avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Acordarea diurnelor.
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Acordarea diurnelor.

Buna ziua.
Nelamurirea mea este legata de conditile in care se acorda sau nu diurna unui angajat la o firma privata.
De exemplu :
Eu sunt sofer la aceasta firma privata si pana la data de 1.ianuarie 2011 mi se acorda o diurna de deplasare cuprinsa intre 10 - 40 de ron , bonuri de masa si cazare .
Acum ni sa spus ca aceste conditi de acordare a diurnei si a bonurilor de masa sunt ilegale iar ca atare au hotarat ca diurna sa fie in cuantumul de 32,5 ron / zi , trebuie sa avem minim 12 ore de deplasare pe zi pentru a beneficia de diurna ( adica daca facem 11 ore nu ni se acorda diurna) iar pentru fiecare zi in care suntem plecati in delegatie si luam diurna nu ni se mai acorda bon de masa.
Daca puteti sa ma luminati sa stiu macar daca este asa cum spun ei ca zice legea sau nu.
Multumesc anticipat de ajutorul me care mil veti da.
O zi buna.:D
Cel mai recent răspuns: vidiva , utilizator 18:52, 6 Aprilie 2011
Conform legislatiei in vigoare ,nu exista o limita de diurna stabilita pentru societatile comerciale cu capital privat. Insa Codul fiscal prevede ca diurna de deplasare acordata acordata de persoanele juridice .altele decat institutiile publice se poate incadra in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit conform legii.(care este 13 lei/zi). Adica 32,5 lei .asa cum v-au comunicat administratorii societatii unde lucrati.
Ceea ce depaseste ca si suma aceasta limita,este considerata o cheltuiala nedeductibila pentru societate,cred ca acesta a fost si motivul pentru care s-a luat aceasta decizie.In cazul in care vi se acorda tichete valorice de masa ,contravaloarea acestora se scade din valoarea diurnei zilnice . In acest caz se diminueaza valoarea diurnei platita numerar ,pana la concurenta sumei de 32,5 lei.
Multumesc pentru aceasta lamurire.
Totusi nu inteleg conditionarea de 12 ore deplasare pentru acordarea diurnei , adica daca eu plec pana la constanta din bucuresti si ma intorc in 10 - 11 ore nu mi se acorda diurna, ceea ce nu cred ca este corect avand in vedere ca fac 700 de km si depasesc programul de lucru ( orele suplimentare nefiind platite ).
Iar la bonurile de masa in zilele in care primim diurna de 32,5 nu ni se acorda bon de masa ( am luat luna trecuta 3 bonuri).
Daca ma puteti lamuri si cu aceasta problema si sa ami spuneti ce articol din lege spune contrariul a ceea ce au spus patronii.
Multumesc.
Teracsro a scris:

Multumesc pentru aceasta lamurire.
Totusi nu inteleg conditionarea de 12 ore deplasare pentru acordarea diurnei , adica daca eu plec pana la constanta din bucuresti si ma intorc in 10 - 11 ore nu mi se acorda diurna, ceea ce nu cred ca este corect avand in vedere ca fac 700 de km si depasesc programul de lucru ( orele suplimentare nefiind platite ).
Iar la bonurile de masa in zilele in care primim diurna de 32,5 nu ni se acorda bon de masa ( am luat luna trecuta 3 bonuri).
Daca ma puteti lamuri si cu aceasta problema si sa ami spuneti ce articol din lege spune contrariul a ceea ce au spus patronii.
Multumesc.

Cineva :(:((
Din pacate legea este pe partea patronilor.
H 1860/2006 spune ca pe timpul delegarii nu se pot plati ore suplimentare (art. 4). In schimb, conform aceleiasi hotarari, orele care depasesc programul normal de lucru trebui compensate cu ore libere (art.5). De asemenea, nu este interzis ca firma, in aceste situatii, sa va compenseze aceste ore prin acordarea unui premiu la salariu.
Referitor la bonurile de masa: art.33 dinL142/1998 spune ca nu se pot acorda daca primiti si diurna. (Eu personal nu sunt de acord ca valoarea lor sa fie redusa din diurna pt ca au alt regim fiscal si ne trezim ca la un control cei de la Finante sa ne calculeze imp pe profit pe ele)

Insa, trebuie sa subliniez, asa cum a zis si doamna mai sus, NU ESTE INTERZIS acordarea unei diurne daca nu s-au depasit cei 12 ore sau acordarea unei sume mai mari decat 32.5 lei, numai ca sumele nu sunt deductibile fiscal.

Daca firma este deschisa la discutii, ar trebui sa negociati cu ei un fel de compensare pentru aceste situatii.

Hotărâre nr. 1860 din 21/12/2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1046 din 29/12/2006, Intrare in vigoare: 01/01/2007
CAPITOLUL II
Indemnizaţia de delegare şi de detaşare
Art. 9. - Persoana aflată în delegare sau detaşare într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă primeşte o indemnizaţie zilnică de delegare sau de detaşare de 13 lei, indiferent de funcţia pe care o îndeplineşte şi de autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea.
Art. 11. - Pentru delegarea cu o durată de o singură zi, precum şi pentru ultima zi, în cazul delegării de mai multe zile, indemnizaţia se acordă numai dacă durata delegării este de cel puţin 12 ore.

eu am selectat doar articolele de care sunteti interesat , dar puteti citi integral H 1860/2006 sau
diurna - prevederi legale
Cod Fiscal art 21 litera b)

b) suma cheltuielilor cu indemnizaţia de deplasare acordată salariaţilor pentru deplasări în România şi în străinătate, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice, în cazul în care contribuabilul realizează profit în exerciţiul curent şi/sau din anii precedenţi. Cheltuielile de transport, cazare şi indemnizaţia acordată salariaţilor, în cazul contribuabilului care realizează pierdere în exerciţiul curent şi/sau din anii precedenţi, sunt limitate la nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna minima? oanita28 oanita28 Buna, As dori sa stiu care este diurna minima pe care un salariat al unei companii private o poate primi pt deplasari in tara. Multumesc! (vezi toată discuția)
Cheltuieli deplasare CrinaV CrinaV Va rog sa-mi spuneti cat este diurna legala deductibila pentru 1 zi de deplasare si cat se poate acorda salariatului pentru 1 noapte de cazare fara documente ... (vezi toată discuția)
Diurna interval interval Fiul meu lucreaza la o societate comerciala si face dese deplasari in tara. La fiecare decont trebuie sa depuna - chitanta de cazare - mi se pare normal - ... (vezi toată discuția)