avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Performanta energetica a cladirilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Performanta energetica a cladirilor

Am o nelamurire cu un alineat din contractul de vanzare cumparare a unei case.

" Notarul public a adus la cunostinta partilor prevederile Legii 372/13.12.2005, privind performanta energetica a cladirilor, insa cumparatorii declara ca renunta la prezentarea certificatului de performanta energetica a cladirii", nu inteleg de ce a trecut ca renuntam, pe noi nu ne-a intrebat nimeni in legatura cu acest lucru.

Casa este veche si trebuie s-o renovez, dar o sa-mi dea acordul Primaria fara acest certificat?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 09:49, 19 Martie 2011
Certificatul de performanta energetica este definit a fi "document tehnic care are caracter informativ si care atesta performanta energetica a unei cladiri". (art. 3 pct. 3 din Lege)
Tinand seama de caracterul informativ al certificatului, precum si de caracterul consensual al contractului de vanzare-cumparare sau inchiriere, prezentarea certificatului nu poate fi considerata o conditie pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare.
Desi din demersurile facute de Uniunea Notarilor Publici din Romania pana in prezent transpare o anumita abordare cu privire la ”obligativitatea” certificatului de performanta energetica, acest document nu a fost si nu este reglementat altfel decat ca un act de informare, a carui existenta sau inexistenta nu are nicio consecinta legala asupra momentului si modalitatii de formare a vointei juridice a partilor unui act translativ al dreptului de proprietate ori constitutiv al vreunui dezmembramant al acestuia.
In atare conditii, daca singurul care ar fi putut sa emita pretentii in a se prezenta acest certificat este cumparatorul, nimeni deocamdata nu poate invoca lipsa acestuia ca o lipsa de procedura in cadrul unei tranzactii de V/C, cu atat mai mult vreo autoritate a statului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificatul de performanta energetica marinica71 marinica71 am achizitionat o casa la tara iar printre actele de care e nevoie apare si certificatul de performanta energetica.pot conveni cu cel care vinde sa incheiem ... (vezi toată discuția)
Este nevoie sau nu de certificat energetic? ricaramurica10 ricaramurica10 E NEVOIE SAU NU DE CERTIFICAT ENERGETIC. Mentionez ca detin la tara o cladire care in actele de la cadastru figureaza ca si casa de locuit, o cladire care a ... (vezi toată discuția)
Certificat energetic - obligatoriu sau nu prea ? tatutzul tatutzul bun gasit maine demarez procedurile de vanzare a apartamentului meu, si cautand documentatia necesara, am ajuns inevitabil la certificatul energetic ... ... (vezi toată discuția)