avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Protectie date personale functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Protectie date personale functionar public

Sunt functionar public si sunt desemnata sa emit documente pe care se precizeaza pe langa nume si prenume si CNP-ul meu precum si nr.si seria CI .Aceste documente vor ajunge in dosarele fiscale ale agentilor economici gestionate de alti inspectori decat mine dar si la agenti economici prin posta precum si la banci. Deci cu alte cuvinte toata lumea va avea acces la datele mele personale. Este normal ca un program venit de la minister sa fie conceput in asa fel incat sa nu avem dreptul la protectia datelor personale? Ce pot face in acest sens?Ce lege ma poate proteja ?
"Functie de identificare de aplicabilitate generala" poate sa insemne ca datele mele personale sa fie facute publice? Toata lumea poate sa vada pe un inscris CNP-ul meu si seria si nr CI? Nu mi se pare normal ca o dispozitie legala sa poata sa prevada asa ceva. Sunt de acord ca aceste date sa existe undeva intr-o baza de date la care sa aiba acces doar anumite persoane dar de aici si pana la a le vedea toata lumea pe aceste inscrisuri este cale lunga. O baza de date cu anumite reguli este ceva si faptul ca ele sunt publice este cu totul altceva. Repet ele nu circula sub forma unui circuit inchis ele apar pe suport de hartie care este trimis la sediul agentilor prin posta. Deci nici un fel de protectie. Este imposibil ca o lege sa prevada in mod expres asta.Cunoasteti vreo lege care sa ma oblige sa-mi afisez datele personale pe toate "gardurile"?Superiorii nostri ar face asta? Acest aviz este semnat de sefi dar datele lor personale nu apar nicaieri.Pot sa cer superiorilor mei explicatii saridice problema cumva la minister? Poate cineva rau intentionat sa se foloseasca de aceste date sa ia un credit de exemplu? La ce alte surprize ma pot astepta?
paraipanm a scris:
Este normal ca un program venit de la minister sa fie conceput in asa fel incat sa nu avem dreptul la protectia datelor personale? Ce pot face in acest sens?Ce lege ma poate proteja ?

Nu este nimic normal, programul este conceput de niste... persoane pe care ma feresc sa le calific in vreun fel.

Vi s-a spus care este prevederea legala. Pentru ca CNP-ul dvs. si alte date personale sa apara pe avize este necesar acordul dvs. expres (adica scris).

paraipanm a scris:
Pot sa cer superiorilor mei explicatii sa ridice problema cumva la minister?

Asta numai dvs. puteti decide.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Martie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc pentru precizari. Nedumerirea mea venea din diferenta intre a prelucra si a publica . Una este ca datele sa fie folosite pentru a fi prelucrate si alta in scopul punerii lor la dispozitia oricui. Peste tot aparea doar termenul de prelucrare. O zi buna.
Circulatia documentelor de la o institutie la alta se numeste prelucrare nicidecum publicare.Se presupune ca toti functionarii care va prelucreaza datele dvs. si ale noastre ale tuturor au semnat o declaratie de confidentialitate prin care se obliga a nu face publice aceste date.Pana la proba contrarie...
Nu este vorba de circulatia documentelor de la o institutie la alta in cazul meu. Aceste avize sunt trimise la persoane fizice acasa si la societati comerciale pe langa banci si institutii publice.Aceste persoane vor fi si ele notificate printr-o adresa si printr-un exemplar din aviz ca li s-a facut inscrierea .Despre asta este vorba.Sau poate ar trebui sa fie doar notificate printr-o adresa fara atasarea unui exemplar din aviz . Nici faptul ca suportul de hartie ajunge intr-un dosar fiscal la care are acces multa lume nu mi se pare corect. Eu am o parola pentru a intra sa creez aceste avize care merg apoi in arhiva nationala .Problema mea este suportul de hartie unde merge si cine are acces la el. Circuitul acestui suport de hartie mi se pare prea mare. Chiar si in dosarele fiscale gestionate de colegii mei mi se pare mult sa ajunga un astfel de document. Este un caz mai special. As putea sa accept sa emit aceste avize pentru ca intra in atributiunile mele de serviciu. Nu pot pur si simplu sa refuz, stiti cum se pune problema la stat, dar pe de alta parte as dori ca suportul de hartie pe care apar aceste date sa aiba un regim special.

Alte discuții în legătură

Divulgare date personale buna ziua am raspuns unui petent referitor ... DankaAnja DankaAnja Divulgare date personale Buna ziua Am raspuns unui petent referitor la o problema ridicata si nemultumit de ceea ce i-am raspuns a dat presei acea adresa ... (vezi toată discuția)
Este corect sa se ceara cnp in procesul de recensamant? alinutza9 alinutza9 Este corect sa se ceara CNP in procesul de recensamant? Exista o lege care sa interzica acest lucru? Sau macar exista o hotarare in care sa se specifice ca ... (vezi toată discuția)
Completarea declaratiei de avere lilianail lilianail poate angajatorul sa oblige un functionar public sa completeze toate rubricele din declaratiile de avere? (vezi toată discuția)