unul dintre soti a preluat o societate anterior incheierii casatoriei . sotia nu a avut niciodata vreo contributie in societatea al carui asociat era sotul . s-au cumparat de catre societate niste bunuri foarte aproape de momentul incheierii casatoriei .
poate spune cineva ca acestea ar fi comune ?
cum se va imparti societatea ? puteti sa ne dati solutii si practica judiciara ? va multumim
daca certificatul de inregistrare al societatii este datat dupa casatorie, insa factura pentru rezervare firma este datata anterior casatoriei, luand in considerar ce s-a spus mai sus (firma are unic administrator sotul insa este mod de exercitare al meseriei pentru amandoi) se imparte la divort? (firma, partile sociale-imi este un pic neclar aici)
In C. fam. art. 31se spune clar
" Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecãrui sot:
a) bunurile dobândite înainte de încheierea cãsãtoriei;"
In plus de asta, in L 31/1990 cu modificarile ulterioare in art. 41alin.1 gasim ca
"Societatea comercială este persoană juridică de la data înmatriculării în registrul comerţului."
Pai ... din cate inteleg inmatricularea societatii, implicit si dobandirea calitatii de persoana juridica a acesteia, s-a facut dupa casatorie. Indiferent daca, in calitate de sotie, ati avut sau nu vreun aport direct asupra activitatii societatii administrate de catre sotul dvs. nu se poate pune problema partajarii patrimoniului societatii (inteleg ca sotul este doar administrator unic, nu are calitatea de asociat). La fel ca si administratorul Andreea Lisievici va spun ca, in caz de divort, intra la partaj doar partile sociale ale asociatului care este parte in procesul de divort, fara a afecta intr-un fel sau altul intreg patrimoiul societatii.
Daca sotul dvs a dobandit calitatea de asociat al societatii inainte de momentul casatoriei, atunci conform art 31 C Fam partile sociale pe care le detine sunt bun propriu si nu pot face obiectul partajului.
ma scuzati cred ca nu m-am exprimat corect...firma este pe numele sotului meu si el este unic asociat si administrator. Inregistrarea in Reg Com s-a facut dupa data casatoriei si exista doar o factura-chitanta pentru: fond lichidare, rezervare denumire firma si verificare disponibilitate firma datand dinaintea casatoriei (pe care totusi scrie numele firmei... ca si cumparator! Cum poate fi cumparator o societate care inca nu exista? Diferenta de data intre chitanta si certificatul de inregistrare sunt de 1 luna si cateva zile ).
Multumesc frumos pentru raspunsuri!
Sunt, poate, obraznica, dar chiar nu ma pot abtine! Ma refer aici la aceia care urmaresc profitul cu orice pret in urma unui divort. Cu totii stim - sau ar trebui sa stim - ca nu avem dreptul chiar la tot ce are partenerul nostru si exista aici o logica a bunului simt: nu iti apare numele in actele unei firme, nu ai nici un drept in caz de divort. Am vazut cazuri prea urate pt a ma abtine de la comentariul acesta: oameni care incercau cu orice pret sa faca rau cat mai mare fostului partener de casatorie. Scuze pt inoportunitate!