avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Banca STAT in STAT
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Banca STAT in STAT

Citesc si ramin uimit de cat de multi oameni sunt in situatia de a avea probleme cu o anumita banca, o voi numi in text "Banca lu' peste prajit". Cit de multe situatii in care au cesionat fara sa notifice pe amaritii care le platesc salariile si dau inapoi bancii de 3 - 4 ori suma imprumutata. Cit de amarnici sunt recuperatorii desprinsi tot din Banca lu peste prajit, cum de nimeni, nici o instanta nu i-a sanctionat sau nu intrerupe sirul nelegiurilor.
Vin si va intreb: de ce toate astea? Cum spunea o doamna aici, de ce pe noi ne executa instantaneu o instanta si pe ei ii lasa sa continue cu toate ca incalca multe prevederi legale?
Degeaba s-au facut atitea grupuri de lupta impotriva practicilor bancare, nu se vede nici un rezultat. A apelat cineva si la OPC, ce raspunsuri ati primit? La BNR a incercat cineva sa-i reclame? A ajuns cineva cu ei in instanta si ce s-a intamplat mai departe?
Ce sa apelezi la OPC? Ce sa reclami la BNR? Si daca apelezi, sau reclami, ce daca?... Si daca ajungi in instanta, ce?...Ramai cu apelu', reclamatia si ajunsu' in instanta, ca nu se poate face nimic... pentru ca tot sistemul actual de "creditare":)) din Romania e protejat de statul roman prin lipsa de interventie.

Uitati-va numai la problema dobanzilor- esenta esentelor intr-un contract de imprumut... ce face (sau nu face) statul roman (stim)... si ce e in Europa:

Aspectele privitoare la dobândă includ şi problema controlului acesteia, aspect care este în sarcina autorităţilor naţionale, care trebuie sa sancţioneze dobânda considerată prea mare, pentru a nu depăşi o limită MAXIMA, STABILITA, fie de autorităţile naţionale, care efectuează controlul obiectiv, în Belgia, Franţa, Olanda şi Italia, fie de către instanţe care efectuează controlul subiectiv, în Germania şi Marea Britanie, care decid, de la caz la caz, dacă o dobândă este abuzivă. A se vedea, în acest sens N. Diez Guardia, op. cit., p. 49-50, ANEXA V. II Reglementară; Tabelul AA 2 din raport. Indicăm, cu titlu de exemplu, câteva din datele acolo cuprinse:

în Germania, controlul subiectiv se efectuează de jurisprudenţă, care a statuat că un contract de credit cu plata în rate este nul şi neavenit pentru atingerea adusă bunelor moravuri dacă, ţinând cont de ioate circumstanţele, există o diferenţă evidentă între dobânda contractuală şi dobânzii practicate pe piaţă. Este, în special, cazul în care dobânda contractuală este superioară dublului dobânzii practicate pe piaţă. Tribunalele au ca referinţă dobânda medie publicată de Banca Naţională.

In Italia, operează controlul obiectiv. Dobânzile şi toate cheltuielile pe care consumatorul trebuie să le plătească în raport cu creditul, precum şi toate costurile de asigurare sau garanţie sunt incluse în calcul. Dobânzile sunt considerate cămătăreşti dacă depăşesc jumătate din valoarea medie a unui procent efectiv global mediu a dobânzilor practicate de bănci şi intermediarii financiari, publicate trimestrial în Gazeta Oficială şi clasate în funcţie de natura lor, obiect, valoare, durată, risc şi garanţi.

In Franţa operează controlul obiectiv; constituie un împrumut cămătăresc orice împrumut convenţional acordat cu o dobândă efectivă globală care depăşeşte, la momentul respectiv, cu mai mult de o treime dobânda efectivă medie practicată în cursul trimestrului precedent de către instituţiile de credit, pentru operaţiuni de aceeaşi natură, comportând riscuri analoage, operaţiuni definite de autoritatea administrativă cu avizul Consiliului Naţional al Creditului.

In Romania interbelica dobanda maxima contractuala (toate costurile incluse, indiferent de denumire si pretext) o reprezenta taxa de scont (actuala dobanda de referinta) BNR plus un procent de 4% . Cine pretindea peste aceasta dobanda maxima, savarsea delictul de camata si era pasibil de inchisoare.

Din toata Europa, numai in Romania de azi dobanda (cu toate costurile incluse) e "la liber" (cica, "asa s-au inteles partile":stunned: )...

... e singura tara in care propria populatie e lasata prada camatarilor...


Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2011
ContSters123067, utilizator
Da, de acord intru totul cu dumneavoastra. Si oare de ce se intampla asta?
Poate pentru ca populatia STA si INGHITE orice i se baga pe git?
Citi dintre romani se unesc si se revolta organizat si sistematic, cerebral - nu emotional, pina reusesc sa-si faca dreptate? Daca tot ati pomenit de alte natii, pai acele alte natii au avut si ele de luptat cu incercari de furaciuni insa au fost mai cu vana si mai luptatori.
Cu citeva flori si alea care se deschid doar pe internet unde defuleaza ca mine acum, nu se face primavara!
Domnule Gigel In,

Incercati sa va documentati inainte de a va expune retorica. Este un sfat prietenesc. Dobanda este pretul creditului. Toate reglementarile europene, inclusiv Directiva CE ce reglementeaza protectia consumatorilor in contractele de credit, prevad faptul ca nu pot fi considerate abuzive clauzele ce se refera la pret. Libertatea comertului este garantata de legislatia europeana si inclacarea sa de catre un stat este interzisa.

In momentul in care iei un imprumut, stii care este dobanda si ti-o asumi. Nu poti ca, dupa ce te folosesti de bani sa uiti ca ai fost de acord cu acea dobanda si sa tipi ca e prea mare. Noi romanii nu stim sa ne intindem cat ne este plapuma, aici e marea problema. Ne indatoram pana peste cap si apoi ne apucam sa plangem.
Treziti-va oameni buni, bancile sunt comercianti. Nu sunt institutii de caritate. Cum ar fi ca angajatorul sa nu iti mai dea salariul dupa ce muncesti o luna, ptr ca s-a gandit el ca e prea mare si... scrie prin ziare ca e abuziv?! E cam aceeasi situatie.
Cautati ceva principii prin tolba si respectati-va angajamentele pe care vi le asumati.

O problema poate fi felul in care fluctuiaza ulterior dobanda. Aici s-au dat regrlementari care protejeaza indeajuns, poate prea mult, consumatorul.
prin urmare, nimeni si nimic nu poate limita dobanda practicata de institutiile de credit. Este limitata dobanda practicata de persoane ce nu sunt institutii de credit si asta se intampla si in Romania.
Se pare ca sunteti intr-o eroare. Confundati camataria cu imprumuturile bancare.
Nu vise pare abuziv si pretul la paine sau la suruburi? Oare nu e mai mic in statele Europene?#-o
exBrom a scris:

Domnule Gigel In,

Incercati sa va documentati...

....
prin urmare, nimeni si nimic nu poate limita dobanda practicata de institutiile de credit.



Domn' Ex brom,

chiar asa categoric?...nu mai spuneti!... lasam la o parte amestecul de paine, suruburi si bancnote...

nu cred ca sunteti mai documentat ca domnul....

"Deputatul .... a depus la Camera o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.93/2009 privind institutiile financiare nebancare, care are ca scop plafonarea dobanzii anuale efective percepute de institutiile financiare nebancare.
....

Reglementarea functionarii institutiilor financiare nebancare, respectiv conditiile de creditare practicate de acestea, in special dobanda si cheltuielile aferente foarte ridicate, nefiind plafonate, sunt de natura a induce ideea in randul populatiei ca unele societati financiare nebancare practica o noua forma de “camata” sau, altfel spus, “camata autorizata”.
...

In consecinta, deputatul sustine ca asemenea dobanzi pot fi asimilate fenomenului camatariei, tinand cont de definitia din dictionarul limbii romane, “camata fiind dobanda excesiva incasata pentru o suma imprumutata si solicita plafonarea dobanzii anuale efective (DAE):rtfm:, la cel mult de trei ori dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei."B-)

nov. 2010


sper c-ati prins ideea cu "diferenta" dintre camatar si "institutie":)) de credit:whistle:


[ link extern ] /




Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2011
ContSters123067, utilizator

Alte discuții în legătură

Inca o sentinata care atesta abuzurile bancilor fata de proprii clienti ! Roland Mindrila Roland Mindrila Citez parte din dispozitivul unei sentinte pronuntate in 2012 de Tribunal pentru a reflecta clauzele abuzive impuse de banci in contractele de creditare: ... (vezi toată discuția)
Dobanzi bancare mihaela-ioana mihaela-ioana am un credit ipotecar din 2004 cu dobanda de 9.5.% Incepand cu luna 02.2011 s-a modificat de 2 ori in crestere , dobanda ajungand acum la 10.12%. Am mers la ... (vezi toată discuția)
Legalitatea firmelor de recuperare creante branischi37 branischi37 :confused:Salut tuturor, itrebarea mea este : Chiar e legal ce fac aceste firme? (vezi toată discuția)