avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... lege pentru repartizarea pierderilor de apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

lege pentru repartizarea pierderilor de apa

Buna seara,
La asociatia noastra s-a hotarat cu majoritate de voturi ca repartizarea pierderilor de apa sa se faca pe apartament.Un locatar care nu locuieste in apartament a facut o plangere la primarie si stupoare raspunsul primarie este ca hotararea asociatiei este inechitabila si imorala.
Va rog sa ne ajutati in lamurirea acestei probleme.
Va multumesc.
parerea este ca acele pirderi ar trebui impartite pe numar de metri cubi de apa consumata de fiecare proprietar in parte si nu pe apartament , tot asa puteti stabili in asociatie ca pretul pe m3 apa sa fie de 5 ron si cand vine factura sa coste 10 ron si diferenta sa fie impartita pe apartament , mi se pare cea mai mare prostie a unei asociatii sa stabileasca asa ceva
Repartizarea pierderilor, diferentelor, consumurilor comune de apa se face conform deciziei comitetului executiv sau hotararii adunarii generale.
Daca adunarea generala a hotarat ca repartizarea pierderilor sa se faca pe apartamente, asa trebuie sa se faca.
Dar ar trebui ca membrii comitetului sa elaboreze si sa propuna adunarii generale un regulament de citire, verificare, control si repartizare a consumului, pierderilor si diferentelor lunare de apa.
De ce?
Pentru ca pot exista diferente si fara a avea pierderi; pentru ca nu tot ce se raporteaza este real; pentru ca se consuma apa si pentru spalat spatiile comune, casa scarii, subsol, avarii, etc.
Va invit va vedeti un regulament ce-l puteti modifica si adopta intr-o sedinta de comitet, pe adresa urmatoare
[ link extern ]

Pe de alta parte, cei de la primarie nu au gresit deoarece orice metoda de repartizare este inechitabila daca se aplica doar un criteriu.
Diferentele rezultate din consumuri comune , avarii, pierderi trebuiesc suportate atat de cei care locuiesc si consuma apa cat si de cei care nu consuma, dar in proportii diferite si nu in mod egal. Cred ca nu este echitabil sa-i punem sa plateasca proportional cu consumul, prin marirea pretului unitar, numai pe cei care consuma efectiv. Dar nu e echitabil nici sa repartizam o diferenta din avarii sau din consum pentru spalat casa scarii sau subsolul in mod egal pe apartamente fara a tine cont de suprafata apartamentului (cota indiviza de proprietate comuna) si de nr de persoane. Orice metoda, luata singura, creaza inechitati. Asa ca va propun o metoda care tine cont de mai multe aspecte , de consumul declarat, de nr de persoane, de cota indiviza.
Primaria nu poate da verdicte de echitate sau inechitate atata timp cat nu exista o reglementare legala si fiecare asociatie e lasata sa-si hotarasca singura modul de impartire a pierderilor.
Primaria nu este judecatorie.
Parerea unui functionar de la primarie, in lipsa unui act normativ nu tine loc de judecata.
Este doar o parere, iar faptul ca un functionar din primarie, repet, in conditiile in care nu exista reglementari legale fixe, nu trebuie sa trezeasca stupoare....intrucat la noi toata lumea se pricepe la orice si se si exprima, nu pierde niciun prilej ca sa-si demonstreze cu emfaza stupizenia.....

In lipsa argumentelor orice parere exprimata este stupida si neavenita.
Daca asa a hotarat adunarea generala, primaria nu avea voie sa intervina, pentru ca este o decizie a unor proprietari, reuniti intr-o asociatie care nu este afiliata primariei.

