Acest articol al lui Petreanu m-a pus pe ganduri serios... sunt in faza in care imi repugna tot ce tine de politic din motive care nu conteaza pentru topicul acesta, insa m-au facut sa ma hotarasc sa nu mai votez in viata mea. Petreanu parca, parca m-a facut sa ma razgandesc :rolleyes:
Desi mult mai interesanta ar fi o miscare de protest la fel cu cea prezentata de el in postarea urmatoare – cred ca la asa ceva as fi in primele randuri.
Ne-aţi Taxat Destul
La intrarea în supermarketul de lângă mine e un anunţ. Patronii informează onorata clientelă că magazinul nu are nimic de câştigat din majorarea TVA – ba dimpotrivă – şi că banii aceştia se duc direct la stat; promit, de asemenea, că vor face tot ce le stă în putinţă să nu crească preţurile.
În subtext, e un apel la solidaritate. Ca şi cumpărătorii, şi magazinul este un contribuabil; şi magazinul are de plătit acum mai mult către statul român; se înţelege că şi magazinul, şi cumpărătorii au de suferit; singurul care câştigă e statul.
Afişul spune, de fapt, o poveste clasică, una cu victime şi cu profitori. Reacţia subconştientă e să simpatizezi cu asupriţii şi să urăşti asupritorii.
Nu e clar cum va menţine acest magazin preţurile, aşa cum promite că va încerca. Poate va mai da oameni afară; poate va reduce profitul; poate va căuta furnizori mai ieftini; sau, cine ştie, poate că nu va face nimic din toate astea, va mări preţurile şi nu va mai comunica nimic clienţilor – asta e, nu s-a putut.
Dar toate astea sunt pentru viitor. Prezentul zice aşa:
“suntem împreună victime ale unui abuz”. ªi, instinctiv, eşti de acord – aşa e, statul a mărit taxele pentru că nu ştie să facă bani altfel decât jupuind contribuabilii. În loc să crească plăcinta din care-şi taie felia, statul creşte felia şi ignoră plăcinta. Până la un punct, acest comportament era semn de prostie. Acum, a devenit duşmănie pe faţă. Îţi vine să-i iei farfuria din faţă.
Adică noi muncim de ne rupem, dacă mai avem unde, şi tu, statule, ne iei toţi banii, nu? Până şi paraziţii intestinali au grijă să nu sugă tot, că altfel mor odată cu gazda. Paraziţii au, totuşi, instinct de conservare.
La ce poate duce o asemenea solidaritate ostilă a contribuabililor faţă de stat?
Moise Guran, furios, scrie:
“interesul meu din acest moment, confruntat fiind cu un stat rapace, înrobitor şi prost pe deasupra, este acela să mă apăr. E un drept prevăzut în declaraţia drepturilor omului. Cum o pot face? Fentând statul.”
Ca şi pe Moise, nici pe mine nu mă mai interesează, în bătălia cu acest organism ostil, să mai fiu amabil cu el. Nu mă mai interesează să plătesc taxele şi să verific dacă banii pe care-i primesc, muncind, sunt legali sau nu. E deja prea mult timp de când îşi bate joc de munca mea, de când îmi ia taxe şi impozite din ce în ce mai mari şi le risipeşte, stupid. Tata m-a învăţat că munca trebuie respectată şi că banii munciţi nu se aruncă pe fereastră –
“trebuie să fii cumpătat, băiete”. Ei bine, avea dreptate. Fireşte că avea dreptate, aşa ni s-a spus tuturor, doar că în ţara asta, unde înţelepciunea populară ne învaţă să fim respectuoşi faţă de banul muncit din greu, suntem împilaţi de o clică feudală care ne risipeşte munca.
ªi atunci, vorba lui Vladimirescu,
“Nici o pravilă nu opreşte pe om a întâmpina răul cu rău!”
Poate credeţi că aşa avem noi ghinion de conducători proşti – că, iată, şi Vladimirescu se plângea de tagma jefuitorilor. Nu chiar. Nu suntem aşa speciali – doar că noi, românii, părem a fi mai inerţi.
De anul trecut, în Statele Unite se dezvoltă rapid o mişcare de protest faţă de taxarea excesivă. Oamenii şi-au spus “
The Tea Party“, o referire directă la revolta din Boston, din 1773, a coloniştilor americani împotriva taxării aplicate de Guvernul Majestăţii Sale. Sloganul acelor pre-revoluţionari a fost
“no taxation without representation” – ceea ce rezuma starea de nemulţumire faţă de o putere care le lua banii dar nu le respecta interesele legitime. Vă sună cunoscut?
Actuala mişcare de protest răspunde unei serii de creşteri ale impozitelor din Statele Unite. În “Tea Party”, TEA înseamnă, de fapt,
Taxed
Enough
Already.
Ne-aţi Taxat Destul.
ªtiţi cum a început? La începutul lui 2009, Keli Carender, o bloggeriţă din Seattle, activist conservator, s-a enervat atât de tare pe guvernul federal încât a început să-şi sune prietenii şi să le trimită e-mailuri, invitându-i la un protest public. Au venit 120 de persoane. Încăpăţânată, Keli s-a apucat să organizeze un al doilea miting. Au participat de două ori mai mulţi. La al treilea s-au strâns 1.200 de oameni – de 10 ori mai mult decât la primul.
Apoi mişcarea s-a extins în toată America. Acum e privită cu teamă, dispreţ şi poate şi ceva ură de establishment. Apar controverse şi scandaluri în jurul liderilor (ce tehnică veche…) dar continuă să crească. La alegerile parţiale din iunie, au reuşit să trimită în Congres cel puţin 10 reprezentanţi. Nu mai pot fi ignoraţi.
La fel ca americanii, şi noi, românii, avem dreptul constituţional de a protesta şi de a organiza proteste. Din păcate, n-o prea facem.
ªi când spun “din păcate”, vorbesc despre riscurile de a accepta prea multe abuzuri, fără reacţie. Aici, oamenii suportă în tăcere presiunea în creştere, fără a se elibera prin supape cum ar fi Tea Party.
ªi, la un moment dat, totul explodează.
[ link extern ]