dorians a scris:
Eu am dedus ca sunt desenate de user ceea ce le-ar mace deja produs chiar daca nu finit. Poate gresesc...
Nu nu spun ca nu poate fi niciodata. Insa daca computerul imi folosescte la cu totul altceva (ca oricarei alte persoane) iar scopul detinerii nu este de a "falsifica" nu se poate retine aceasta inf.
In caz contrar la ORICE INFRACTIUNE de falsificare vom avea concurs de infractiuni pentru ca indiferent cum falsifici tot folosesti un instrumet. (creion, imprimata, stampila etc)
Aceasta inf este practic un act premergator incriminat si consider ca "instrumentele" trebuie sa fie atat apte pentru a falsifica cat si sa fie detinute in acest scop.
Repet, daca scopul detinerii este altul si doar ma folosesc lde instrument la falsificare... ne cred ca se poate retine 285
Ma indoiesc de faptul ca biletele ar fi fost desenate de user in paint sau orice alt program, nu cred ca aceasta era problema din speta. Cat despre computer, tot ce am vorbit in acest totpic a plecat de la premiza
daca exista scopul de a falsifica ceea ce toti am repetat in fiecare mesaj. Ar fi fost absurd sa spunem ca un computer e un instrument de falsificare si pt astfel de operatiuni este construit.
Nu este necesar ca la orice infractiune de fals sa detii si instrumente de falsificare, poti sa intri in posesia falsurilor fara sa le fi falsificat tu insuti, sau spre exemplu daca mai adaugi un "0" la o suma inscrisa pe o fila de CEC nu se va retine niciodata si infractiunea de la 285 pt creionul cu care ai modificat.
Intr-adevar infractiunea de la 285 este un act premergator incriminat separat tocmai din cauza pericolului social, dar aceasta infractiune are in vedere numai instrumentele folosite in acest scop, iar in speta de fata calculatorul poate fi un astfel de instrument.
Pt a nu ameti userul cu probleme ce tin de doctrina, vom scurta povestea si vom pune urmatoarele concluzii: daca acele schite, desene erau detinute in scopul de a falsifica biletele si se va putea demonstra acest lucru atunci veti putea fi raspunzator pt infractiunea de la 285, in sens contrar, nu exista raspundere penala neintrunindu-se elementele constitutive ale infractiunii.