avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de vanzare pe hartie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de vanzare pe hartie

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : parintii mei cumpara un teren langa casa de locuit in 1993, de la o femeie din localitate.Actul de vanzare cumparare se face cu doi martori , dar parintii mei din nestiinta ( si pe atunci , la tara cam toti faceau asa) nestiind ce sa faca merg doar la primarie , li se pune o stampila pe actul de vanzare cumparare, sa tina loc de autenticitate..si..gata.Intre timp mor cei doi martori la vanzarea terenului , moare si tatal meu , eu vreau sa fac intabularea si ma trezesc ca nu se poate ca e act.. de mana.Mai mult , femeia avea terenul trecut in foaia de proprietate pe numele tatalui ei, decedat de 50 de ani, iar ea MAI ARE O SORA CU CARE NU AU FACUT SUCCESIUNEA.Ce MA SFATUITI SA FAC? STIU , ESTE COMPLICAT, DAR VA ROG SA MI DATI O IDEE CU CE SA INCEP.Sunt 20 de ani , deci nu stiu de merge uzucaparea, ori sa i dau in judecata/exista alte variante ? Va multumesc mult celor care imi vor da o lamurire.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 22:33, 13 Ianuarie 2013
dacă într-adevăr îndepliniți condițiile uzucapiunii : ar fi bine să optați pt. uzucapiune.
Uzucapare la 20 de ani ? Este posibil ?
Scurt comentariu cu privire la UZUCAPIUNE :
-Mod de dobândire a proprietătii, prin posedarea neîntrerupta a bunului, pentru o perioada de timp fixata de lege.
-Conditii :
- sa fie continuă (adica sa nu aiba intermitente),
- sa fie neviciată ( sa nu se bazeze pe vicii de consimtamant gen violenta, eroare),
- sa fie publica (adică în vazul lumii, sa nu se facă pe ascuns),
- sa fie de buna-credință (adica posesorul sa se comporte ca un proprietar, sa aiba grija de bunul respectiv ca si cum ar fi al sau).

Uzucapiunea poate fi indeplinita la trecerea unei perioade de 30 sau 10-20 de ani, astfel :
1) Uzucapiunea de 30 de ani este ceruta atunci când posesorul nu are nici un act translativ de proprietate asupra respectivului bun.
2) Uzucapiunea de 10 ani este ceruta atunci când posesia a fost de bună-credintă si exista un just titlu si bunul se afla in circumscriptia aceluiasi tribunal judetean cu domiciliul adevaratului proprietar;
3) Perioada de 20 de ani poate fi ceruta la îndeplinirea acelorasi conditii de buna-credinta si just titlu, cu deosebirea ca bunul se afla in circumscriptia altui tribunal.
Actul nu are nici o valoare. In primul terenurile se instraineaza doar prin act autentic iar in al doilea rand vanzatoarea nu avea dreptul sa instraineze terenul din moment ce nu era jnic proprietar. Cred ca unica solutie ar fi uzucapiunea de 30 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rechin imobiliar mia26maria mia26maria Va scriu in speranta ca undeva cineva imi poate da un raspuns..am un teren langa casa unde locuiesc, de 11 ari ,cumparat cu acte de mana in 1992 de mama ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa folosesc uzucapiunea ??? 44axa 44axa Detin un teren de 250 mp pe care am si o mica constructie,, fara forme legale ,, din anul 1990. Terenul este situat intre o cale ferata si albia unui rau .Nu ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune liamic43 liamic43 Proprietar teren moare in 1973.Mosteneste terenul sotia. care moare in 1981.Se face succesiunea si se imparte la 3 mostenitori.Primul,vinde partea lui,si mai ... (vezi toată discuția)