avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere prin executor bancar?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere prin executor bancar?

Buna ziua ,
Lucrez intr-o subsidiara a unei institutii bancare si am fost contactata de executorul bancar al bancii pentru a-mi inmana decizia de concediere. Am refuzat primirea actelor considerand ca statutul de angajat- Contractul de munca , nu este ,, titlu executoriu al bancii" .
Are valabilitate acest document , procedura de comunicare este cea corecta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:38, 27 Martie 2011
Unele instante recunosc acest mod de comunicare altele nu.
[ link extern ]
Potrivit art 75 din Codul muncii in vigoare decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii acesteia salariatului si sub sanctiunea nulitatii trebuie sa fie perfectata in forma scrisa si sa contina elementele legale prevazute de Codul muncii. Nu fac vorbire de acestea pentru ca in acest moment nu au relevanta . Insa legea nu face referire la modul de comunicare .
In acest sens modalitatile de comunicare prezente in jurisprudenta sunt valabile si fata de codul muncii in vigoare si anume :comunicarea deciziei prin condica de expediţie sub luare de semnătură, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire , etc . si mai mult decizia de concediere se consideră a fi comunicată în situaţiile în care aceasta (înscrisul) a fost primită de salariat şi acest lucru se poate dovedi cu înscrisuri, potrivit legii.Dovada comunicarii nu se poate face prin alt mijloc de proba. De aici trageti concluziile .Daca ati refuzat primirea sub semnatura banuiesc ca o vor trimite in alt mod .
Atentie insa pentru motive disciplinare comunicarea trebuie sa se faca in cel mult 5 zile de la data emiterii prin predare cu semnatura de primire ori daca se refuza prin scrisoare recomandata . De la data comunicarii curge si termenul de contestare.
Am refuzat primirea preavizului ,si la expirarea termenului angajatorul a emis si decizia de incetare a CIM art65- desfiintare loc munca,. trimitand tot executorul bancar sa mi-o inmaneze. La fel am refuzat primirea si nu am semnat nimic.
Deci este vorba de o decizie de concediere pentru motive ce nu tin de persoana salariatului. Refuzul preavizului intr-o opinie poate opera in favoarea angajatorului care se poate apara sustinand ca acordat dreptul de preaviz .Pe de alta parte conforam articolului 38 Codul municii salariatul nu poate renunuta la drepturile care-i sunt recunoscute prin lege . Daca insa renunta la preaviz si absenteza mai mult decat este necesar (peste 4 ore pe zi ) pentru a-si cauta un loc de munca , angajatorul poate sa il concedieze pentru abateri disciplinare si astfel angajatul nu mai poate contesta prima decizie(ramasa caduca) luata ca efect al desfiintarii postului care potrivit legii trebuie sa aiba o cauza reala si serioasa. Si deci sunt mai multe sanse in contestatie decat la abateri.
Mult succes si daca este nevoie contactati un avocat.
uadi a scris:

Buna ziua ,
Lucrez intr-o subsidiara a unei institutii bancare si am fost contactata de executorul bancar al bancii pentru a-mi inmana decizia de concediere. Am refuzat primirea actelor considerand ca statutul de angajat- Contractul de munca , nu este ,, titlu executoriu al bancii" .
Are valabilitate acest document , procedura de comunicare este cea corecta?

În absenţa unei reglementări speciale şi având în vedere şi dispoziţiile art. 291 din Codul muncii, comunicarea deciziei de concediere se face în conformitate cu dispoziţiile art. 92 si urm.C.proc.civ.

Comunicarea se face, de regula:
a) Personal celui in cauza, sub luare de semnatura, cu specificarea datei pe exemplarul original sau in copie, sau
b)recomandat, la domiciliu, cu confirmare de primire.
Daca angajatul refuza sa primeasca comunicarea, angajatorul va face mentiune cu privire la refuzul salariatului de a semna.

Alte discuții în legătură

Comunicare preaviz cristina69 cristina69 Buna dimineata. As vrea sa stiu in situatia in care angajatorul vrea sa comunice preavizul de concediere la angajat si acesta din urma refuza sa semneze ca a ... (vezi toată discuția)
Desfacerea disciplinara a contractului de munca dijmarescu dijmarescu Buna, In ceea ce priveste sanctiunile disciplinare ce pot fi aplicate in cazul savarsirii de catre angajati a unor abateri disiplinare, Codul Muncii o ... (vezi toată discuția)
Preaviz cfr marfa doina04 doina04 Am primit preaviz desfacerea contractului de munca, nu l-am semnat . Sunt in concediu de odihna. Va rog spuneti-mi ce se poate intampla in cazul in care ... (vezi toată discuția)