Va rog sa imi spuneti cum cuantificati pierderea de apa datorita unei avarii.
Concret: la ghena de gunoi exista o teava cu un robinet pentru apa necesara curateniei partilor comune. Din cauza inghetului teava s-a spart si din momentul depistarii pana la reparare au trecut cca. 10 zile. Apa a curs permanent zi si noapte. Care ar fi cantitatea de apa pierduta si modul de repartizare, avand in vedere ca pierderea nu este in raport cu mc. inregistrati de apometrele individuale si nici de numarul de persoane?
Multumesc.
Da, aveti dreptate. Nu intotdeauna cei care isi iau responsabilitata conducerii unei asociatii se si achita asa cum trebuie de sarcini.
Cu siguranta nu se poate ca cei fara apometre sa li se arunce in carca aceasta pierdere. Cea mai buna solutie este aceea a unei sedinte de urgenta a comitetului la care sa participe si administratorul. Acesta sa prezinte o situatie pe ultimele doua-trei luni din care sa reiasa ce consum li s-a repartizat in pausal celor fara apometre. Daca celor fara apometre li s-a repartizat un consum mediu de 200 mc, iar in aceasta luna pierderea este de 250 de mc, diferenta de 50 mc va fi repartizata tuturor (inclusiv celor cu apometre montate).
Din punctul meu de vedere, aceasta pierdere ar trebui repartizata in functie de cota-parte indiviza.
Am gasit ceva care sper sa fie de ajutor si altor persoane ce isi vor pune aceeasi intrebare ca mine:
ªtiaţi că în 24 de ore...
- un robinet defect din care curge cu o picătură pe secundă, duce la o pierdere de 16 litri de apă?
- un robinet defect din care se prelinge o şuviţă de apă de 1mm, duce la o pierdere de 96 litri de apă?
- o spărtură de 5 mm la o conductă interioară în care apa are o presiune de 5 bari duce la o pierdere de 30.000 litri de apă?
Cum puteţi economisi?
- Reparaţi robinetele din casă
- Nu lăsaţi robinetul deschis pe perioada cât vă spălaţi pe dinţi sau vă bărbieriţi.
- După o întrerupere în livrarea apei nu lăsaţi robinetul deschis până apa revine curată sau caldă.
- Încercaţi să folosiţi maşina de spălat; în locul spălării manuale.
- La spălarea vaselor folosiţi jet de apă numai la clătirea acestora.
ªtiţi câţi litri de apă caldă consumă un om pe zi?
- 4 -7 litri de apă pentru spălat vasele.
- 5-10 litri de apă pentru spălat pe mâini.
- 10-15 litri de apă pentru curăţenie.
- 20-40 litri de apă pentru spălat rufe.
- 60-80 de litri apă pentru baie şi duş.
* un spălat de vase la robinet: 50 litri
* un spălat de haine: între 40 şi 70 litri
* un spălat pe mâini şi pe dinţi: între 5 şi 15 litri
* un duş de 5 minute: de la 60 la 80 litri
* o baie: 150 - 200 litri
ªtiaţi că…
* un robinet care picură consumă aproximativ 17 litri într-o singură zi, iar o toaletă, aproximativ 40 de litri?
* un singur robinet neetanş sau un vas WC care pierde o singură picătură pe secundă vor duce la o pierdere de apă de 0,5 m3/lună?
* dacă firul de apă care se prelinge din cauza unui singur robinet sau vas WC defecte este de 3 mm, pierderea lunară poate depăşi 26,2 m3, mai mult decât echivalentul consumului mediu de apă a patru persoane timp de o lună?
* un bloc cu aproximativ 40 de apartamente cu robinete care pierd câte o picătură pe secundă şi cu vase WC care pierd un fir de apă de doar 1mm timp de 10 secunde, ajunge la o pierdere de 282,2 m3/lună?
Sigur ca trebuie sa aveti un regulament cu privire la pierderile de apa.
Opinia mea este ca in situatiile dvs. sa introduceti ca pierderi "normale" o medie a pierderilor pe o anumita perioada de timp, vedeti ce iese, iar diferenta reprezinta pierderea datorata avariei. Cum o dai, tot acolo ajungi, insa la noi asemenea pierdere se repartizeaza proportional cu cota-parte indiviza de proprietate (in conditiile in care nu avem un responsabil pt. avarie...).
dl Grecu a punctat bine. Faceti media consumului total in ultimele 3 luni iar diferenta intre aceasta medie si consumul inregistrat in luna cu problema sa fie considerata pierdere. Se va repartiza pe cota parte indiviza.
Si adoptati urgent in prima sedinta de comitet un regulament de gestionare a consumului si pierderilor de apa. Gasiti modelul nostru aici pe forul si va puteti inspira din el.
Puteti prevedea acolo si obligatia administratorului, a instalatorului, a unui membru al comitetului, dupa caz, sa verifice instalatiile comune de la subsol macar de doua ori pe saptamana.
Apoi stabiliti si sanctiuni pentru cei care nu-si fac treaba, adica sa plateasca pierderea de apa daca este neglijenta.