avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Absolvent Forma scurta / Absolvent Forma lunga ! Help !
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Absolvent Forma scurta / Absolvent Forma lunga ! Help !

Buna ziua,

Am o mare nelamurire. Sunt absolvent de colegiu, sunt angajat intr-o multinationala pe un post de programator.
Salariul meu brut este de 1800 de lei iar salariul net care-l iau in mana este de 1200 de lei + 20 de bonuri (1 bon de 78lei).
Intrebarea mea ar fi, cum imi calculeaza firma salariul ? Chiar imi ia statul 600 de lei?
Intreb acest lucru deoarece am citit tot aici pe forum ca impozitul pe salar este de 16% iar dupa calculele mele ar trebui sa imi traga doar vreo 300 de lei.

Am mai avut discutii pe aceasta tema la servici si am inteles ca statul are o scutire de impozit pentru programatori cu studii de lunga durata. Dar pentru cei cu colegiu aceasta scutire nu este valabila ? si imi trage 30%?

Va multumesc pentru orice explicatie, lamurire sau sfat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:51, 6 Septembrie 2008
Dina salariul brut de 1800 lei se opresc : somaj (0.5% - 9); cass (6.5% - 117); cas (9.5% - 171) si impozit (16 % - 216), rezultand un salariul net de 1287 lei.

Potrivit Ordinului nr.250/2004 privind încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator, angajaţii agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României în conformitate cu legislaţia în vigoare, al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN- vechi - 7221, 7222 ), precum şi angajaţii persoanelor juridice române de drept public beneficiază de scutirea de impozit pe venit, în conformitate cu prevederile art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
1. posturile pe care sunt angajaţi corespund listei cuprinzând ocupaţiile menţionate în anexa nr. 1;
2. postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidenţiat în organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, direcţie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
3. au diplomă de absolvire a unei forme de învăţământ superior de lungă durată, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, având înscrisă una dintre specializările: Automatică, Calculatoare, Informatică, Matematică, Cibernetică, Electronică, respectiv una dintre specializările cuprinse în anexa nr. 2, şi prestează efectiv una dintre activităţile prezentate în anexa nr. 1;
4. angajatorul a realizat în anul fiscal precedent şi a înregistrat distinct în balanţele analitice, ca urmare a activităţii de creare de programe pentru calculator destinate comercializării pe bază de contract, un venit anual de cel puţin echivalentul în lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Naţională a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.

Prin urmare, de scutirea de impozit pe venit beneficiaza numai angajtii care au absolvit o forma de invatamant superior de lunga durata.



Va multumesc foarte mult pentru un raspuns prompt.

Avand in vedere calculul dvs., ar trebuii sa primesc 1287 lei salar net.
Cei 87 de lei unde ar putea fi retinuti ? Sau asta este o problema care trebuie discutata in firmei, fiind o greseala a contabilei ?
Sau as putea fi trecut in cartea de munca pe alt post pentru a micsora taxa luata de stat.?
Ultima modificare: Joi, 5 Iunie 2008
Alexandru_C, utilizator
Diferenta poate fi data de sporul de vechime pe care il aveti sau de numarul de persoane in intretinere. Eu nu am luat in calcul asa ceva.
Daca este vreo greseala , trebuie sa discutati cu contabila firmei unde lucrati.
Nu semnati stat de plata? :-/
Nu am semnat inca un stat de plata deoarece sunt angajat de o luna la aceasta firma. Vechime in afara firmei am un an si ceva iar persoane in intretine nu exista in cazul meu.
Din cate am mai citit pe forum, am inteles ca aceasta lege privind scutirea de impozit este foarte veche, este vreo sansa ca diferentele intre scurta si lunga durata sa fie mai reduse ?
Deoarece nu consider corect faptul ca diferenta sa fie asa de mare la salar, stiind ca diferenta in invatamant este de un an de zile.

Va multumesc anticipat.
Atunci 1287 lei ar trebui sa fie salariul dvs net. Poate doar daca am gresit eu la calcul si mi-a iesit mai mult :-/

Ordinul este dat din 2004 ... nu cred ca este posibil asa ceva : sa fie reduse diferentele dintre scurta durata si lunga durata. Numai daca se modifica dispozitiile acestui ordin.

Alte discuții în legătură

Scutire de impozit popescu_adrian popescu_adrian Ordinul pentru scutirea de impozit al celor cu specializari ce se preteaza scutirii de impozit este din 2004.au diploma de absolvire a unei forme de invatamant ... (vezi toată discuția)
Reducere impozit pe salariu - angajat it ContSters199599 ContSters199599 Buna ziua, In ce conditii un angajat poate beneficia de reducerea de impozit pe salariu ? Un subinginer de colegiu in profilul electric, specializarea ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit informaticieni cosminionascu cosminionascu Sunt un functionar public care lucreaza in cadrul compartimentului informatica. As dori sa stiu daca ma incadrez potrivit O 539/2013 pentru scutirea de ... (vezi toată discuția)