avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare investitie mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare investitie mostenire

Buna ziua, daca se poate putin ajutor. Cazul este urmatorul.
Un apartament este detinut initial de catre un parinte si cei doi copii astfel: 50% parintele, 25% fiecare copil. Unul dintre copii cumpara la un moment dat partea fratelui sau, ramand coproprietar cu 50% si 50% parintele. In apartament locuieste cel se a cumparat si parintele. Copilul ce detine 50% din apartament investeste de-al lungul anilor in apartament si plateste integral impozitul. Parintele decedeaza, se face succesiunea si ramane un copil cu 75% si celallat cu 25%. Cel cu 25% isi cere partea, prin iesire din indiviziune. Intrebarile mele sunt:
- cum isi recupereaza cel ce a investit investiile? Cum se calculeaza mai exact in cazul de fata?
- este suficienta dovada realizarii investitiilor cu facturile/chitantele pe numele sau? Ce alte dovezi ar trebui astfel incat recuperarea investitiilor facute sa fie sigura?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Selenus , utilizator 15:14, 18 Martie 2011
Daca fratii nu ajung la o intelegere privind valoarea masei succesorale si sulta ce trebuie sa o primeasca cel ce detine 25% din imobil, atunci notarul va da o Incheiere de suspendare a procedurii de dezbatere succesorala si va indruma partile in instanta, unde cel ce a investit va trebui sa solicite efectuarea unei expertize pentru evaluarea bunului supus partajului succesoral, mai putin a investitiilor ce au fost suportate de acesta, investitii care nu fac parte din masa succesorala lasata de tatal defunct. Astfel se va stabili sulta ce trebuie sa o primeasca fratele cu cota mai mica.
Raspunsul la a doua intrebare este : da. ;)
cora2006 a scris:

Daca fratii nu ajung la o intelegere privind valoarea masei succesorale si sulta ce trebuie sa o primeasca cel ce detine 25% din imobil, atunci notarul va da o Incheiere de suspendare a procedurii de dezbatere succesorala si va indruma partile in instanta, unde cel ce a investit va trebui sa solicite efectuarea unei expertize pentru evaluarea bunului supus partajului succesoral, mai putin a investitiilor ce au fost suportate de acesta, investitii care nu fac parte din masa succesorala lasata de tatal defunct. Astfel se va stabili sulta ce trebuie sa o primeasca fratele cu cota mai mica.
Raspunsul la a doua intrebare este : da. ;)

Aveti idee cum se procedeaza la expertiza, se evalueaza apartamentul asa cum e si se scade valoarea investitiilor sau se evalueaza direct ca si cum nu ar avea facute investitii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral in instanta Crinel Crinel Suntem 2 frati. Tata a decedat in urma cu mult timp. Anul acesta in primavara a decedat si mama. Fratele meu a emigrat inainte de revolutie iar acum are ... (vezi toată discuția)
Tatăl meu a decedat în decembrie 2017. după decesul ... Bibi60 Bibi60 Bună seara, Tatăl meu a decedat în decembrie 2017. După decesul sau, mama nu a dorit să deschidem succesiunea. Moștenitori suntem mama și fratele meu. ... (vezi toată discuția)
Executare Ale1980 Ale1980 In anul 1978 parintii mei au cumparat o casa cu un contract de mana. In anul 2006 eu cu fratele meu decidem sa finalizam contractul legal la notariat, noi ... (vezi toată discuția)