avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

tatal meu a decedat anul trecut in municipiul Ploiesti,nu am mai avut o relatie apropiata datorita "domnei" cu care s-a recasatorit,doresc sa stiu daca a avut loc vreo succesiune,exista undeva o astfel de evidenta ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 00:25, 25 Martie 2011
Nu detin nici un fel de titlu sau act,nu am facut nici un act de acceptare deoarece am aflat din alte surse de deces si asta foarte tarziu,sa intelg ca mai bine o las balta ? oare mostenitori,sotia tatalui meu si copilul lor nu aveau obligatia sa anunte ?
nu, n-o lasati balta. Acceptarea se poate face si tacit, nu numai expres printr-un act.
Mergeti la un avocat, platiti o consultatie si vedeti ce se poate face.
Pentru Bucuresti puteti afla daca s-a dezbatut succesiunea dupa tatal dvs. la Camera Notarilor sediul din str. G-ral Berthelot cu actul de astere prin care dovediti calitatea de mostenitor rezervatar si certificatul de deces al defunctului( puteti obtine un duplicat de la starea civila de unde a avut tatal ultimul domiciliu.). Trebuie sa aveti ceva bani pt taxe.
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
lazu, utilizator
bioenergeta a scris:

O evidenta nu exista. Cel mai bine ar fi sa deschideti dvs succesiunea la un notar public . Acesta o va cita pe 'doamna" si veti afla daca s-a dezbatut succesiunea si daca ati fost prejudiciat in vreun fel. Daca succesiunea se poate dezbate in fata notarului public (partile se inteleg) atunci acesta va emite certificatele de mostenitor, in caz contrar dosarul se suspenda si veti dezbate succesiunea in fata instantei.

Legea ne spune ca exista o evidenta ! Art. 68 alin final din Legea nr.36/1995 prevede "Notarul public va verifica daca procedura succesorala nu s-a deschis la un alt birou de notar public din aceeasi circumscriptie, cercetand, in acest scop, registrul de evidenta a succesiunilor, potrivit regulamentului. " iar alin. 44 alin 2 din Regulament spune "(2) Daca in circumscripţia unei judecătorii funcţionează mai multe birouri notariale, se va tine si un opis de evidenta a procedurilor succesorale înregistrate in întreaga circumscripţie teritoriala, de biroul notarial desemnat de Colegiul director al Camerei notarilor publici."
Daca n-ar exista o evidenta, legea nr.202/2010 n-ar fi introdus alin.4 la art.109 c.proc civ.: "La sesizarea instantei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o incheiere emisa de notarul public cu privire la verificarea evidentelor succesorale prevazute de Codul civil si de lege. In acest caz neindeplinirea procedurii prealabile poate fi invocata nu numai de catre parat, ci si de catre instanta, din oficiu."

Cu stima
Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2011
Mihaela Enache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune in alta localitate DESTINY DESTINY Buna ziua tuturor! am o intrebare : succesiunea unui loc de veci aflat in provincie, se poate face in Buccuresti, daca mostenitorii au aici domiciliul ? Va ... (vezi toată discuția)
Succesiune laurca laurca as dorii daca se poate o clarificare daca in perioada de 6 luni nu se deschide succesiunea ,unul dintre ce-i 3 care suntem trecuti pe testament,ne doreste ... (vezi toată discuția)
Parinti meii au fost despartiti 20 de ani inainte de decesul tatalui ... aida33 aida33 Parinti mei au fost despartiti 20 de ani inainte de decesul tatalui , dar niciodata divortati ,el avand domiciliul in alta localitate decat mama . Dupa alti ... (vezi toată discuția)