avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sporul de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sporul de vechime

Am absolvit facultatea de filologie in 1980.Am lucrat :
1. 1 sept 1980-31oct 1985 ca profesor in inv.
2. 1 noi 1985- 29 iulie 1997 traducator (in aceasta perioada am mai lucrat in plus 3 luni pe un concediu de maternitate la o biblioteca)
3. 30 iulie 1997 si in prezent am revenit la activitatea de pRofesor.

INTREBARi:1. La calcularea sporului de vechime se ia in considerare si facultatea, sau vechimea mea este doar 28 ani
2. Pentru profesori se acorda un spor de fidelitate de 15% pentru activitate neintrerupta in invatamant de 10 ani (ori la un alt punct se mentioneaza in "Statutul cadrelor didactice" ca, la calcularea vechimei se ia in considerare orice alta activitate desfasurata care are legatura cu specializarea de pe diploma--eu lucrand si ca traducator)
3. Tot profesorii primesc si un spor de 3% pentru stress. Acesta face deja parte din salariul de baza sau se calculeaza separat?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:30, 21 Iunie 2008
1. La vechimea in munca nu se calculeaza perioada facultatii decat la pensie. In cazul dumneavoastra se calculeaza vechimea efectiva trecuta in Cartea de Munca.
2. Da!
3. Sporurile se calculeaza separat, pe langa salariul de baza.
1. Personalul didactic beneficiază, la fiecare tranşă de vechime în învăţământ, de un spor de 3% din salariul de bază, pentru suprasolicitare neuropsihică. Acest spor se include în salariul de bază .
2. Intr-adevar, persoanele angajate în învăţământ, provenite din alte sectoare de activitate, care fac dovada că au profesat în specialitatea înscrisă pe diploma de studii şi care ocupă un post didactic în această specialitate, beneficiază de vechimea în muncă, ca vechime recunoscută în învăţământ, în vederea stabilirii drepturilor salariale. Prin urmare, beneficiati de sporul de fidelitate daca aveti o activitate neintrerupta de 10 ani.
3. Facultatea se considera stagiu asimilat de cotizare, care se ia in calcul la stabilirea pensiei. Vechimea dvs in munca este de 28 de ani.
Din 2005 eu nu am primit nici sporul de stress de 3% si nici cel de fidelitate (pentru profesori) Ce sanse am sa recuperez perioada neplatita ?
Va puteti adresa instantei de judecata sau cu o sesizare Inspectiei Muncii.
sesizarea mea este in termenul prevazut de lege pentru acest fapt??

Alte discuții în legătură

Oug nr. 151/2008 dorae dorae Ma poate ajuta cineva cu textul OUG 151/2008? Nu am program legislativ si in rest nu il gasesc niciunde. Mersi!!! (vezi toată discuția)
Sporul pentru suprasolicitare neuropsihicã Eva_56 Eva_56 Lege nr. 128/1997 din 12/07/1997 privind Statutul personalului didactic Art. 50. - (13) Personalul didactic beneficiază, la fiecare tranşă de ... (vezi toată discuția)
Sporul de fidelitate in invatamant qwaszx qwaszx Buna seara, Va rog sa-mi precizati daca se acorda sporul de fidelitate unui cadru didactic care afost in concediu de ingrijire copil? (mai exact daca aceasta ... (vezi toată discuția)