avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Probleme privind poprirea pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Probleme privind poprirea pensiei alimentare

In baza unei sentinte civile s-a stabilit plata pensiei de intretinere in cuantum de 25% din veniturile salariale nete ale fostului sot. O perioada am primit pensia de intretinere in suma X pana cand o colega a fostului sot mi-a atras atentia ca salariul prin care este remunerat este cu mult mai mare si unitatea anngajatoare nu retine procentul indicat in dispozitivul sentintei( sau in ord. de infintare a popririi). Mentionez ca fostul sot este angajatul unei unitati militare. Am solicitat UM lamurirea situatiei, in sensul ca doreram sa stiu(ca reprezentant legal al copilului meu) daca angajatii compartimentului specializat retin corect procentul indicat mai sus, dar au refuzat sa-mi dea un raspuns clar, spunand ca salariul este confidential.
Incepand cu 2011, militarilor le-au fost introduse sporurile in salariu, astfel ca in lunile ianuarie si februarie suma de bani retinuta si virata ca pensie de intretinere a fost cu mult mai mare fata de anii trecuti, chiar daca in prezent opereaza reducerea de 25% a salariilor bugetarilor. Practic, am realizat ca pana acum mi s-au retinut 25% salariul net, nu si din veniturile salariale nete asa cum era in dispozitivul sentintei.Aceasta situatia m-a determinat sa va cer sfatul in privinta demersurilor pe care trebuie sa le intreprind, deoarece este clar ca timp de trei ani de zile angajatii UM au facut mai multe abuzuri in privinta popririi sumelor de bani cuvenite copilului meu. Nu mi se pare legala lasarea la mana contabilului UM interpretarea ordonantei de infiintare a popririi (pt ca sumele de bani retinute erau prea mici ca sa reprezinte 25% din veniturile salariale).Eu nu am acces la statele de plata ale debitorului pt a sti daca suma retinuta este cea corecta, concluzia este ca UM a retinut pensia de intretinere din salariu net nu si din restul sporurilor cu caracter permanent. Totodata am inteles, ca mai nou, CSM a recomandat instantelor sa includa norma de hrana in veniturile salariale nete.
Avand in vedere cele expuse mai sus, un sfat, o indrumare, ar fi binevenite.
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: cher , utilizator 13:36, 23 Martie 2011
Pentru m_ella2005.Multumesc pentru lamuriri, dar tin sa precizez ca pensia de intretinere pe lunile ianuarie si februarie, a fost cu mult mai mare fata de luna iunie 2010. Deci cu marirea de 15%,la salariul redus cu 25%, suma de bani a fost simtitor mai mare comparativ cu sumele de bani primite anterior reducerii.
Da, dar doar pentru cele 3 luni anterioare actiuni - in cazul validarii de poprire contra angajatorului. Sau in cazul unei actiuni contra sotului - pentru maxim diferente datorate in maxim 3 ani anteriori actiunii dvs.
Deci sa-l chem in judecata pe fostul sot?Chiar daca nu el face poprirea?
Doamna,

Nu face fostul sot poprirea, dar dansul este debitorul dumneavoastra, el va datoreaza acesti bani.

legea nu va permite sa faceti o actiune de validare a popririi decat in termen de 3 luni de la data la care tertul poprit nu a respectat dispozitia de infiintare a popririi, de aceea am mentionat ca puteti cere doar pe ultimile 3 luni. Dar asa puteti afla clar cuantumul veniturilor salariale ale sotului si sa stiti dace ste sau nu intemeiat sa cereti diferenta si pentru restul lunilor in care nu v-a platit in cuantumul legal.
Va multumesc pentru sfaturi. O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere gabicont gabicont Buna ziua, sunt mama divortata locuiesc cu fostul sot pana la definitivarea partajului, custodie comuna ptr minor, platesc pensie de intretinere ptr cei doi ... (vezi toată discuția)
Cum pot face instanta sa solicite veniturile fostului sot de la um ? Sebedy Sebedy Sunt mamica a 2 minori si fosta sotie a unui militar. In urma divortului finalizat pe 17 Dec 2008, Instanta a apreciat cuantumul de 33 % din veniturile ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara la schimbarea tertului poprit simina_28 simina_28 Sunt divortata de primul sot din 2009,impreuna avem un copil in varsta de 8 ani acum.Copilul mi-a fost incredintat mie spre crestere si educare,fostul sot ... (vezi toată discuția)