avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie retroactiva
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie retroactiva

Buna ziua, sunt mama a 3 copii, divortata de aproape un an. Instanta a hotarat ca tatal copiilor sa plateasca pensie alimentara de la data deschiderii procesului de divort. El nu a fost de acord , nu a facut apel la sentinta si as vrea sa il dau in judecata pt neplata(abandon de familie). Va rog sa-mi spuneti daca este necesar sa angajez un avocat sau este de ajuns sa fac plangere la politie si de acolo sa i se intocmeasca dosar penal.
A doua mea intrebare este : daca el a parasit domiciliul inainte de pronuntarea divortului, ce sanse am ca la partaj sa obtin apartamentul?
Va multumesc.
Nu este nevoie sa va angajati un avocat, dar este benefic ajutorul acestuia.
Depuneti plangere la Parchet privind abandonul de familie. La plangere atasati copie de pe hotararea judecatoreasca prin care a fost obligat sa plateasca pensie alimentara.
De asemenea, puteti sa solicitati plata retroactiv a pensiei pe ultimii 3 ani.
Atat pentru neplata pensiei alimentare cat si pentru partaj in prima faza va sugerez sa apelati la mediere.Medierea este o cale extrajudiciara de rezolvarea conflictelor dintre persoane fizice sau juridice in afara salilor de judecata cu ajutorul unei terte persoane ,mediatorul,in conditii de confidentialitate ,si impartialitate,cu costuri reduse .Adica pentru partaj exista o taxa de timbru judiciar care se stabileste la valoarea bunului partajat.Daca partajul se realizeaza prin mediere aceasta taxa nu se mai plateste si e destul de consistenta iar daca partajul a fost dedus judecatii si se solicita de catre parti sa se mearga la un mediator autorizat,instanta suspenda procesul pana la solutionarea acestuia,dar nu mai mult de 3 luni,dupa care da o hotarare de expedient tinand cont de acordul pozitiv al partilor,la cerere aceasta taxa se restituie integral.Aceasta procedura extrajudiciara a fost instituita de legiuitor tocmai sa faciliteze rezolvarea rapida a problemelor justitiabililor,pe cale amiabila in afara salilor de judecata.Cautati pe net un Birou de mediator pe care il puteti contacta pentru mai multe detalii.
Cu respect.
Mediator Tatu Tudor
A doua mea intrebare este : daca el a parasit domiciliul inainte de pronuntarea divortului, ce sanse am ca la partaj sa obtin apartamentul?


Nu are nicio legatura parasirea domiciliului da catre fostul dvs. sot, cu un eventual proces de partaj.
In cazul in care apartamentul a fost achizionat in timpul casatoriei, este bun comun si va fi partajat ca atare.
Va multumesc pt raspunsuri. Stie cineva cam cat este onorariul unui avocat pt un proces de pensie alimentara( in cazul meu de aplicare a sentintei judecatoresti si anume de platit pensia alimentara de la data deschiderii divortului).Onorariul poate fi mai mic decat cel de divort?Multumesc
Daca stiti unde lucreaza fostul sot, va prezentati acolo cu o copie dupa hotararera investita cu formula executorie, depuneti o cerere in vederea popririi sumelor restante datorate. Totodata e bine sa vorbiti cu cineva de la compartimentul economic si sa stabiliti daca banii vor fi virati intr-un cont indicat de dvs. sau prin mandat postal.
Daca nu are un loc de munca stabil, va trebui sa va informati daca are bunuri si, cu ajutorul unui executor judecatoresc, i se vor vinde acele bunuri pana la concurenta sumei care v-o datoreaza. Mai dificil va fi cu pensiile viitoare ( pentru astea, daca au trecut 3 luni, formulati o plangere penala abandon de familie si aratati ca tocmai l-ati executatsilit pentru datoriile restante, o dovada ca este de rea-credinta)
Cat priveste apartamentul, e aplicabila varianta la care v-ati gandit, numai daca fostul sot accepta aceasta. In caz contrar, la deschiderea actiunii de partaj, instanta se va pronunta fie pe o cota de 50/50, fie, daca una din parti solicita mai mult, atunci instanta se va pronunta in functie de probele care se vor administra( va analiza ce contributie a avut fiecare dintre soti la achizitionarea acelui apartament, se va face expertiza de evaluare, etc. e mult mai complicat si de durata, din pacate!).

Onorariul avocatului il negociati direct cu cel pe care il veti alege. Acesta, in functie de complexitatea cazului, va va spune cat va costa. Nu exista tarife fixe.

Alte discuții în legătură

Neplata pensie alimentare ContSters199164 ContSters199164 Buna ziua,am divorzat in anul 2008 am 2 copii.Fostul sot nu mi a platit nici un leu din pensia alimentara ,specific ca nu stiu unde lucreza ,copii sunt cu mine ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara popescu  maria popescu maria Ma numesc Popescu Maria sunt divortata de 7 ani am doi copii minori in intretinere ,in urma divortului instanta a hotarat ca pensie alimentara sa primesc 65 ... (vezi toată discuția)
Naplata pensie alimentara Z.A.G. Z.A.G. Buna seara. Am divortat de sotul meu de 2 ani (25.06.2009)si am facut la notar un partaj voluntar in urma caruia mi-a lasat un apartament fara pretentii ... (vezi toată discuția)