Si, totusi, raspunsul primariei pleaca de la un principiu corect, dupa parerea mea.
Plecand de la ideea ca acel consum de apa este contorizat, iar acel proprietar nu locuieste in respectivul apartament, el a fost pus sa plateasca niste pierderi rezultate dintr-un consum individual al celorlalte apartamente. Cum el nu locuieste acolo, i se pune in carca plata unor pierderi la care nu a contribuit prin consum.
E posibil ca aceasta teorie a mea sa nu fie impartasita si de ceilalti.
Probabil ca vor exista voci care vor sustine: bine, dar la caldura? La caldura apartamentul sau este incalzit de acele tevi verticale. Deci trebuie sa plateasca.

Insa, repet, daca adunarea generala a hotarat repartizarea pierderilor, atunci ele asa trebuie repartizate.
Totusi, cu toate punctele ei bune, consider ca atat L230, cat si Normele de aplicare au multe lacune, asa cum este si in cazul acestor pierderi. Aceasta libertate de stabilire a modului de repartizare a pierderilor da nastere la haos, dupa parerea mea. Dar, ca sa nu-si mai bata capul,"dragii" nostri politicieni au lasat la latiduinea fiecarei asociatii sa faca ce vrea majoritatea.
La un moment dat, dl. Adrian amintea de "militarie", insa eu prefer o lege stricta, cu prevederi foarte clare, decat una in care fiecare sa o interpreteze cum vrea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Ianuarie 2010
Armenteros, utilizator
@Armenteros
S-a mai discutat aceasta problema a pierderilor de apa de foarte multe ori, probabil nu erai pe forum atunci.

Pierderile de apa nu se produc numai din cauza consumului si nu se stie in ce masura consumul, mai mic sau mai mare, influenteaza marimea acestor pierderi.

Ele pot fi din cauza clasei apometrelor de apartament (diferita de clasa contoarelor de bransament), din cauza pozitiei de montare a apometrelor (in plan vertical fata de planul orizontal - asa cum ar trebui montate), fisuri ale tevilor verticale nesesizate prin pereti (nu se pot darama peretii din apartamente sa se constate locul unde este fisura - asta se va constata in momentul cand fisura se va mari si scurgerea de apa va fi evidenta), wc-uri si robinete care curg la picatura - necontorizabil pe apometrele de apartament, avarii de tevi (pana in contoarele de apartament) la care pana se opreste apa ...se pierde destula apa, curatenia la ghena de gunoi, spalatul holurilor si a spatiilor comune....udatul spatiilor verzi, spalatul covoarelor si al masinilor (acolo unde inca se mai permite lucrurul acesta), necitirea in acelasi timp a tuturor contoarelor si toate in acelasi timp cu citirea contoarelor de bransament (aceasta nu este o pierdere propriu-zisa, dar la diferenta de facturare se inregistreaza ca atare, fiind compensata luna urmatoare s.a.m.d.), nedarea consumurilor individuale luna de luna de catre toti locatarii, facand posibila estimarea si deci un calcul cu totul estimat al pierderilor......

Iata cateva motive pentru care nimeni nu poate preciza in ce masura un factor este mai important decat celalalt, in ce procent influenteaza pierderile, un asemenea calcul este imposibil de facut, luand in considerare toate sursele de pierdere a apei.

Iata de ce functionarii primariei nu au a se pronunta in niciun fel asupra modului de impartire a pierderilor la apa.

Numai AG sau CE pot decide in interiorul asociatiei cum sa faca acest calcul, avand in vedere atat aceste aspecte enumerate de mine mai sus, cat si posibilitatile de calcul din asociatie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Ianuarie 2010
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Repartizarea diferentelor de apa veracuciula veracuciula Ce se poate face in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim pierderile de apa chiar daca ... (vezi toată discuția)
Citirea apometrelor Mihai 2009 Mihai 2009 Buna ziua ! Ma intereseaza cine are obligatia citiiri apometrelor de apa rece din apartamente si cum se procedeaza? Multumesc anticipat ! (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza pierderile de apa? znicolae9 znicolae9 Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc repartizeaza pierderile de apa in mod egal pe apartamente. Este corect? Personal mi se pare incorect ... (vezi toată discuția)