspect:acest copil va mosteneste pentru ca in fata legii va apartine.
Daca nu veti tagadui paternitatea anterior divortului, instanta va trebui in cadrul divortului sa incredinteze minorul unuia dintre parinti, in cazul de fata mamei si chiar daca sa spunem ca mama poate initial sa nu solicite in cadrul divortului stabilirea unei pensii, o poate face oricand pe cale separata.
Sau o poate solicita in cadrul divortului si chiar daca acum spune ca nu ar dori aceasta pensie, ar putea apoi oricand formula o plangere pentru abandon de familie sau poate pune ulterior in executare hotararea respectiva.
Deci practic situatia se poate complica, mai ales ca aveti si acel termen de prescriptie de 3 ani de la data la care ati luat la cunostinta de nasterea minorului.
Inteleg ca puteti discuta amiabil cu sotia dvs. si in atare situatie ,varianta optima pentru dvs. ramane cea aratata mai sus , adica tagaduire paternitate si apoi divort prin acord.