avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale majoritate absoluta in SRL - definitie?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

majoritate absoluta in SRL - definitie?

ce se intelege mai exact prin majoritate absoluta, in cazul unui SRL, avand in vedere ca legislatia nu prevede o definitie decat in cazul SA-urilor si in cateva cazuri particulare? Singura definitie este in DEX - majoritate absoluta inseamna 50%+1 sau 51% - ambele variante sunt acceptate.
La o AGA 2 din 3 asoiati care detin 40% au afirmat ca deciziile se iau cu majoritate absoluta de75%. Le-am cerut sa probeze afirmatia si nu au putut. Acum e randul meu sa le demonstrez ca majoritate absoluta inseamna peste 50%. CUM SA FAC?
Ultima modificare: Joi, 5 Iunie 2008
vlad_a_anca, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alex Galan , Avocat 17:12, 7 Februarie 2014
Art. 192 alin.1 LSC - AGA decide prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale, in afara de cazul cand in actul constitutiv se prevede altfel.

In cazul SRL, legea prevede pentru valabilitatea votului in AGA o dubla majoritate, atat a asociatilor cat si a partilor sociale.
Asadar, AGA, la prima convocare, va adopta hotarari prin votul care exprima cumulativ:
- atat jumatate plus unu din numarul asociatilor;
- cat si jumatate plus unu (51%) din numarul partilor sociale.
In aceasta ipoteza :
- prin „asociati” intelegem toti asociatii care sunt enumerati in actul constitutiv al societatii;
- prin „parti sociale” intelegem totalitatea partilor sociale in care este divizat capitalul social al societatii (100% din capital).

Art. 192 alin.3 LSC - Daca AGA legal constituita nu poate lua o hotarare valabila din cauza neintrunirii majoritatii cerute de lege, se va convoca o noua adunare a asociatilor. De acesta data AGA va decide asupra ordinii de zi oricare ar fi numarul de asociati si partea din capital reprezentata de asociatii prezenti

Deci, la a doua convocare adoptarea hotararii se va face cu o majoritate simpla - majoritate raportata la numarul de parti sociale pe care asociatii prezenti le reprezinta si nu prin raportare la numarul asociatilor.

vlad_a_anca a scris:
Va multumesc tuturor pntru raspunsuri dar totusi probabil ca nu m-am exprimat suficient de clar. Vad ca toata lumea ia de drept, ca pe o axioma afirmatia ca majoritate absoluta inseamna peste 50%. Dar cumpot demonstra acest lucru? Asta e marea mea dilema.

Sincer n-am inteles unde e problema... Majoritate inseamna ca trebuie intrunit un numar de voturi hotarator, ceea ce inseamna 50%+1. Asta e sensul majoritatii, nu inteleg ce alte explicatii trebuie. Daca e majoritate relativa, se raporteaza la votantii prezenti, daca e absoluta, se raporteaza la toti cei cu drept de vot.

Cand legea 31 spune ca "AGA decide prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor", inseamna 50%+1 din toti asociatii.
Si eu sunt interesat de subiect si din cate inteleg din interpretarea legii este cam asa:

1. La prima convocare a AGA, este nevoie de majoritate atat ca prezenta fizica a asociatilor, cat si ca parti sociale.
2. La a doua convocare inteleg ca cel cu cele mai multe parti sociale, are intotdeauna dreptate ?

Se da cazul particular, in care sunt doi asociati, unul cu 58%, altul cu 42%. (s-a ajuns la aceste procente prin vanzarea partilor sociale de catre cel de-al treilea actionar)

Cum se trateaza majoritatea absoluta in caz de divergente, daca nu este altfel mentionat in actul constitutiv ?
La a doua adunare va prevala vointa asociatului cu 58% daca e prezent doar el sau sunt prezenti amandoi sau va prevala vointa celui cu 48% daca e prezent numai el.
Trebuie respectate insa regulile de convocare, respectiv prin scrisoare reconadata, cu cel putin 10 zile inainte, de catre administrator sau asociatul cu cel putin 1/4 din capitalul social.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neintelegeri aga ContSters56278 ContSters56278 Daca la AGA unui SRL cu 2 asociati (un asociat are 70% celalalt are 30% din capitalul social) cel cu 30 % nu semneaza hotararea,iar statutulprevede ca acestea ... (vezi toată discuția)
Majorare capital cornica cornica Buna ziua. Sunt asociat intr-un SRL 50/50 si am fost convocat la AGA de administratorul firmei care este si asociat, unde pe ordinea de zi este majorarea ... (vezi toată discuția)
Hot aga semnata doar de un asociat ContSters56278 ContSters56278 Asociatul care detine 70 % din SRL semneaza o hotarare AGA prin care se hotaraste incetarea activitatii firmei,hotarare pe care care asociatul minoritar nu o ... (vezi toată discuția)