avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divortul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divortul

Buna ziua ! As dori sa intreb pe cineva, urmatoarea problema : Sunt casatorit, si am doi copii minori. In cazul in care sotia intenteaza actiune in instanta de divort, iar eu in momentul in care ma voi prezenta in fata completului de judecata, nu sunt de acord cu divortul, pentru ca oricum eu nu ami doresc acest lucru, acesta se poate realiza si fara acordul meu ? Va rog, daca ma puteti ajuta sa-mi explicati pe larg circumstantele care stau la baza acestei proceduri de divort, avand in vedere circumstantele expuse de mine. Va multumesc ! adresa mea de mail - gaby_gabriel_ionel@yahoo.com
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 20:21, 17 Martie 2011
1. Da, instanta se poate pronunta indiferent de acordul sau dezacordul d-voastra daca exista motive dovedite pentru desfacerea casatoriei, pentru care finalitate ...
2. Se audiaza martori si se administreaza alte mijloace de proba pentru dovedirea motivelor de divort si ...
3. Puteti fi chemat chiar si la interogatoriu care a devenit mijloc de proba in procesul de divort.
Daca nu sunteti de acord cu desfacerea casatoriei puteti sa va expuneti punctul de vedere , pozitia fata de cererea de chemare in judecata introdusa de catre sotia dvs., printr-un act procedural numit intampinare. Prin aceasta puteti sa sustineti ca cererea sotiei dvs este neintemeiata, adica nu corespunde situatiei de fapt, si va puteti sustine totodata si nelegalitatea pretentiilor acesteia. Asadar dvs veti putea raspunde in fapt si in drept la toate pretentiile sotiei si veti putea pune concluzii in fata instantei.
In calitate de parat este dreptul dvs. sa va exprimati pozitia procesuala prin intampinare, insa daca reclamanta probeaza ca relatiile de familie sunt grav si iremediabil vatamate si convietuirea nu mai poate continua, actiunea de divort va fi admisa.
Daca va convingeti sotia ca este in interesul dvs. cat si al copiilor sa mai dati o sansa acestei casatorii si amandoi ajungeti la aceasta concluzie, la primul termen de judecata ( dar si ulterior pe parcursul procesului )puteti solicita suspendarea cauzei la cererea partilor.
Aveti astfel la dispozitie un interval de maxim 1 an de la data suspendarii sa verificati cum stau lucrurile intre dvs.
Daca dosarul va ramane in nelucrare mai mult de 1 an, actiunea se va perima , insa daca lucrurile nu vor evolua pozitiv, oricare dintre parti poate repune cauza pe rol in acest interval prin formularea unei cereri in acest sens si cu un timbraj de 1/ 2 din taxa de timbru aferenta divortului.
V-am prezentat si aceasta varianta, pentru ca dvs.sa o expuneti si sotiei dvs.si poate asa ajungeti la un consens in sensul solicitarii suspendarii cauzei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divortul Adrianadrian69 Adrianadrian69 de curand am primit citatia de a ma prezenta la divort , as dori sa stiu daca pot sa contest actiunea depusa de sotie pe motiv ca nu din culpa mea sa produs ... (vezi toată discuția)
Divort cand unul din soti nu e de acord mj123 mj123 buna ziua, as vrea sa stiu ce se intimpla in cazul in care unul din soti nu e de acord cu semnarea cererii de divort: acesta se formalizeaza in absenta ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, soțul a introdus actele pentru procesul de divorț ... Ramona102 Ramona102 Bună ziua, Soțul a introdus actele pentru procesul de divorț din vina mea. Dacă sunt de acord, cu ce a cerut el, dar nu sunt de acord cu motivația care ... (vezi toată discuția)