avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune 30 de ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune 30 de ani

Dupa circa 25 de ani de la data respectiva, am aflat ca parintii mei, decedati acum, au dat, fara sa cunosc acest fapt - prin inscris bilateral olograf -dreptul de a folosi un teren - aflat in coproprietate cu alt coproprietar , unui alt vecin. Este posibila uzucapiunea la numai 25 de ani, pe baza marturiei a 2 martori ? Fiind in prezent, mostenitor al cotei - parti 50%, confirmat prin hotarare definitiva si irevocabila de circa 3 ani, pot pierde procesul intentat - deci titlul de proprietar si terenul - in favoarea vecinului, pentru uzucapiune de 30 de ani ?
Ultima modificare: Vineri, 6 Iunie 2008
gherghes, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:22, 7 Iunie 2008
:-/:O
Daca legea cere sa fi trecut 30 de ani... dvs.ce ziceti? O merge ca la piata: ofer 25? Pai, nu se poate.
Dar ceea ce nu cunostem noi este obiectul exact al acestui dosar. O fi el oare uzucapiune de 30 ani? Sau se cere instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare? (vi s-a cerut sa mergeti la notar pentru incheierea actului in forma autentica?)
Si apropo, prin acel act de acum 25 ani s-a transmis doar folosinta? Ori se foloseste pe undeva cuvantul vanzare? Pentru ca simpla transmitere a folosintei nu duce la dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune nici de-acu in veci vecilor.
Ultima modificare: Vineri, 6 Iunie 2008
romascanu, moderator
Nu este act, ci inscris privat bilateral semnat de ambele parti si datat 1981, prin care nu s-a acordat vreo suma sau altceva asemanator, ci pur si simplu pentru a fi muncit pamantul in continuare - fara constructii pe el pana in prezent - de noul posesor vecin.
Instanta nu l-a considerat vanzare - cumparare, inscrisul neavand forma ceruta de lege iar singura posibilitate actuala, a ramas uzucapiunea de 30 ani.
Deci, pentru uzucapiune, are importanta ca n-am cunoscut EXISTENTA TERENULUI si "faptele" anterioare ale parintilor, decat de 3 ani si sunt, teoretic (vecinul respectiv "posedand" inca terenul) proprietar mostenitor prin hotarare definitiva si irevocabila ? Iesirea din indiviziune (ceruta de celalat coproprietar) fiind deja realizata tot prin aceasta hotarare.
Rolul fiscal fiind si acum pe numele parintilor iar cei 2 martori ai "posesorului" declara ca au trecut 30 de ani.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iunie 2008
gherghes, utilizator
Exprimarea dvs este imprecisa.Daca terenul s-a dat in folosinta nici in 50 de ani nu uzucapeaza.
Trebuie vazute actele de un avocat.Aici nu merge pe vorbe.Trebuie cunoscute toate detaliile + actele.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiciune aaannn aaannn Dupa cati ani se poate dobandi drepul de uzucapiciune_Am un litigiu in care reclamantul cere prin uzucapiciune dreptul de servitute de izvor,izvor aflat pe ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare pe hartie van_allen78 van_allen78 Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : parintii mei cumpara un teren langa casa de locuit in 1993, de la o femeie din localitate.Actul de vanzare ... (vezi toată discuția)
Valoarea judiciara a chitantei de mana Ionut Mircea Ionut Mircea Ionut Mircea Ionut Mircea Bunica mea a facut o chitanta de mana fiind fortata de niste imprejurari la niste tigani vecini cu ea dandu-le 50 ari teren arabil sa il munceasca nu spre ... (vezi toată discuția)