avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imobil mostenit inainte de casatorie-partaj/bunuri ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imobil mostenit inainte de casatorie-partaj/bunuri proprii si bunuri comune

daca ma casatoresc cu o fata,si inainte de casatorie am primit mostenire de la parinti o casa ,persoana cu care ma iau,dupa 5 ani da divort,bunurile se impart.dar care bunuri.? cele facute impreuna sau si casa primita inainte de casatorie se imparte intre mine si sotie? va multumesc!
Casa mostenita de dvs. inainte de casatorie este bunul dvs. propriu , astfel ca nu poate face obiectul unui partaj de bunuri comune in cazul unui divort.
In situatia in care sotii prin munca si contributie comuna efectueaza imbunatatiri la imobilul mostenit de dvs. atunci sotia are un drept de creanta materializat in contravaloarea cotei sale de contributie din valoarea acestor imbunatatiri ( cota care poate fi solicitata in functie contributia efectiva a acesteia).

Bunurile dobandite de soti dupa incheierea casatoriei in regimul comunitatii legale, sunt bunuri comune de la data dobandirii lor si pot face obiectul unui partaj de bunuri comune in cazul unui divort.

Regimul comunităţii legale.
Art. 339 n. cod civ.
Bunurile comune
Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor.

Art. 340
Bunurile proprii
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;
e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.


Bunurile dobandite inainte de casatorie, sunt bunuri proprii si asa vor ramane mereu.

Bunurile dobandite in timpul casatoriei, sunt considerate bunuri comune.

Sunt supuse partajului numai bunurile dobandite in timpul casatoriei si care pot fi considerate bunuri comune.
dar daca eu vreau sa vad casa,nu o pot vinde daca nu este de acord si sotia. atunci ce ar trebui sa fac ca sa pot vinde casa chiar daca sotia nu este de acord?
Daca este bun propriu, puteti vinde fara acordul sotiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietati dinaintea casatoriei vetx vetx sa presupunem ca doi tineri se casatoresc,,,,si inaintea casatoriei fiecare detine cate o casa pe numele lui,,,dupa casatorie in cazul unui divort se vor ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj danutz2600 danutz2600 buna ziua....sunt casatorit de 26 de ani.....sotia si.a gasit pe cineva si a plecat in strainatate....avem 2 fete de 25 respectiv 27 de ani care sunt fiecare ... (vezi toată discuția)
Includere (sau nu) bani rezultati din vanzarea unui imobil donat in masa bunurilor partajabile pitang pitang Sotia a primit o donatie imobiliara care ulterior a vandut-o. Intrebarea mea este daca in cazul unui divort banii rezultati fac parte din partaj. Multumesc (vezi toată discuția)