avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplata pensie alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplata pensie alimentare

Buna ziua,am divorzat in anul 2008 am 2 copii.Fostul sot nu mi a platit nici un leu din pensia alimentara ,specific ca nu stiu unde lucreza ,copii sunt cu mine in Italia .trebuie sa fac din nou proces cu el?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 22:01, 30 Martie 2011
Dupa neplata pensiei alimentare doua lui consecutiv ati fi putut deschide actiune de abandon...
In cazul in care sotul nu lucreaza sau nu stiti daca lucreaza, pensia se stabileste avand in vedere venitul minim pe economie.
Daca sotul lucreaza, este de datoria dvs sa va interesati unde lucreaza incat instanta sa poata cere adeverinta de venituri, de la locul de munca.
Puteti face o actiune de majorare pensie daca detineti sentinta din 2008, sau mai stiti numarul dosaruluide atunci.
Nu, nu este necesar un nou proces.
Hotararea judecatoreasca prin care s-a desfacut casatoria este titlu executoriu in ceea ce priveste plata pensiei de intretinere stabilita in favoarea minorului.
In acesta situatie, dvs puteti apela la un executor judecatoresc care sa puna in executare silita respectiva hotarare si sa obtineti intreaga suma datorata cu titlu de pensie de intretinere.
Problema care apare este daca fostul dvs sot este solvabil, respectiv daca are bunrui mobile sau bunuri imobile care pot fi executate silit.
Bineinteles ca se poate proceda si la o poprire in situatia in care fostul dvs sot are venituri de natura salariala, sau alte venituri in bani.
Daca nu cunoasteti domiciliul fostului sot, nu puteti face nimic:
- nu puteti introduce plangere penala de abandon de familie impotriva acestuia,
- nu puteti introduce cerere de executare silita impotriva sa.
Daca acesta nu are venituri si nici bunuri ce pot fi executate silit, cererea de executare silita nu va avea sorti de izbanda si va va scoate niste bani din buzunar.
Daca insa cunoasteti domiciliul acestuia dar nu cunoasteti daca lucreaza, puteti formula plangerea penala pentru abandon de familie.
Despre o actiune de majorare a pensiei nu poate fi vorba atata timp cat nu aveti dovezi ca acesta lucreaza si ca obtine venituri mult mai mari decat cele avute in vedere de instanta la data stabilirii pensiei de intretinere in favoarea minorilor. ;)
Multumesc?Dar acum suntem in proces de divort,lucrurile din casa nu stiu ce a facut cu ele nu avem nimic.Din pacate in acel timp nu am avut cum sa fac reclamatie si mam gandit ca pentru copii nu e bine;vreau sa stiu daca pot scadea din pretul de la casa banii datori de la pensie si daca castig cauza cum e la practica pentru ca nu stiu nimic.MULTUMESC.
Ati divortat in 2008, sau " acum suntem in proces de divort"????In prezent sunteti in Italia si se continua procesul de partaj?Eu nu am inteles speta.....
Aveti hotarare pentru incredintare minori si stabilire pensie intretinere?

Alte discuții în legătură

Neplata pensiei pentru minora ContSters183981 ContSters183981 Am divortat in 2004,minora a ramas in grija mea iar fostul sot a fost obligat la plata sumei de 60 lei lunar.Cu aproximativ 3 ani in urma l-am dat in judecata ... (vezi toată discuția)
Pensie retroactiva daria72 daria72 Buna ziua, sunt mama a 3 copii, divortata de aproape un an. Instanta a hotarat ca tatal copiilor sa plateasca pensie alimentara de la data deschiderii ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara restanta S.Cristina S.Cristina Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema: In aprilie 2008 am inaintat cererea de divort, avand si doi copii minori. In Iunie 2009 s-a ... (vezi toată discuția)