avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... diurna minima?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

diurna minima?

Buna,
As dori sa stiu care este diurna minima pe care un salariat al unei companii private o poate primi pt deplasari in tara.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:25, 29 Aprilie 2012
diurna minima este de 32.5 ron/zi.
Codul fiscal la art. 21 alin.(3) lit. b) prevede la cheltuieli cu deductibilitate limitata si:
b) suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.

Iar pentru institutiile publice, conform H.G. nr. 1.860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului prevede, diurna minima este de 13 lei/zi, iar diurna maxima deductibila pentru deplasari in tara - 32,5 lei/zi (13 lei x 2,5).

as avea si eu o intrebare. Daca de exemplu plec in deplasare dimineata la 4 si ma intorc in aceasi zi dupa masa dupa ora 16 am dreptul la diurna? Si daca in acest caz angajatorul are obligatia sa iti dea cazare? Daca exista ceva prevederi ptr deplasarile de 24 de ore? (pleci dimineata la 3 si te intorci in ziua urmatoare la 3 dimineata). Va multumesc.
Din HG nr.1860/2006 va redau dispozitiile care reglementeaza modul de acodare a diurnei:
ART. 10 Numărul zilelor calendaristice în care persoana se află în delegare sau detaşare se socoteşte de la data şi ora plecării până la data şi ora înapoierii mijlocului de transport din şi în localitatea unde îşi are locul permanent de muncă, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de delegare sau detaşare.

ART. 11 Pentru delegarea cu o durată de o singură zi, precum şi pentru ultima zi, în cazul delegării de mai multe zile, indemnizaţia se acordă numai dacă durata delegării este de cel puţin 12 ore.

Referitor la cazare avem prevazut urmatoarele dispozitii:
ART. 26
(1) Persoana trimisă în delegare într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă şi în care nu se poate înapoia la sfârşitul zilei de lucru are dreptul la decontarea cheltuielilor de cazare efectuate, pe baza documentelor justificative, în cazul cazării în structurile de primire turistice, pentru o cameră cu pat individual sau, în cazul în care unitatea nu dispune de o astfel de cameră, pentru o cameră cu două paturi, a căror clasificare este de maximum 3 stele sau flori.
(2) în cazul în care cazarea s-a făcut într-o structură de primire turistică de confort superior celei de 3 stele, se decontează numai 50% din tariful de cazare perceput.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoare diurna legala Medu Medu As dori sa stiu cat este in prezent valoarea diurnei legale. Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Acordare diurna adinaadina adinaadina Puteti sa-mi spuneti, va rog, da ca se acorda diurna in cazul unei delegatii in cazul in care ai cazarea si masa asigurata? transportul sa facut cu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de delegare nyusziful nyusziful Buna seara, As avea urmatoarea nelamurire legata de delegare si diurna (indemnizatie de delegare) in tara a unui salariat. Asadar, care este nivelul minim ... (vezi toată discuția)