avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Inca o sentinata care atesta abuzurile bancilor fata ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Inca o sentinata care atesta abuzurile bancilor fata de proprii clienti !

Citez parte din dispozitivul unei sentinte pronuntate in 2012 de Tribunal pentru a reflecta clauzele abuzive impuse de banci in contractele de creditare:

"....Admite in parte petitul I.1 si constata caracterul abuziv al pct. 3 lit d Conditii speciale prin care banca isi rezerva dreptul de a revizui rata dobanzii curente in cazul aparitiei unor schimbari semnIficative pe piata monetara si cele referitoare la obligaţia împrumutatului de a achita eventualele sume datorate ca urmare a ajustării dobânzii de către bancă şi modificarea automată a graficului de rambursare ca urmare a ajustării ratei dobânzii - pct.6 alin.2 si 3 / pct 6 lit. b/c alin. 2 şi 3.

- Admite petitul I.2 si constata caracterul abuziv al clauzelor referitoare la comisionul de risc- pct. 5 lit. a Conditii speciale si art.3.5 Conditii generale .

- Admite in parte petitul I. 3 si constata caracterul abuziv al clauzelor referitoare la comision administrare garanţii - pct .5 litera c/d Condiţiile speciale si art.3.10 Conditii Generale, comision de rezervă minimă obligatorie pct. 5 litera e/f, Condiţiile speciale ale Convenţiei art.3.11/3.12 comision monitorizare poliţe de asigurare şi de la pct. 11) menţiunea valoarea comisionului monitorizare poliţe de asigurare , pct 5 litera f/g Condiţiile speciale si art.3.9 Conditii Generale , comision de neutilizare - art. 3.8 din Condiţiile Generale ale Convenţiei.

-Admite in parte petitul I.4 si constata caracterul abuziv al clauzelor referitoare la alegerea societăţii de asigurări - art.7.1 lit.d din Conditii Generale si art.7 lit. b din Conditii Speciale, declararea scadenţei anticipate a creditului în situaţia în care reclamanţii nu îşi achită obligaţiile din alte contracte de credit – art.8.1 lit. a liniuta a doua si liniuta a treia Conditii generale , declararea scadenţei anticipate a creditului în cazul încălcării oricărei alte obligaţii din convenţia de credit în afara celei de rambursare a creditului – art.8.1 lit. b Conditii generale, declararea scadenţei anticipate a creditului în cazul apariţiei unor evenimente care în opinia băncii ar putea afecta capacitatea de rambursare a reclamanţilor sau garantarea creditului - art.8.1 lit. c si d Conditii generale , modificarea costurilor creditului potrivit Secţiunii 10 din Condiţiile Generale ale Convenţiilor de credit.

Constata nulitatea absoluta a clauzelor mentionate si obliga societatea parata la restituirea către reclamanţi a sumelor plătite nedatorat în baza clauzelor constatate ca abuzive...."

Cu stima!
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2012
Roland Mindrila, Avocat
inca o data se adeverese sintagma : '' banca =camatarie lagala'' :tomato:
"Constata nulitatea absoluta a clauzelor mentionate si obliga societatea parata la restituirea către reclamanţi a sumelor plătite nedatorat în baza clauzelor constatate ca abuzive..."

in felul asta, n-o sa se rezolve niciodata nimic...

camatarul pretinde ce, cat si cand vrea el pentru suma imprumutata...

si daca (daca) e dat in judecata (cati imprumtati il dau?!), mai mult decat sa restituie banii luati prin metode camataresti, nu i se poate intampla nimic...

cica a folosit "clauze abuzive"...:))

adica hotului i se cere (se obliga) sa dea ce-a furat inapoi... si cu asta basta.

... "clauza abuziva" in romania... infractiune in orice legislatie europeana.
Ei tu Cearls, mai e ceva, primesti si o amenda de 500 lei, uneori chiar 1000 lei. :)

Sa fim seriosi. Cam ce ar trebui sa se mai faca? Este adus pe linia de plutire echilibrul presatiilor partilor. Nu asta se cere?
Este criza, bancile incearca sa supraviutuiasca, la fel ca noi toti.

Unde e infractiune "clauza abuziva" ? in ce stat? In UE se aplica aceeasi Directiva in toate statele. Legile sunt aceleasi.
Si asa, avand in vedere ca imprumutatul semneaza de buna voie contractul, e cam trasa de par teoria clauzelor abuzive. Consumatorii recunosc in instanta ca au fost prosti cand au semneat si nu au stiut ce au semnat, iar instantele sunt de acord cu ei.
intr-o romanie normala:


2. Dobânda conventionala anuala nu poate întrece 4 la suta peste taxa scontului Bancii Nationale a României;
Tabloul dobânzilor conventionale maximale se va publica în Monitorul Oficial, sub îngrijirea Bancii Nationale a României.

Orice institutiune de credit va fi obligata sa afiseze acest tablou, în mod vizibil, în localul sau, sub sanctiunea unei amenzi de la 10 - 50.000 lei.
...
3. Prin dobânda se întelege nu numai sumele platite în bani, dar ori si ce alte prestatiuni sub orice titlu sau denumire, la care debitorul se obliga drept echivalent al folosintei capitalului socotit în numerar.
...
6. Acela care într-o conventie civila sau comerciala, acordând sau prelungind un împrumut, va primi sau va stipula, pentru sine sau pentru altul, prin însusi actul de împrumut, prin act separat, prin act deghizat sau în orice alt mod, o dobânda conventionala superioara celei fixata în modul aratat prin acest decret, savârseste delictul de camata si se va pedepsi cu închisoarea de la 2 luni pâna la 2 ani si cu amenda de la 10 - 30.000 lei.
...
10. În cazurile când delictele prevazute la art. 6, 7 si 9 s-au comis în una din urmatoarele circumstante:
În timpuri de grave crize economice...închisoarea va fi de la 6 luni la 3 ani si amenda de la 20.000 - 100.000 lei, atragând dupa sine si pierderea drepturilor politice.

DECRET-LEGE nr.1.700 din 5 mai 1938
pentru stabilirea dobânzilor şi înlăturarea cametei

[ link extern ]


legi similare sunt in toata europa de azi.


Ultima modificare: Vineri, 23 Martie 2012
ContSters233047, utilizator
Jocandi Causa a scris:

Unde e infractiune "clauza abuziva" ? in ce stat? In UE se aplica aceeasi Directiva in toate statele. Legile sunt aceleasi.
Si asa, avand in vedere ca imprumutatul semneaza de buna voie contractul, e cam trasa de par teoria clauzelor abuzive. Consumatorii recunosc in instanta ca au fost prosti cand au semneat si nu au stiut ce au semnat, iar instantele sunt de acord cu ei.


in UE legile nu sunt aceleasi ca in romania...

In toate statele membre ale UE, legislatia interzice camataria, prin Codul Civil si/sau Codul Penal. In general, aceasta practica este vazuta o incercare de a exploata lipsa de experienta sau slabiciunile unei persoane, pentru a obtine un avantaj disproportionat de mare, arata un studiu recent publicat de Comisia Europeana pe tema restrictiilor privind costul creditelor pentru populatie.
Si in Romania, camataria este incriminata, insa penalizarile se aplica numai daca imprumuturile scumpe se acorda de catre persoane neautorizate. In cazul finantatorilor autorizati, nu exista restrictii de acest fel.



... exemplu de lege din belgia, similara cu cea romaneasca interbelica...

Belgia are un sistem de plafonare si mai strict deoarece impune plafoane nu pentru rata dobanzii, ci pentru DAE. Astfel, finantatorii nu mai pot transfera in comisioane o parte din costul creditului pentru a ocoli legislatia.

Nivel maxim al DAE este stabilit prin decret regal, fiind diferit in functie de tipul creditului si suma imprumutata. De exemplu, pentru creditele de consum mai mari de 5.000 euro, DAE nu putea depasi 12,5% in aprilie 2010.


Creditele scumpe sunt interzise in multe state europene
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Ce sanse de castig am pt anulare comision bancar ? Floarea Cring Floarea Cring Buna ziua, Am fost salariat intr-o banca si am un credit de nevoi personale, credit obtinut in perioada cand eram salariat. Fiind salariat aveam rata cu 5 ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu banca bulg1 bulg1 care sunt taxele abuzive impuse de banci,cum si daca pot fi recuperate si daca da,care ar fi durata procedurii(cat dureaza procesul) pana la recuperare (vezi toată discuția)
Comison de risc banca andra68 andra68 Ma alatur celor nemultumiti pe aceasta tema. Am sa punctez nelamuririle si intrebarile mele. 1.Am un credit de nevoi personale pe o perioada de 6 ani, dobanda ... (vezi toată discuția)